Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculul marjei brute la grau si orz

Analizele se bazeaza pe indicatorul marja bruta, care este folosit in toate tipurile de afaceri din Europa. In calculul marjei brute, luam in considerare doar valoarea productiei si costurile variabile, adica acele costuri ce variaza in functie de productie.


Serviciul romano danez de consultanta agricola AgroAdvice prezinta un exemplu de analiza despre cum profitul si cash - flow-ul (fluxul de numerar) pot fi imbunatatite intr-o ferma din Romania.
In cadrul unui newsletter adresat specialistilor agronomi, consultantii ii invita pe acestia sa trimita observatiile si comentariile la adresa de e-mail office@agroadvice.ro

In toate mediile de afaceri de succes din Europa eforturile se concentreaza pe imbunatatirea performantei economice. Fermele sunt entitati de afaceri, iar fermierii trebuie sa se concentreze in special pe marirea profitului pe care pot sa il obtina folosind resursele disponibile din ferma.

In acest articol ne vom concentra pe imbunatatirea profitului pe termen scurt. Analizele se bazeaza pe indicatorul marja bruta, care este folosit in toate tipurile de afaceri din Europa. In calculul marjei brute, luam in considerare doar valoarea productiei si costurile variabile, adica acele costuri ce variaza in functie de productie. Costurile fixe (cum ar fi amortizarea, dobanda la credite sau salariile managerilor) nu vor fi incluse in calcule, deoarece acestea nu se schimba pe termen scurt.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Intr-o ferma reala analizata de AgroAdvice, fermierul are 1600 de hectare cu orz, grau, porumb, floarea soarelui si rapita. Fermierul va folosi tehnologiile care rezulta din urmatoarele calcule asupra marjei brute pentru doua culturi alternative,orz si grau.

Calculul marjei brute pentru orz si grau






Orz, 1 hectar
Grau de toamna, 1 hectar
Valoarea productiei
6 tone/ha,
400 RON/tona
2.400 RON
5 tone/ha,
450 RON/tona
2.250 RON
Costuri variabile
Seminte
275 RON
400 RON

Ingrasaminte
560 RON
600 RON
Pesticide
215 RON

220 RON
Total costuri variabile
1.050 RON

1.220 RON
Marja bruta
1.350 RON
1.030 RON

Observatie: Se pot include si alte costuri in calcule(consumul de motorina, uscarea semintelor etc), dar pentru a ne concentra asupra metodologiei, exemplul este facut cat mai simplu.

Fermierul si consultantul AgroAdvice au cazut de acord asupra costurilor si a tehnologiilor folosite.

Deasemenea, au stabilit ca nu este profitabil sa crestem productia la hectar direct proportional cu cheltuielile efectuate cu input-urile.

Evaluarea profitabilitatii

Conform cu actualul plan de rotatie, fermierul doreste 200 de hectare cu orz si 350 de hectare cu grau. Este aceasta cea mai profitabila decizie? Deasemenea, sunt multe detalii care trebuie luate in considerare atunci cand fermierul va decide marimea suprafetei pentru fiecare cultura.


Daca ne bazam pe o simpla evaluare a cifrelor prezentate in tabel, realizam ca pentru fiecare hectar, fermierul si-ar mari profitul cu 320 RON pe hectar, daca ar cultiva orz in loc de grau.

Multi fermieri nu dispun de resurse financiare suficiente si de aceea vor sa reduca unele costuri pentru seminte, ingrasaminte si pesticide.

Daca este cultivat un hectar cu orz in loc de grau, costul variabil (sau cash flow-ul solicitat) este redus de la 1220 la 1050 RON pe hectar. Rezulta ca din punct de vedere financiar orzul ar trebui cultivat in locul graului. Bazandu-se pe aceste argumente un economist poate propune inlocuirea graului cu orz – si in acest fel marja bruta a fermei ar creste cu 112.000 RON, iar costurile variabile se reduc cu aproape 60.000 RON.

Compararea marjei brute a celor doua alternative





Propunerea fermierului
Propunerea economistului
Cultura

Marja Bruta per Ha, RON
Suprafata
Total Marja Bruta, RON
Suprafata
Total Marja Bruta, RON

Orz
1.350
200 ha
270.000
550
742.500
Grau
1.030
350 ha
360.500
0
0
Total Marja bruta
630.500
742.500
Imbunatatire: 112.000 RON = 18%

Compararea fluxului de numerar (costul semintelor, ingrasamintelor, pesticidelor) pentru cele doua alternative




Propunerea fermierului
Propunerea economistului
Cultura
Cash Flow pe Ha
Suprafata
Total FB RON
Suprafata

Total FB
Orz
1.050
200 ha
210.000

550
577.500
Grau
1.220
350 ha

427.000
0
0
Total flux bani
637.000
577.500
Economii: 59.500 RON = 9%

Observatii: Aceasta analiza si exemplele prezentate sunt realizate doar pentru a ne concentra asupra unor calcule financiare foarte simple. Exista, bineinteles, numeroase alte aspecte care trebuie luate in considerare, inclusiv cerintele pietei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016