Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Dovleacul uleios fara coajă - tehnologia cultivării ecologice


Cultivarea în monocultură a dovleacului nu este indicată pentru că dovleacul uleios poate să aibă boli ca făinarea şi peronospora, iar resturile de tulpini pot deveni focare de infecţie, cauzând daune la plantule şi la plantele dezvoltate. În consecinţă, pe aceeaşi parcelă dovleacul poate fi cultivat din nou numai în al treilea an.
Alte plante sensibile la virusuri sau purtătoare de virusuri, de exemplu lucerna, nu sunt plante bune premergătoare. Cei care practică cultura ecologică ştiu că solul nu poate să conţină resturi de hidrocarburi clorizate şi de săruri de metale grele, deoarece rădăcina dovleacului ajunsă în adâncime le fixează, şi vor fi acumulate în în sămânţă. Seminţele care conţin astfel de reziduuri nu pot fi valorificate ca alimente şi medicamente ecologice.

Sămânţa şi semănatul
În cultura ecologica se folosesc seminţe însoţite de certificat eco-sigilat.

În cultivarea dovleacului uleios sunt importante distanţele dintre rânduri şi între plante pe rând. Se recomandă următoarele densităţi: 100x60, 140x45, 152x40 cm. Astfel se asigură 14.000-16.000 plante la hectar. Numai cu aceste densităţi se pot preveni pierderile de producţie. La densitate mare se formează dovlecei foarte mărunţi din care nu se pot obţine cantităţi mari de seminţe corespunzătoare nici calitativ, nici cantitativ.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Lucrări de întreţinere
După răsărire, pentru combaterea buruienilor trebuie executate 2-3 praşile mecanice cu cultivatorul. Prăşitul manual este cu mult mai ieftin şi dacă sunt posibilităţi de executare este recomandat. Concomitent cu prima praşilă se poate realiza densitatea dorită. La o infecţie locală nesemnificativă, cu boli sau dăunători, este indicată îndepărtarea manuală şi îngroparea plantelor infectate.

Recoltarea
Semnul începutului coacerii este schimbarea culorii fructului, apariţia unor dungi gălbui-verzi. Recolta începe în momentul când seminţele ajung la o umiditate de 50-60%.

Recoltarea dovleacului uleios în general este mecanizată, în foarte puţine locuri se efectuează manual. La recoltarea dovleacului uleios ecologic este foarte importantă curăţirea maşinilor, a mijloacelor de recoltare şi a depozitelor. Recoltarea începe cu adunatul bostanelor în rânduri, la distanţă de 3 m. Această acţiune trebuie începută după ce roua s-a ridicat. Zdrobirea şi scoaterea seminţelor va începe după două zile de la terminarea formării rândurilor. La recoltarea propriu-zisă temperatura aerului trebuie să fie de 25-30 grade.

Seminţele recoltate trebuie adunate în containere sau în saci curaţi. Folosirea unor mijloace improprii şi saci uzaţi, este interzisă. Sacul de folie nu este indicat deoarece în timpul zilei, din cauza căldurii, seminţele încep să fermenteze, iar în timpul spălării coaja verde a seminţei cade.

Cantitatea recoltată în timpul zilei se spală cu apă curată. Seminţele bine spălate se usucă mai repede decât cele nespălate, totodată nu se lipesc, iar pelicula argintie se desprinde mai uşor în timpul prelucrării. Spălarea se face cu o maşină speciala sau cu o remorcă mică (3 t) special amenajată.

Pentru uscarea seminţelor se folosesc mese speciale. Se pot folosi şi uscături de tutun şi de plante medicinale. Temperatura aerului de uscare nu poate să depăşească 40°C, aceasta fiind temperatura la care calitatea, conţinutul şi capacitatea de germinaţie a seminţei încă nu se alterează. Conţinutul optim de umiditate a seminţei uscate este de 8-9%. La un conţinut de umiditate mai ridicat depozitarea va fi nesigură. Seminţele pot fi atacate de ciuperci şi de mucegai. În cazul unei uscări excesive seminţele se rup, au loc pierderi inutile (pierderi de greutate şi cheltuieli mari de energie). Timpul uscării este de circa 12-16 ore, în funcţie de instalaţie.

