Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Borbely: Romania are 900.000 de ha de teren contaminat


Romania are aproximativ 900.000 de hectare de teren contaminat, iar pentru ecologizarea acestuia ar fi nevoie de cel putin cinci miliarde de euro, a declarat Laszlo Borbely, care a semnat, la Campina, primul contract pentru ecologizarea unui batal din programul POS-Mediu, informeaza Mediafax.
Prezent, marti, la Campina, in judetul Prahova, unde a semnat primul contract din programul POS-Mediu pentru ecologizarea unui batal petrolier, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat ca o prima evaluare arata ca in Romania exista circa 900.000 de hectare de terenuri poluate, iar pentru decontaminarea acestor terenuri ar fi nevoie de cel putin cinci miliarde de euro.

"La minister (ministerul Mediului - n.r.) pentru prima oara anul trecut s-au alocat prin hotarare de Guvern 120 de milioane de lei pentru ecologizarea unor zone poluate.

Prin Fondul de mediu vom aloca circa 300 de milioane de lei tot pentru depoluare si avem 100 de milioane de euro, din care prin trei contracte pe care le semnam vor fi epuizate numai 44 de milioane. Deci mai e loc pentru peste 60 de milioane si noi am facut apel pentru toti cei care ar putea sa intre in acest program.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Avem peste 1.000 de situri contaminate in Romania. Lucram acum la o strategie a ministerului si evident la o lista de prioritati, pentru ca sunt unele situri la care le putem amana", a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a precizat ca in anii 1990 s-au privatizat foarte multe companii, iar cele mai multe dintre acestea nu au suficienti bani pentru decontaminarea terenurilor pe care le-au cumparat. In momentul de fata, prin programul POS - Mediu pot primi fonduri doar la autoritatile locale, nu si companiile.

Primaria Campina este primul beneficiar al fondurilor din acest program. Contractul semnat marti are in vedere ecologizarea unui batal care se intinde pe 8.200 de metri patrati, teren care se afla in domeniul public al municipiului Campina, a declarat primarul orasului, Horia Tiseanu.

Contractul are o valoare de peste doua milioane de euro, iar terenul va fi ecologizat in termen de 18 luni. Din valoarea totala a acestui contract 85 la suta sunt fonduri europene, 13 la suta sunt bani alocati de la bugetul de stat si doi la suta reprezinta contributia autoritatilor locale.

"Va trebui sa discutam cu Uniunea Europeana, sa dam macar o parte din banii de la Uniunea Europeana in cazul in care vine o companie si isi suma raspunderea sa inchida aceste situri sau sa decontamineze", a spus ministrul Mediului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016