Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dovleacul uleios fara coajă - tehnologia cultivării ecologice


Cultivarea în monocultură a dovleacului nu este indicată pentru că dovleacul uleios poate să aibă boli ca făinarea şi peronospora, iar resturile de tulpini pot deveni focare de infecţie, cauzând daune la plantule şi la plantele dezvoltate. În consecinţă, pe aceeaşi parcelă dovleacul poate fi cultivat din nou numai în al treilea an.
Alte plante sensibile la virusuri sau purtătoare de virusuri, de exemplu lucerna, nu sunt plante bune premergătoare. Cei care practică cultura ecologică ştiu că solul nu poate să conţină resturi de hidrocarburi clorizate şi de săruri de metale grele, deoarece rădăcina dovleacului ajunsă în adâncime le fixează, şi vor fi acumulate în în sămânţă. Seminţele care conţin astfel de reziduuri nu pot fi valorificate ca alimente şi medicamente ecologice.

Sămânţa şi semănatul
În cultura ecologica se folosesc seminţe însoţite de certificat eco-sigilat.

În cultivarea dovleacului uleios sunt importante distanţele dintre rânduri şi între plante pe rând. Se recomandă următoarele densităţi: 100x60, 140x45, 152x40 cm. Astfel se asigură 14.000-16.000 plante la hectar. Numai cu aceste densităţi se pot preveni pierderile de producţie. La densitate mare se formează dovlecei foarte mărunţi din care nu se pot obţine cantităţi mari de seminţe corespunzătoare nici calitativ, nici cantitativ.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Lucrări de întreţinere
După răsărire, pentru combaterea buruienilor trebuie executate 2-3 praşile mecanice cu cultivatorul. Prăşitul manual este cu mult mai ieftin şi dacă sunt posibilităţi de executare este recomandat. Concomitent cu prima praşilă se poate realiza densitatea dorită. La o infecţie locală nesemnificativă, cu boli sau dăunători, este indicată îndepărtarea manuală şi îngroparea plantelor infectate.

Recoltarea
Semnul începutului coacerii este schimbarea culorii fructului, apariţia unor dungi gălbui-verzi. Recolta începe în momentul când seminţele ajung la o umiditate de 50-60%.

Recoltarea dovleacului uleios în general este mecanizată, în foarte puţine locuri se efectuează manual. La recoltarea dovleacului uleios ecologic este foarte importantă curăţirea maşinilor, a mijloacelor de recoltare şi a depozitelor. Recoltarea începe cu adunatul bostanelor în rânduri, la distanţă de 3 m. Această acţiune trebuie începută după ce roua s-a ridicat. Zdrobirea şi scoaterea seminţelor va începe după două zile de la terminarea formării rândurilor. La recoltarea propriu-zisă temperatura aerului trebuie să fie de 25-30 grade.

Seminţele recoltate trebuie adunate în containere sau în saci curaţi. Folosirea unor mijloace improprii şi saci uzaţi, este interzisă. Sacul de folie nu este indicat deoarece în timpul zilei, din cauza căldurii, seminţele încep să fermenteze, iar în timpul spălării coaja verde a seminţei cade.

Cantitatea recoltată în timpul zilei se spală cu apă curată. Seminţele bine spălate se usucă mai repede decât cele nespălate, totodată nu se lipesc, iar pelicula argintie se desprinde mai uşor în timpul prelucrării. Spălarea se face cu o maşină speciala sau cu o remorcă mică (3 t) special amenajată.

Pentru uscarea seminţelor se folosesc mese speciale. Se pot folosi şi uscături de tutun şi de plante medicinale. Temperatura aerului de uscare nu poate să depăşească 40°C, aceasta fiind temperatura la care calitatea, conţinutul şi capacitatea de germinaţie a seminţei încă nu se alterează. Conţinutul optim de umiditate a seminţei uscate este de 8-9%. La un conţinut de umiditate mai ridicat depozitarea va fi nesigură. Seminţele pot fi atacate de ciuperci şi de mucegai. În cazul unei uscări excesive seminţele se rup, au loc pierderi inutile (pierderi de greutate şi cheltuieli mari de energie). Timpul uscării este de circa 12-16 ore, în funcţie de instalaţie.

Dacă nu avem instalaţie pentru uscare trebuie să ne convingem că sursa aerului cald are termostat şi se asigură ventilaţia. Aerul fierbinte nu are voie să ajungă în ventilator, deoarece produsele din combustibil intră în contact cu sămânţa, conţin compuşi cancerigeni.

Înainte de a le scoate de la uscător, seminţele uscate trebuie răcite de la temperatură 38-40°C la 20-25°C. Dacă le depozităm fără răcire, seminţele devin umede.

În funcţie de pretenţiile cumpărătorului, seminţele uscate se pot preda în formă curăţată sau necurăţată.

Etapele prelucrării:
  • lucire (îndepărtarea peliculei argintii şi a părţilor de pulpă lipite de seminţe);
  • curăţarea cu maşina cu dârmon;
  • clasare după culoare;
  • îndepărtarea seminţelor rănite şi a celor decojite;
  • îndepărtarea bulgărilor, pietrelor şi impurităţilor;
  • ambalarea în saci.

Până la transportare, seminţele pregătite trebuie ţinute în încăperi uscate, curate, răcoroase, eliberate de dăunători, izolate, cu marcare eco.

În funcţie de posibilităţi, dovleacul uleios trebuie semănat după cereale, dar următoarele lucrări trebuie neapărat efectuate: dezmiriştit, fertilizare cu îngrăşământ natural, introducerea acestuia la adâncimea indicată, arătură adâncă toamna cu grapa stelată, - prelucrarea în primăvară a arăturii să se facă printr-o singură trecere – mai ales dacă precipitaţiile din iarnă şi primăvară sunt insuficiente, iar pregătirea patului germinativ să se facă cu combinatorul.

Autor: ing. Vasile Ciorcas
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.95 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016