Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de floarea soarelui


floarea-soareluiFloarea –soarelui (Helianthus annuus L.) se afla pe locul al treilea intre plantele oleifere ierboase. Fructele (achenele) de floarea soarelui contin in procent de 50% ulei cu calitati alimentare de exceptie si grad ridicat de conservabilitate, ce se utilizeaza in alimentatia umana (rafinat) si in industria alimentara.
Prin industrializare, dupa extragerea uleiului, raman sroturile, utilizate ca sursa de proteina in hrana animalelor si materie prima pentru concentrate de proteine in industria mezelurilor.

Din cojile semintelor se fabrica furfurolul folosit in industria fibrelor artificiale, a maselor plastice. Macinate, cojile se folosesc la fabricarea drojdiei furajere, circa 150 kg /tona produs.

Capitulele se utilizeaza in hrana animalelor, tulpinile sunt utilizate drept material combustibil sau in industria materialelor de constructii. Fiind o apreciata planta melifera, floarea soarelui asigura, in perioada infloririii, 30-130 kg miere/ha.
Uleiul din floarea soarelui este un amestec de: 95% trigliceride (formula CxHyOz) si 5% acizi grasi liberi. Este un ulei semisicativ caracterizat printr-un indice de iod de 132 si o aciditate de 0,05.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


El nu contine poluanti periculosi cum sunt: benzen, plumb sau metale grele.

Caracteristicile fizice ale uleiului din floarea soarelui:
  • densitatea la 20 grade = 0,92;
  • vascozitate (CST) la 20 grade = 55 - 61;
  • punctul de fuziune = - 16 grade;
  • punctul de rupere = - 5 grade;
  • PCI (Kcal/kg) = 9032;
  • Amplitudinea autoinflamarii = 30.
Uleiul din floarea soarelui, utilizat in industria carburantilor are avantajul ca este usor de pastrat, este stabil, nu este periculos, este putin poluant, nu are risc foarte mare de inflamare si are un indice de evapoare aproape de zero. Uleiul din floarea soarelui contine intre 10-15% oxigen, ceea ce duce la ameliorarea combustiei si la diminuarea nivelului poluarii.

Utilizarea florii soarelui in constructii este un alt motiv de cultivare a acestei plante. Floarea soarelui are rolul de a stopa procesul de descompunere si de mineralizare a CO2. De exemplu o casa de 100 mp construita din “brichete” de floarea soarelui poate absorbi pana la 30 tone de CO2. Brichetele cu dimensiuni de 50/20cm realizate din ¾ tulpini de floarea soarelui si ¼ var alb sunt usoare si rezista la presiuni cuprinse intre 5-10 tone/metru liniar.

Elemente de tehnologie de cultura
Rotatia culturii:
Floarea soarelui este putin pretentioasa la planta premergatoare daca solul este bine aprovizionat cu apa si nu este infestat cu daunatori specifici.In regiunile cu ploi suficiente, floarea soarelui poate urma dupa orice planta de cultura, pe cand in regiunile secetoase nu trebuie cultivata dupa plante cu inradacinare adanca.

Cele mai bune productii se obtin dupa:porumb, mazare si grau. Nu trebuie cultivata dupa: fasole, soia si rapita, deoarece aceste specii sunt atacate de Sclerotinia si nici dupa: tutun sau canepa din cauza buruienii Orobanche (lupoaia) care paraziteaza toate aceste plante.

Perioade si epoci:
- perioada de vegetatie – 110 - 140 zile;
- epoca de semanat - incepe atunci cand in sol se inregistreaza pragul minim de 7grd.C, la adancimea de incorporare a semintei (4-6 cm);
- data recoltarii – septembrie-octombrie.

Conditii de calitate ale semintei (achenei) la semanat: - puritate biologica: 97%;
- capacitatea de germinatie mai mare de 85%, necesarul de samanta- 3,5-5 kg/ha ( pentru o densitate optima la recoltare de 30-50 mii plante/ha).

Samanta de floarea soarelui obtinuta pe loturi semincere fertilizate cu microelemente (bor, molibden) initiaza evident o planta viguroasa, o cultura uniforma de la rasarire, asigurand in final sporuri de productie de 7-12%.

