Exclusiv
Publicat in: Stiri
Cezar Gheorghe, directorul general al Ameropa, unul dintre jucătorii de pe piaţa comerţului cu cereale cu afaceri în România de 33 de milioane de euro, a declarat ieri că nivelul maxim istoric al preţurilor pentru produsele alimentare de bază este rezultatul creşterii populaţiei la nivel global, cât şi efectul creşterii cererii pentru produse alimentare de bază în Asia, potrivit Z.
"Preţurile pentru produsele agricole de bază nu vor coborî în vara viitoare, la noua recoltă, pentru că există cerere. Apar ţări cu cerere mare care nu sunt în mod tradiţional mari importatori de cereale, printre care India, Pakistan sau Bangladesh", a declarat ieri Cezar Gheorghe în cadrul Forumului pentru Agricultură organizat de Finmedia.

În ultimele şase luni preţurile pentru produsele agricole de bază s-au încadrat pe o pantă puternic ascendentă. În ianuarie 2009, o tonă de porumb era tranzacţionată cu 173 de dolari, pentru ca în urmă cu un an să scadă uşor până la 167,21 $. În 2010 în schimb, a urcat până la 265 de dolari/tonă în urmă cu o lună, conform Fondului Monetar Internaţional. Astfel, în ultimii trei ani preţul porumbului s-a majorat cu aproape 60%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Grâul se tranzacţiona pentru 239 de dolari/tonă în luna ianuarie a anului 2009, preţul acestuia coborând până la 200 de dolari/tonă în ianuarie 2010 pentru a urca la nivelul record de 326,5 dolari/tonă în prima lună a acestui an, conform FMI. În ultimii trei ani preţul grâului a crescut cu 65%.

Marii traderi de cereale cred că preţurile vor rămâne sus

Martin Schuldt, CEO al Cargill, un alt mare comerciant de cereale prezent în România, este de aceeaşi părere cu Cezar Gheorghe. El a declarat recent că preţurile record ale produselor agricole de bază au fost determinate de evenimentele meteo extreme, precizând totuşi că nu este încă clar dacă acesta este punctul maxim al preţurilor.

Totuşi în privinţa stocurilor de produse agricole de bază Schuldt şi Gheorghe nu au aceleaşi opinii. Martin Schuldt de la Cargill era de părere că nu este aceeaşi situaţie ca în 2007-2008 şi că stocurile pe piaţa internaţională sunt mult mai mari decât acum trei ani.

Cezar Gheorghe crede însă că estimările privind stocurile nu sunt reale. "Stocurile ipotetice sunt lipsite de realism, stocurile nu sunt atât de mari cum se estimează".

Ameropa Holding deţine în România Comcereal Constanţa, unul dintre cei mai mari depozitari de produse agricole de pe piaţa locală. În urmă cu trei ani, Ameropa a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni al Comcereal Constanţa pentru 15,4 milioane de euro, majorându-l recent până la 96,5%.

Ameropa Grains Constanţa a avut în 2009 afaceri de peste 30 de milioane de euro, peste 250 de angajaţi şi pierderi de 1,7 milioane de euro, conform MF.

Faţă de ceilalţi mari traderi de cereale, precum Cargill sau Alfred Toepfer, care şi-au dispus capacităţile de stocare a cerealelor de-a lungul Dunării, elveţieni de la Ameropa au preferat să se concentreze pentru moment pe zona portului Constanţa.

Cargill operează în România 18 silozuri cu o capacitate totală de 500.000 tone, Alfred C. Toepfer, alt mare jucător, controlează opt silozuri, cu o capacitate totală de 100.000 de tone, iar Ameropa deţine 18 baze şi silozuri în judeţul Constanţa cu o capacitate totală de stocare de 600.000 de tone.

"Avem 18 silozuri şi baze în judeţul Constanţa, acestea urmează calea ferată", spune Cezar Gheorghe. Poziţionarea strategică a silozurilor şi a depozitelor este esenţială. "Apropierea faţă de Constanţa sau de Dunăre face diferenţa. Preţurile oferite de marii comercianţi de produse agricole diferă cu 1-2 euro de la un comerciant la un altul", precizează Gheorghe.

Ameropa este o companie elveţiană fondată în 1948 cu sediul central lângă Basel, cu afaceri în ţări 26 de ţări pe cinci continente. Compania este prezentă în Brazilia, China, Coreea de Sud sau Statele Unite. În Europa, compania elveţiană este al cincilea jucător de pe piaţa comerţului cu cereale, având afaceri în Austria, Franţa, Italia, Germania, Spania, Serbia, Croaţia sau România. La nivel mondial Ameropa are peste 2.000 de angajaţi şi vinde anual 11 milioane de tone de îngrăşăminte şi trei milioane de tone de cereale.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Daniel Botanoiu: Avem sansa de a deveni un jucator important pe piata cerealelor in bazinul Marii Negre
Daniel Botanoiu: Avem sansa de a deveni un jucator important pe piata cerealelor in bazinul Marii Negre
Referindu-se la cantitatile importante de cereale, indeosebi grau si porumb, pe care Romania le-a...
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata...
Cargill si TTS isi consolideaza logistica in Constanta
Cargill si TTS isi consolideaza logistica in Constanta
Cele doua companii au comunicat ca investitia va fi finalizata pana la mijlocul anului...
LAPAR reclama intarzieri in rambursarea de TVA pe piata cerealelor si cere strategii pentru stoparea vanzarii terenurilor agricole catre straini
LAPAR reclama intarzieri in rambursarea de TVA pe piata cerealelor si cere strategii pentru stoparea vanzarii terenurilor agricole catre straini
Acestia cer initierea unui set de acte normative care sa stopeze vanzarea terenurilor agricole catre...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016