Daea vrea refacerea irigatiilor pentru 3 milioane de ha
Publicat la data de 12 Iul. 2019 in:
Stiri Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat in cadrul vizitei de lucru de la Sistemul de Irigatii Galesu, din judetul Constanta, ca ministerul sau are in proiect refacerea intregii suprafete irigate de trei milioane de hectare amenajate pana in anul 1989.
In cadrul vizitei la amenajarea de irigatii Carasu - Galesu, din judetul Constanta, investitie in valoare de 6.102.469 lei, ce asigura captarea apei din Canalul Dunare-Marea Neagra pentru irigarea a 4.694 ha, ministrul Petre Daea a explicat ca lucrarile la statia de baza pentru pompare si la cele doua canale de aductiune din teren s-au finalizat cu un an mai devreme, in conditiile in care atat anul trecut cat si anul acesta au fost sistate temporar, pentru a putea asigura necesarul de apa fermierilor.
''Este una dintre numeroasele investitii pe care le avem in derulare in tara. Unul dintre obiectivele importante pentru agricultura, din programul de guvernare, a fost reabilitarea sistemului de irigatii, atat de necesar mai ales in conditiile actuale si de perspectiva, avand in vedere ca schimbarile climatice sunt o realitate. Sunt in lucru 47 de obiective similare, iar alte 10 santiere vor fi deschise in toamna, fiind vizate in total peste 1 milion de ha. Noi am stabilit un plan prin programul de guvernare si am asigurat finantarea necesara pentru a ajunge in 2020 la cele doua milioane de hectare irigate. Urmarim fiecare punct de lucru, fiecare zona, indiferent unde se afla. Am fost in Covasna, pe marginea Oltului, acum suntem aici, in Constanta, la aceasta statie de pompare de la Galesu, care era dezafectata si azi porneste la buton. Este un obiectiv pus in functiune cu un an mai devreme'', a afirmat Petre Daea.
In context, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a afirmat ca pentru judetul Constanta a fost intocmit un proiect de suplimentare a lucrarilor de reabilitare a suprafetelor irigate.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
''Anul acesta ne ducem pe 40.000 de hectare de irigatii. Am facut din nou analize si ne-am propus sa realizam suplimentar, din 2020, lucrari pentru irigatii pe circa 70.000 de hectare de teren arabil si vrem ca in Romania, in viitor sa reabilitam suprafata de trei milioane de hectare, adica atingerea capacitatii de irigare ce a fost profilata pana in anul 1989. Si vom creste aceasta suprafata, ulterior. De la anul vom putea vedea si continuarea lucrarilor din Sistemul Siret-Baragan, unde am dat drumul anul trecut primului agregat de pompare si am putut iriga primele suprafete de teren'', a precizat ministrul Daea.
In perioada 1970-1990 in judetul Constanta au fost amenajate pentru irigatii 421.319 hectare de teren arabil, iar judetul Tulcea alte 159.920 de hectare, la dispozitia agricultorilor fiind pusa o vasta retea de statii de pompare si canale de aductiune ce preluau apa pentru udare din Dunare si din lacurile componente ale complexului Razelm Sinoe. In anul 2017, administratorul acestei retele de irigatii, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), mai avea operationale sisteme de pompare si aductiune pentru irigarea a 120.000 de hectare, in judetul Constanta, conform datelor oficiale de la acel moment.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>