Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea pretului la alimente. Interese, calcule financiare, manipulare?


Producatorii, comerciantii si importatorii de produse alimentare isi disputa un posibil nou val de scumpiri. Unii anunta cresterea pretului la paine, carne, ulei, zahar, legume, fructe, altii resping aceste informatii si acuza importatorii ca vor sa forteze piata. "E o manipulare generala, in functie de interese", spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta.
Painea se va scumpi de la 1 februarie cu cel putin 15%, spune Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA).

Motivele? Cresterea cotatiilor internationale la produsele agricole, scumpirea carburantilor, lipsa subventiilor si marirea taxelor.

"Pretul cerealelor de pe bursele mondiale a crescut de la 140 euro/tona, la 260 euro/tona si ne putem astepta la o scumpire a painii cu peste 15% in perioada februarie-martie", afirma acesta, pentru DailyBusiness.ro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Informatia este intarita de Rompan, patronatul din domeniu. "Sunt multi producatori care lucreaza de trei luni de zile pe pierdere. Vor trebui sa scumpeasca in februarie", a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan.

Tot de la 1 februarie, potrivit FNSI, pretul uleiului va creste cu 15%, in timp ce zaharul, legumele si fructele vor inregistra cresteri de preturi de cel putin 5%.

"In momentul de fata, in Romania nu mai exista gram de samanta de floarea soarelui sau de soia. Li se termina materia prima, vor cumpara la pret dublu, asa este pretul la floarea soarelui in momentul de fata. Se preconizeaza ca litrul de ulei sa ajunga de la 5-6 lei spre 7 lei litrul in martie, aprilie", a declarat Dragos Frumosu.

Declaratiile vin pe un ton alarmist. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, respinge aceste informatii.

"Agricultorii se plang tot timpul de preturi. Ba ca ninge, ba ca ploua, ca sunt inundatii, ca e seceta, oricand gasesc motive de scumpiri. Scumpirile de 1 februarie le-am avut, in declaratii, in fiecare an. In realitate, nu s-au intamplat, pentru ca nimeni nu e nebun sa scumpeasca intr-o perioada in care si asa vanzarile sunt la pamant. Ar insemna sa iti inchizi singur afacerea", a declarat presedintele Romalimenta.

Minea spune ca in industria carnii, nu se pune problema de scumpiri la producatori. "Daca vor exista cresteri de preturi, o vor face, cel mult, importatorii, insa nu cred ca cineva isi permite scumpiri ", afirma Minea, pentru DailyBusiness.ro.

Nici uleiul si nici laptele nu se vor scumpi de la 1 februarie. Viorel Zichil, presedintele Patronatului din Industria Uleiului, afirma ca " nu se pune problema sa scumpim. Avem stocuri suficiente. Cine spune ca va creste pretul, nu cunoaste situatia din piata".

Nici in ceea ce priveste zaharul, nu se ia in calcul o majorare de preturi de 15% de la 1 februarie. "Nu putem vorbi de o scumpire generalizata ", declara Ioan Armenean, directorul Patronatului Zaharului.

"Zaharul vine pe contracte de import (80% din zaharul consumat in Romania provine din import - n.r.), asa ca, daca o sa fie scumpiri in februarie, o sa fie diferite, in functie de contracte", adauga acesta, intr-o declaratie pentru DailyBusiness.ro.

Citeste mai mult pe DailyBusiness.ro
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016