Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dupa ce in 2009 au pierdut subventii de peste sase milioane de euro, primarii din unele comune au facut asociatii care sa ia bani de la Uniunea Europeana pentru pasuni


Dupa ce in 2009 au pierdut subventii de peste sase milioane de euro, primarii din unele comune au facut asociatii care sa ia bani de la Uniunea Europeana pentru pasuni. In multe dintre acestea se regasesc rude ale edililor, iar in altele contractele de concesiune au fost acordate fara licitatii.

Conform noilor modificari legislative, consiliile locale nu mai sunt eligibile la depunerea dosarelor de subventie pentru ca nu detin animale si nu pot asigura lucrarile de intretinere. Pe acest considerent anul trecut toate primariile din judet au pierdut subventia de la Uniunea Europeana pentru cele 75.146 hectare de pasune. In acest an consiliile locale au concesionat pasunile unor asociatii. In unele asociatii fermierii au fost nevoiti sa achite 10 lei pentru a fi inregistrati in acte. Primarii spun ca au procedat transparent si chiar in unele cazuri s-au chinuit sa gaseasca oamenii pentru a forma o asociatie, nefiind de acord cu persoane din afara localitatii. "Fiecare membru fondator a cheltuit 600 de lei cu infiintarea, plus drumul pierdut si cu greu am gasit persoanele necesare", a declarat Simion Hodan, primarul comunei Dobarceni. In comuna s-au format doua asociatii cu cate cinci membri fondatori care sunt insa remunerati si care au concesionat 731 de hectare de pasune.

Una dintre acestea, Agrodob, este condusa ce Ioan Hodan. Surse neoficiale sustin ca este un verisor al primarului din localitate.

Contract contestat la Manoleasa

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


La Manoleasa, cele 705 hectare de pasune au fost concesionate de o asociatie. Contractul incheiat intre primarie si Asociatia Crescatorilor de Animale din Comuna Manoleasa a fost contestata de unii consilieri locali, pe motiv ca ar fi condusa de fiul primarului si consilierul personal, iar normele in vigoare interzic acest lucru. Legea privind prevenirea si sanctionarea coruptiei sanctioneaza aceste practici interzicand primarilor sa incheie acte juridice care produc foloase materiale pentru sine sau soti ori rudele de gradul I. "Actele administrative emise sau actele juridice emise cu incalcarea obligatiilor sunt lovite de nulitate absoluta", se arata in textul legii. "Nu ni s-a comunicat cine sunt fondatorii asociatiei si a fost atribuita fara licitatie, desi mai erau in vigoare contracte de arendare cu alte persoane din comuna. Consilierii PDL vor ataca hotararea de consiliu local in contencios administrativ", a declarat Alexandru Boroleanu, consilier local. Inclusiv Prefectura a efectuat un control si a decis revocarea hotararii consiliului local pe motiv de nelegalitate si printr-o adresa a mentionat ca, daca acest lucru nu va fi facut, va inainta actiune in instanta.

Primarul spune ca fiul sau nu are legatura cu asociatia, iar acuzatiile sunt minciuni, membri fondatori fiind fermieri din sat, insa nu a divulgat numele acestora. "Eu sunt membru in asociatie pentru ca am animale dar nu cred ca este interzis. Cine zice ca fiul meu conduce asociatia este un mincinos. Au venit cei de la prefectura si le-am explicat ca am respectat prevederile legale", a declarat primarul Mircea Mihai.

In contract s-a prevazut ca asociatia sa plateasca primariei 200 lei pentru fiecare hectar concesionat iar de acesti bani Primaria sa se ocupe de lucrarile de intretinere. Diferenta de bani ar urma sa reprezinte serviciile facute de firma privind inscrierea membrilor asociatiei si informarea cetatenilor.

Citeste mai mult in Ziarul de Iasi
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016