Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cluj: Productia de cereale, mai mica decat anul trecut
Campania de recoltare a cerealelor se apropie de final in judetul Cluj, insa comparativ cu anul precedent productia va fi mai mica cu aproximativ 20-25%, din cauza secetei din primavara, a declarat, marti, pentru AGERPRES, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Cluj (DADRC), Ivan Ilarie. Graul a fost recoltat de pe 2.165 ha din cele 13.465 cultivate, productia medie actuala fiind de 2.560 kg/ha, iar orzul de pe intreaga suprafata de 813 ha, media realizata fiind de 1.670 kg/ha.
Pe terenurile in suprafata de 1.079 ha, din zonele Mociu, Turda si Frata, cultivate cu rapita, recoltarea este in plina desfasurare, a precizat reprezentantul DADRC, adaugand ca productia obtinuta pana la ora actuala este de 1.120 kg/ha. Directorul DADRC mai spune ca doar o mica parte din cantitatile recoltate au fost valorificate. "Preturile sunt foarte mici in aceasta perioada, respectiv de 0,4-0,5 lei/kg la grau si 0,9-1,0 lei/kg la rapita. In aceste conditii, producatorii prefera sa stocheze productia in speranta unor preturi mai bune", a explicat Ivan Ilarie.
Totodata, oficialul Directiei aminteste ca in jur de 40% dintre terenurile arabile din judetul Cluj au ramas necultivate in acest an, pentru ca proprietarii nu au primit sprijinul financiar din partea statului, de care aveau nevoie. "Cultivatorii de cereale isi pot vinde productia la niste preturi de piata derizorii, iar din banii castigati nu isi pot nici macar acoperi cheltuielile pentru lucrarile agricole din anul urmator", a explicat oficialul DADRC.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
El a aratat, de asemenea, ca perioada de seceta, care a durat pana in 27 mai, a afectat masiv culturile. "Dupa aceasta data, precipitatiile abundente au asigurat necesarul de apa din sol, dar a fost tardiv. In urma cu 4-5 ani, in judetul Cluj se cultivau cu grau 30.000 ha, iar in 2009 suprafata cultivata este de doar 13.465 ha. In 2008, s-au platit foarte tarziu subventiile de stat aferente anului 2007 si cultivatorii au fost descurajati. Nici in 2009 nu a fost mai bine. Taranii care nu si-au cultivat doi ani consecutiv terenul spun ca nu ar mai relua acum afacerea pentru ca o considera nerentabila", a aratat directorul Ivan Ilarie.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura