Publicat in: Stiri
Consiliul concurentei investigheaza un posibil cartel pe piata producatorilor si comerciantilor de oua
Sesizarea a venit la finele anului trecut din partea MADR, care a solicitat institutiei faca o ancheta cu privire la cresterea brusca a pretului oualor.
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata productiei si comercializarii oualor de consum din Romania, suspectand un cartel care a determinat cresterea artificiala a preturilor la finalul anului trecut.
 
In luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliul Concurentei sa cerceteze care au fost cauzele cresterilor abrupte ale pretului oualor in acea perioada. Instituti a efectuat o analiza preliminara, iar concluziile au condus la necesitatea unei investigatii mai aprofundate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Autoritatea de concurenta suspecteaza limitarea livrarilor de oua de consum de catre cei mai importanţi furnizori de oua, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preturile produselor comercializate de acestia.
 
Analiza pieţei romanesti a oualor, in contextul european actual, indica faptul ca majorarile de preturi de la sfarsitul anului 2017 ar putea fi explicate de anumiti factori conjuncturali, precum criza productiei de oua din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea productiei.
 
Cu toate acestea, insa, nu se poate explica amplitudinea cresterii preturilor produselor autohtone. Astfel,  daca in septembrie, pretul oualor in Romania era sub media UE (85,2%), in noiembrie acesta a crescut, depasind media europeana (104%), sustine Consiliul Concurentei.
 
 In acelaşi timp, analiza autoritatii a aratat ca au existat cresteri importante ale preturilor de achizitie de catre comercianti, cu 57% in medie in luna noiembrie fata de luna septembrie 2017. Totodata, in acelasi interval, preturile de vanzare la raft au crescut si ele, in medie, cu 49%.
 
Preturile au mai scazut de atunci. Conform datelor Comisiei Europene, in Romania, ouale au fost mai ieftine cu 21,3% in luna ianuarie 2018, fata de decembrie 2017.
 
In cadrul investigatiei, in perioada 6-22 martie, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate la sediile furnizorilor implicati si la asociatia din care acestia fac parte, respectiv Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.
 
Furnizorii vizati de investigatie reprezinta aproximativ 45% din productia existenta de oua din Romania, fiind cei care aprovizioneaza principalii comercianti activi la nivel national, iar asociatia din care acestia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescatorii de pasari si producatorii de oua de pe piaţa romaneasca.
 
Documentele ridicate se afla in analiza autoritaţii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice. Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.
 
Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.
 
Legea concurenţei interzice orice intelegeri intre companii, decizii ale asociatiilor de companii si practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurentei. In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ordonanta de Urgenta pentru reducerea preturilor la alimente. Procesatorii si comerciantii risca amenzi
Ordonanta de Urgenta pentru reducerea preturilor la alimente. Procesatorii si comerciantii risca amenzi
In ceea ce priveste actul normativ, acesta prevede o lista de produse pentru care se limiteaza...
Amenzi de 3,5 milioane de lei pentru magazinele Lidl
Amenzi de 3,5 milioane de lei pentru magazinele Lidl
Controalele s-au desfasurat in 265 de magazine, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale...
Amenzi de 35.000 de lei pentru importatori si distribuitori de peste
Amenzi de 35.000 de lei pentru importatori si distribuitori de peste
In urma verificarilor realizate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au fost...
O noua LEGE importanta: AMENZI si CONFISCAREA animalelor pentru pasunatul neautorizat
O noua LEGE importanta: AMENZI si CONFISCAREA animalelor pentru pasunatul neautorizat
Propunerea legislativa vizeaza prevenirea si combaterea distrugerii culturilor agricole si a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton