Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilanţ: 250.000 de hectare calamitate, producţie de grâu de slabă calitate


Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat in cadrul emisiunii "3x3" de la Realitatea TV, ca din ultimele evaluari reiese ca suprafata agricola afectata de inundatii este de 243.000 ha, iar multe din raportarile privind terenurile calamitate vin din judete care nu au fost inundate.

Suprafata afectata reprezinta circa 3% din totalul terenurilor agricole. Cele mai afectate sunt culturile de rapita, grau si porumb.

"Suprafetele cele mai mari declarate calamitate vin din judete in care nu au fost inundatii. Aceasta situatie vine in virtutea unei inertii, pentru ca pana la inceputul acestui an a fost in vigoare legea privind despagubirile in caz de calamitate. Prin aceasta lege, statul platea de doua ori: un procent din prima de asigurare pentru fermieri si despagubirea in caz de calamitate" a precizat Dumitru, citat de NewsIn.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Intrebat fiind ce masuri ar putea lua in cazul in care ar putea exista dubii cu privire la veridicitatea informatiilor primite din judete legate de terenurile calamitate, ministrul a spus ca singurul lucru pe care il poate face este sa trimita in teritoriu corpul de control al ministerului sa verifice daca cifrele sunt adevarate, iar daca acestea se dovedesc a fi false, sa ii demita pe cei responsabili.

Pe de alta parte, in opinia ministrului agriculturii, daca ploile vor continua, este posibil ca productia agricola din acest an sa fie mai proasta decat cea din 2009.

Totodata, Mihail Dumitru a mai precizat ca,din cauza ploii, calitatea graului va fi scazuta in acest an, iar pierderile la cultura de grau s-ar putea ridica la circa 10%.

La randul lor, si cultivatorii de cereale sustin ca, la toamna, painea va fi de proasta calitate, din cauza ca graul a incoltit in spic in urma ploilor cazute in ultima perioada. Agricultorii spun ca o astfel de situatie nu a mai fost de peste 25 de ani si se tem ca nu vor putea recolta nici macar cat sa aiba de samanta la toamna.

“Daca unora le lipseste ceva, noi agricultorii le avem pe toate. Avem ploi, avem furtuni, avem grindina. Astfel, calitatea graului este depreciata, iar asta inseamna ca vom avea o paine de proasta calitate”, a declarat, pentru Realitatea TV, Constantin Bazon, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cereale.

In judetul Vrancea, doar 10% din suprafata cultivata a fost recoltata pana in prezent, pierderile la culturile de grau din acest judet fiind estimate la 30%.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016