Conditii minime de calitate pentru floarea – soarelui:
  • conforme planului de gradare stabilit prin Sistemul National de Gradare a Semintelor de Consum (Manualul de gradare)
  • caracteristici organoleptice si sanitare – specifice produsului sanatos
  • impuritati totale, % max. 2-6, din care pietre si parti metalice care nu trec prin sita de 1 mm- 0,2%;
  • recoltatul cu combina se face cand 75-80% dintre capitule au culoarea bruna, iar umiditatea din seminte ajunge la lucrarea de recoltare trebuie terminata pana cand umiditatea semintelor nu coboara sub 10-11% (in 6-8 zile).
  • conditionarea semintelor de floarea soarelui inainte de pastrare constituie o masura obligatorie.
  • semintele supuse pastrarii trebuie sa aiba o puritate fizica de 98% iar semintele decojite sau vatamate, sa nu depaseasca 2%.
A. DATE PRIVIND DINAMICA PRODUCTIEI - perioada 2001- 2009
Specificare UM 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009

Suprafaţa

mii ha

800,3

906,2

1188,0

977,0

971,0

991,4

835,9

813,9

783,5

Producţie medie

Kg/ha

1029

1105

1268

1595

1381

1540

654

1437

1400

Producţie totală

mii to

823,5

1002,8

1506,4

1557,8

1340,9

1526,2

546,9

1169,9

1097,6

2001-2008 - Date din Anuarul Statistic al României
2009 - Date din AGR 2B

B. DATE PRIVIND ORGANIZAREA PRODUCŢIEI
a) Zone de favorabilitate
- zona foarte favorabila (zff)
- zonele din Campia Romana, sudul Dobrogei si Campia Olteniei ( soluri de tip cernoziomic, continut ridicat de elemente nutritive, capacitate sporita de retinere a apei);
- zona favorabila (zf)
- Campia de Vest (jud. Timis, Arad, Bihor, Satu-Mare) - soluri cernoziomice profunde, cantitati relativ ridicate de precipitatii)
- zone neirigate din Campia Romana si Podisul Dobrogei (soluri brun –roscate in Campia Romana, deficit de apa); -
- zona putin favorabila (zpf)
- Campia Jijiei, Podisul Barladului si Campia Transilvaniei (fertilitate scazuta a solurilor, fenomen de eroziune de la moderat la excesiv, deficit sau exces temporar de apa) ;

b) Perioada de vegetatie si de campanie - perioada de vegetatie – 110 - 140 zile
- epoca de semanat- incepe atunci cand in sol se inregistreaza pragul minim de 7grd.C, la adancimea de incorporare a semintei (4-6 cm)
- data recoltarii – august-septembrie

c) Soiuri si hibrizi Lista hibrizilor de floarea-soarelui se regaseste in CATALOGUL OFICIAL al soiurilor de plante de cultura din Romania si in Catalogul Comunitatii Europene.
d) conditii de calitate
- umiditate la recoltare 14-15 % ( pana la 10-11%, cand pierderile devin foarte mari)
- puritate biologica (min.98%):
- capacitatea de germinatie min 85 %  necesarul de samanta- 3,5-5 kg/ha ( pentru o densitate optima la recoltare de 30-50 mii plante/ha)
*5-13 mii boabe la kg
e) conditii minime de calitate pentru floarea - soarelui , conforme planului de gradare stabilit prin Sistemul National de Gradare a Semintelor de Consum ( Manualul de gradare)
-   caracteristici organoleptice si sanitare – specifice produsului sanatos
-   impuritati totale, % max. 2-6, din care pietre si parti metalice care nu trec prin sita de 1 mm- 0,2%

f) Ingrasaminte - cerinte mari fata de fosfor, satisfacatoare la un continut asimilabil de aprox. 50 ppm P
- doze optime –
- fosfor 60-80 kg/ha P2O5
- azot 70-90 kg/ha subst. activa
- potasiu 60-80 kg K2O / ha

g) Legislatia nationala - Ordonanta de urgenta nr. 123/2006 pentru aprobarea acordarii sprijinului financiar producatorilor agricoli din sectorul vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al organizarii si sistematizarii teritoriului.
- Ordonanta de urgenta nr.125/2006 pentru aprobarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare, care se acorda in agricultura incepand cu anul 2007,si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Hotărâre nr. 1626/2008, privind aprobarea activitatii pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul vegetal in anul 2009 a cuantumului sprijinului financiar si a sumei totale alocate acestei activitati.
- Ordin nr. 29/2009 pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a sprijinului financiar şi condiţiile de eligibilitate, pentru subvenţionarea motorinei pentru lucrările din agricultură.
- Hotărâre nr. 1560/2008 privind stabilirea pentru anul 2008 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, al platilor nationale directe complementare in sectorul vegetal al platilor pentru culture energetice si al platilor separate pentru zahar, care se acorda in agricultura.
- Hotărârea Guvernului nr. 276/2008 pentru aprobarea nivelului fondurilor publice care se acordă în anul 2008 potrivit Legii creditului agricol pentru producţie nr. 150/2003 cu modificarile si completarile ulterioare.

h) Legislaţie comunitara - Regulamentul CE nr. 73/2009 privind stabilirea normelor comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori.
- Regulamentul (CE) nr.1234/2007 de instituire a unei organizari comune a pietelor agricole si privind dispozitii specifice referitoare la anumite produse agricole (,, Regulamentul unic OCP”).

