Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bilantul inundatiilor din luna iunie: pagube de 133 mil lei
Inundaţiile din luna iunie au distrus aproape 278.000 hectare de culturi agricole. Valoarea pagubelor estimate, până în acest moment, în funcţie de cheltuielile efectuate de către producătorii agricoli, este de 133,6 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Din suprafaţa totală afectată de inundaţii, circa 26.000 hectare au fost compromise în totalitate, iar 99.333 hectare au fost afectate în procente cuprinse între 30 şi până la 100%, informează Agerpres. Grâul a fost compromis pe o suprafaţă de 110.462 hectare, rapiţa - pe 56.612 hectare, porumbul şi sorgul - 36.699 hectare, orzul şi orzoaica - 16.537 hectare, floarea soarelui - 11.202 hectare, iar păşunile şi fâneţele pe 23.802 hectare. Inundaţiile au mai distrus şi culturi de soia, cartofi, sfeclă de zahăr, dar pe suprafeţe mai mici.
Potrivit specialiştilor din MADR, producţiile agricole vor fi influenţate negativ în acest an, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ, din cauza cantităţilor mari de precipitaţii căzute în luna iunie şi iulie. Se vor înregistra pierderi de producţie la rapiţa pentru boabe, în urma scuturării boabelor din silicve, iar ca urmare a umidităţii, pe culturile afectate de viroze, se vor instala ciupercile saprofite care duc la înnegrirea spicelor.
Alternarea zilelor cu temperaturi ridicate cu cele ploioase a condus la încolţirea boabelor în spic, respectiv, la deprecierea calităţii grâului pentru panificaţie (prin degradarea amidonului), iar la loturile semincere a scăzut capacitatea germinativă a seminţelor, precizează Ministerului Agriculturii.
Potrivit liderului Federaţiei Agrostar, Ştefan Niculae, înaintea ploilor a fost evaluată o producţie de grâu de circa 5,7 milioane tone, dar după cantităţile masive de precipitaţii din lunile iunie, datele culese de Agrostar arată o recoltă situată între 3,2 şi 3,3 milioane tone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În ceea ce priveşte cultura de porumb, Nicolae a precizat că, până la aceast-ă dată, aceasta nu a fost afectată semnificativ de ploi.
"Grâul, orzul şi rapiţa sunt aproape compromise, iar la floarea soarelui nu avem încă evaluări", a mai spus preşedintele Agrostar.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News