Dacă nu avem instalaţie pentru uscare trebuie să ne convingem că sursa aerului cald are termostat şi se asigură ventilaţia. Aerul fierbinte nu are voie să ajungă în ventilator, deoarece produsele din combustibil intră în contact cu sămânţa, conţin compuşi cancerigeni.

Înainte de a le scoate de la uscător, seminţele uscate trebuie răcite de la temperatură 38-40°C la 20-25°C. Dacă le depozităm fără răcire, seminţele devin umede.

În funcţie de pretenţiile cumpărătorului, seminţele uscate se pot preda în formă curăţată sau necurăţată.

Etapele prelucrării:
  • lucire (îndepărtarea peliculei argintii şi a părţilor de pulpă lipite de seminţe);
  • curăţarea cu maşina cu dârmon;
  • clasare după culoare;
  • îndepărtarea seminţelor rănite şi a celor decojite;
  • îndepărtarea bulgărilor, pietrelor şi impurităţilor;
  • ambalarea în saci.

Până la transportare, seminţele pregătite trebuie ţinute în încăperi uscate, curate, răcoroase, eliberate de dăunători, izolate, cu marcare eco.

În funcţie de posibilităţi, dovleacul uleios trebuie semănat după cereale, dar următoarele lucrări trebuie neapărat efectuate: dezmiriştit, fertilizare cu îngrăşământ natural, introducerea acestuia la adâncimea indicată, arătură adâncă toamna cu grapa stelată, - prelucrarea în primăvară a arăturii să se facă printr-o singură trecere – mai ales dacă precipitaţiile din iarnă şi primăvară sunt insuficiente, iar pregătirea patului germinativ să se facă cu combinatorul.

Autor: ing. Vasile Ciorcas

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii6 comentarii





Puskas Bela 2013-03-05 10:55:25

Buna ziua!O intrebare,unde gasesc samanta pentru a cultiva in gospodaria proprie dovleacul uleios fara coaja?Pentru probleme de sanatate am nevoie.

croitoru iulian 2011-05-03 07:00:22

Buna ziua,
Am o rugaminte la dvs:
unde gasesc samanta pentru a cultiva dovleacul uleios fara coaja?
Multumesc anticipat.
tel 0766447583

liviu bratu 2011-03-10 11:53:51

Am o rugaminte la dvs:
unde gasesc samanta pentru a cultiva dovleacul uleios fara coaja?
Multumesc anticipat

oliver 2011-03-03 20:09:08

Buna ziua,
Am o rugaminte la dvs:
unde gasesc samanta pentru a cultiva dovleacul uleios fara coaja?
Multumesc anticipat

redactie 2010-12-14 11:41:27

Bună dimineaţa, vă mulţumim pentru aprecieri şi ne bucurăm ca dumneavoastră, specialiştii, sunteţi alături de noi!

Teodora ALDESCU 2010-12-14 10:48:46

Buna dimineata,
Ma bucur pentru preocuparea Dumneavoastra cu privire la sistemul de agricultura ecologica. Este mare nevoie de formarea producatorilor care practica acest sistem de agricultura, si iata ca sunteti primii care elaborati tehnologii de cultura .
Sper ca astfel sa promovam cu profesionalism aceasta alternativa la agricultura conventionala ,, agricultura ecologica" care aduce alaturi de calitatea premium a produselor ecologice si o contributie majora la durabilitate.
Va doresc succes
Teodora Aldescu
Consultant agricultura ecologica

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Partea exteriorara a florii. ...

Inflorescenta in care pedunculii fiecarei flori pornesc din acelasi nod al tulpinii si se ridica pan ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016