Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daciana Sârbu: „Politica Agricolă Comună trebuie să acorde un sprijin mult mai substanțial micilor producători agricoli”
Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, a pledat miercuri la Bruxelles pentru sprijinirea micilor producători agricoli, pentru o Politică Agricolă Comună mai echitabilă, precum şi pentru asigurarea unor venituri decente pentru agricultori.
Eurodeputata a prezentat raportul cu tema „Recunoaşterea agriculturii ca sector strategic în contextul securităţii alimentare”, fiind desemnată să realizeze acest raport în numele Comisiei de agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European. Raportul este unul foarte important având in vedere dezbaterile privind viitorul politicii agricole comune după 2013.
„Asigurarea securității alimentare este în continuare principala justificare a nevoii unei Politici Agricole Comune Europene puternice după 2013. Dar avem nevoie de o politică agricolă mai echitabilă, adică de o distribuire mai echilibrată a ajutoarelor acordate fermierilor din diferite state membre. Deciziile luate la Bruxelles nu trebuie să afecteze producţia locală din statele mai puţin puternice pe piaţa agricolă”, a afirmat Daciana Sârbu.
Eurodeputata Daciana Sârbu a subliniat necesitatea încurajării tinerilor să iniţieze activităţi în domeniul agricol, dar şi că, pentru ca aceştia să poată depăşi dificultăţile stabilirii în mediul rural, sunt necesare programe noi, ajutoare specifice şi un acces mult îmbunătăţit la credite. Veniturile agricultorilor au fost un punct important în raport: “Agricultura este sectorul cheie pentru asigurarea securității alimentare si reducerea sărăciei. Dar prima condiţie pentru ca acest sector să-şi poată îndeplini rolul este ca veniturile agricultorilor să fie decente. Nu este corect ca un kilogram de grâu să fie cu mult mai ieftin decât o cafea”, a subliniat eurodeputata PSD.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În raport s-a specificat şi necesitatea încurajării şi susţinerii agriculturii tradiţionale, care înseamnă valorificarea tradiţiilor specifice diferitelor regiuni, contribuind în acelaşi timp la prosperitatea acestora. Daciana Sârbu a susţinut în mai multe rânduri produsele tradiţionale româneşti, în primăvara acestui an ea organizând la Bruxelles o expoziţie de brânzeturi din diferite zone ale României.
De asemenea, eurodeputata a solicitat consolidarea sprijinului acordat agriculturii bio, care poate contribui la asigurarea unei alimentaţii sănătoase, în contextul în care europenii se hrănesc tot mai nesănătos şi rata obezităţii este în creştere.
Raportul a fost apreciat de colegii din Comisia AGRI, cei mai mulţi dintre aceştia anunţându-şi intenţia de a-l susţine prin vot, transformându-l astfel într-o poziţie oficială a acestei comisii de specialitate.
Eurodeputatul britanic Richard Ashworth (ALDE) a salutat raportul, apreciindu-l în special pentru că subliniază importanţa agriculturii la scară mică, prin intermediul căreia comunităţile şi pieţele locale pot fi aprovizionate cu produse proaspete şi de bună calitate. De asemenea, a fost apreciată şi includerea în raport a necesităţii menţinerii unor programe nutriţionale precum asigurarea laptelui în şcoli.
Eurodeputatul francez Jose Bove, vicepresedintele AGRI provenit din grupul Verzilor, a susţinut raportul, subliniind că acesta atinge subiecte de mare importanţă precum lupta împotriva volatilităţii preţurilor şi lupta împotriva speculei. Raportul a fost salutat şi de Consiliul European al Tinerilor Fermieri, care prin vocea preşedintelui său Joris Baecke a salutat atenţia acordată fermierilor tineri: “Îmbătrânirea în zonele rurale este un proces tot mai pronunţat, care, din nefericire, reflectă în sectorul agricol trendul demografic negativ din societate”.
Via Campesina, una dintre cele mai puternice mişcări sindicale din domeniul agricol, reprezentând interesele fermierilor mici şi mijlocii, a felicitat de asemenea construcţia raportului, afirmându-şi susţinerea pentru ideile propuse de Daciana Sârbu.
Raportul va fi votat, în luna decembrie, în cadrul Comisiei AGRI şi, ulterior, în plenul Parlamentului European.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News