i) Susţinerea producţiei de floarea soarelui in anul 2009 - 39,0 lei/ha (subvenţionarea cu un leu/litru de motorină utilizată pentru lucrările mecanice de înfiinţare a culturilor agricole de primăvară, respectiv pentru toamna anului 2008, pentru cantitatea de 39,0 litri/ha).
-30% contributii din fonduri publice acordate producatorilor agricoli conform Legii nr.150/2003 credit agricol pentru productie,
Scheme de plati pe suprafata din Fonduri Europene aferente anului 2008 , platite in anul 2009.
- 60,75 €/ha plata unica pe suprafata (SAPS)
- 46,71 €/ha, plati nationale directe complementare (PNDC)
- 45,0 €/ha, plati pentru culturi energetice

C. DATE PRIVIND PREŢUL MEDIU PE PIAŢA INTERNĂ - 2007 = 0,84 lei/kg
- 2008 = 1,12 lei/kg (sursa: INS)
- pentru anul 2009 saptamanal pe site-ul MAPDR pot fi gasite preturile minime si maxime pe judete practicate in targuri si oboare.

D. SITUAŢIA PRIVIND IMPORTUL ŞI EXPORTUL

SPECIFICARE

IMPORT ( mii tone)

EXPORT ( mii tone)

FLOAREA SOARELUI

2005

2006

2007

2008

2009

2005

2006

2007

2008

2009

53,04

27,80

66,6

89,6

141,1

188,44

636,35

382,7

471,4

564,2

E. GRUPURI DE PRODUCĂTORI - recunoscute de către MADR în conformitate cu art. 5 şi art. 8 alin. (1) lit. a) din OG nr. 37/2005 aprobate prin Legea nr. 338/2005 şi art. 4 lit. b) pct. 1 şi pct. 3 din Ordinul nr. 171/2006 al MAPDR:

1. SOCIETATEA AGRICOLĂ CERES MIROŞI, cu sediul în localitatea Miroşi, judeţul Argeş, tel./fax nr. 0248.694591, aviz de recunoaştere nr. 49/25.04.2007, persoană contact preşedinte Mihai M. Ion;
2. SOCIETATEA AGRICOLĂ AURORA BURDEA, cu sediul în satul Burdea, comuna Căldăraru, judeţul Argeş, tel./fax nr. 0248.692300, aviz de recunoaştere nr. 56/21.05.2007; persoană contact preşedinte Chiran Anghel;
3. ASOCIAŢIA CONSORŢIUL DE EXTENSIE ŞI DEZVOLTARE RURALĂ, cu sediul în comuna Vâlcelele, judeţul Călăraşi, tel./fax nr. 0242.346607, aviz de recunoaştere nr. 76/08.01.2008; persoană contact preşedinte Iliuţă Vasile;
4. SC “G-6 FERMIERI GRUP” SRL, cu sediul în comuna Şimand nr. 1092, judeţul Arad, tel./fax nr. 0257.373262, aviz de recunoaştere nr. 80/12.03.2008, persoană contact administrator Volentir Cornel Aurel;
5. SOCIETATEA AGRICOLĂ COMLOŞANA, cu sediul în comuna Comloşu Mare, nr. 190, judeţul Timiş, tel./fax nr. 0256.364150, aviz de recunoaştere nr. 82/16.07.2008, persoană contact preşedinte Balog Gavril;
6. SC Grup De Producători Cereale “Lunca Prut” SRL, cu sediul în comuna Bivolari, Judeţul Iaşi, tel./fax nr. 0232.259051, aviz de recunoaştere nr. 83/04.08.2008, persoană contact administrator Lungu Vasile.
7. S.C. „Exigent Timis” SRL, com. Gataia, Jud. Timis, tel. nr. 0730/009791, nr. 89/19.02.2009, persoana de contact administrator ZIFCEAK IANCO
8. COOPERATIVA AGRICOLĂ UNIREA, cu sediul în sat Miorcani, com. Rădăuţi - Prut, judeţul Botoşani, tel. 0766713960, aviz de recunoaştere nr. 103/07.09.2009, persoana de contact, director executiv Delibaş Gheorghiţă Mugurel.

ELEMENTE STRATEGICE IN SECTORUL OLEAGINOASE
- Crearea unor lanţuri de valorificare a producţiei (producător, procesator,consumator final).
- Modernizarea unor capacităţi de procesare a seminţelor de oleaginoase.
- Realizarea unui control privind trasabilitatea produselor agroalimentare ce rezultă din procesarea seminţelor de oleaginoase;
- Reabilitarea sistemelor de irigaţii, în scopul amplasării culturilor de floarea soarelui şi soia în incinta acestora.
- Îmbunătăţirea tehnologiilor de cultură pentru realizarea unor randamente eficiente, competitive cu cele din UE.
- Utilizarea de soiuri şi hibrizi cu rezistenţă mare la schimbările climatice (îngheţ, secetă).
- Accesarea programelor de dezvoltare rurală pentru construirea de silozuri de către grupuri de producători recunoscute.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016