Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza in industria zaharului
Industria zaharului traverseaza, in prezent, o etapa confuza in ceea ce priveste capacitatile acesteia de a se dezvolta, dar si de a se mentine la standardele europene. In acest context, falimentul fabricilor de zahar, lipsa unor masuri de sprijin pentru producatorii de sfecla de zahar, dar si cotele de productie impuse Romaniei de catre Uniunea Europeana, contribuie toate la scaderea productiei autohtone. Pe langa acestea, producatorii de zahar trebuie sa faca fata si scaderii rezervelor mondiale de zahar, care a generat o crestere a pretului de pana la 60%, scrie NewsChannel.ro
Din cele aproximativ 33 de fabrici de zahar ce functionau la inceputul anilor '90, la ora actuala mai sunt active doar opt. Este vorba despre: Agrana Romania - fabricile Roman si Buzau - Zaharul Calarasi, Zaharul Ludus, Marr Sugar Romania - fabrica de la Urziceni - Zaharul Corabia, Zaharul Oradea si Fabrica de zahar Bod. Motivul? Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a generat, in ultimii doi ani, o concentrare a productiei de zahar.
In Romania zaharul se produce in regim de cote de productie, adica o cantitate care nu poate fi depasita. Cotele nationale de productie sunt obtinute prin negocierea Tratatului de Aderare si, ulterior, conform retsructurarii sectorului european al zaharului. Astfel, tara noastra produce circa 100.000 tone de zahar din sfecla de zahar (autohtona) si circa 329.000 de tone e zahar din zahar brut (importuri de zahar brut din trestie de zahar). Asadar, productia romaneasca se ridica la circa 430.000 tone de zahar rafinat, in conditiile in care consumul anual national este de circa 550.000- 600.000 tone de zahar alb. Diferenta dintre ce se produce in tara si consumul anual, adica minimum 120.000 tone, reprezinta importuri de zahar alb din Uniunea Europeana", ne-a explicat Gheorghe Bejan, director executiv al Patronatului Zaharului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit acestuia, comparativ cu media anuala a Uniunii Europene de 38-39 kg zahar/cap de locuitor, Romania are un consum mai redus, in jur de 28-29 kg zahar/ cap de locuitor.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News