Publicat in: Stiri
Crescatorii de pasari au venit cu jalba-n protap la ministrul Agriculturii
Acestia au cerut activarea masurii de bunastare in sector, compensarea TVA la producator cu datoriile pe care acestia le au la bugetul de stat si eliminarea taxelor pe care le platesc supermarketurilor, cel putin in perioadele de criza.
In cursul zilei de marti, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a fost audiat in comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, la intalnire fiind prezent si seful uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.
 
Acesta a profitat de ocazie pentru a-ia adresa ministrului cateva solicitari importante venite din partea celor pe care ii reprezinta, crescatorii de pasari cerand activarea masurii de bunastare in sector, compensarea TVA la producator cu datoriile pe care acestia le au la bugetul de stat si eliminarea taxelor pe care le platesc supermarketurilor, cel putin in perioadele de criza.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste activarea masurii de bunastare care este suspendata in noul PNDR pentru sectoarele de pasare si porc pentru ca fermele noi nu pot beneficia de o noua sesiune de depunere, ILIE Van a precizat ca „au aparut in ultimii trei ani ferme noi si acestea nu beneficiaza de tratament egal in posibilitatea accesarii acestei masuri. Va rugam ca in aceasta modificare de PNDR sa propuneti si activarea masurii de bunastare a animalelor si cresterea acestor angajamente de la 5 la 7 ani, urmand ca sa gandim daca mai este nevoie de inca un pachet de 7 ani”.
 
Totodata, Ilie Van a solicitat in numele crescatorilor de pasari eliminarea taxei de raft pentru producatori, cel putin in perioadele de criza, argumentand ca „pretul cerealelor a inceput sa creasca destul de mult, furajele s-au scumpit deja, iar preturile noastre la poarta fermei sunt mai mici cu un leu decat cele de anul trecut. Anul trecut, in aceasi perioada, vindeam cu 7,76 lei kilogramul de carcasa la poarta fermei, iar anul acesta vindem cu 6,76 lei. La acelasi pret in galantar, minus 12% reducerea de TVA, noi vindem cu un leu mai putin. Acest lucru inseamna ca, cei care distribuie, care vand produsul nostru, castiga acel leu plus taxele pe care le incaseaza: pe raft, pe promovare si asa mai departe. Asa cum am spus, vindem cu un leu mai putin kilogramul de carcasa la poarta fermei si suntem intr-o situatie grava din punct de vedere financiar, iar leul acesta se duce in profitul supermarketurilor. Pe langa acest leu, comerciantul mai ia si taxa de raft, taxa de promovare si tot felul de alte taxe. Propun ca in perioadele de criza, asa cum este cea pe care o traversam cu Rusia si cum vor mai fi si altele, sa nu mai platim aceste taxe catre supermarketuri. Cred ca putem ajunge la o intelegere cu acestea, asistati de institutiile statului, ca in momentul in care isi iau un profit atat de mare, sa nu le mai platim aceste taxe. Daca situatia persista, fermierii vor intra in faliment si vom aduce produse de afara”.
 
O alta problema ridicata de crescatori a fost cea legata de compensarea TVA la producator cu datoriile celelalte pe care le au catre buget, recunoscand ca acest domeniu apartine de Ministerul Finantelor, care s-a aratat intotdeauna refractar la o astfel de masura.
 
Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR. Cei 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% — 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde de bucati.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
UE a aprobat ajutoarele de doua miliarde de lei
In ceea ce priveste schema, aceasta este deschisa producatorilor agricoli, care au fost afectati...
O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
O noua lege cu privire la contractele de arenda. Durata arendarii se modifica
Conform proiectului, durata minima obligatorie va fi de 7 ani pentru a asigura previzibilitate si...
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
Florin Barbu: Doua programe dedicate dezvoltarii industriei alimentare din Romania vor fi lansate pe 30 septembrie
"In Programul de Guvernare avem un program ambitios pentru agricultura si industrie...
MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
WWF Romania - Fondul Mndial pentru Natura impreuna cu Federatia Asociatiilor Apicole din Romania...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton