Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Europarlamentarul Daciana Sarbu sprijina ideea aplicarii TVA verde la produsele bio

europarlamentarul-daciana-sarbu-sprijina-ideea-aplicarii-tva-verde-la-produsele-bio

Europarlamentarul Daciana Sarbu a participat ieri la o dezbatere pe tema TVA Verde, organizata de Asociatia Bio-Romania, cea care a cerut aplicarea acestei proceduri in Romania pentru produsele bio.


Asociatia Bio-Romania a organizat marti, in parteneriat cu Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai o dezbatere cu tema „Dezvoltarea Durabila a Europei - Goethe Project - TVA verde in agricultura si alimentatie”, dezbatere desfasurata la Palatul Parlamentului.
 
Principiul TVA Verde a fost gandit de Comisia Europeana pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum si serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental si criteriul calcularii cotei de TVA.
Studiul finantat de Uniunea Europeana prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit tinand cont de amprenta de carbon a fiecarui produs, de durata de viata a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor dupa utilizare.
 
Recent, Asociatia Bio Romania a solicitat oficial aplicarea acestui principiu pentru produsele bio, ideea lansata in dezbatere publica atragand in decurs de cateva zile numerosi sustinatori. Reprezentantii asociatiei sustin ca alimentele de baza certificate bio trebuie sa aiba TVA zero, cele aflate in conversie TVA 3 la suta, iar cele naturale, respectiv cele care folosesc materie prima conventionala, insa procesarea se face fara chimicale, sa aiba o cota de 9la suta iar  pentru alimentele actuale, care sunt fabricate din produse agricole conventionale, iar in procesarea lor se folosesc aditivi chimici, TVA sa ramana 24 la suta.
De asemenea, acele alimente, care sunt extrem de periculoase pentru sanatate, ar trebui sa fie suprataxate cu o cota mai mare de 24 la suta, in special cele care contin mai multi aditivi alimentari, dupa cumpropune asociatia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Printre invitatii la dezbaterea pe aceasta tema s-a numarat si sotia premierului , europarlamentarul Daciana Sarbu, care, cu aceastsa ocazie s-a declarat un sustinator al acestei initiative, spunand ca principiul TVA Verde este unul interesant si ofertant, insa destul de dificil de pus in aplicare.
 
„TVA Verde a fost propusa de Comisia Europeana, este pe agenda Comisiei, dar sunt foarte multi pasi care trebuie parcursi ca sa ajungem aici si nu vorbesc doar de Romania. Este o idee interesanta, ofertanta si cu potential, dar foarte greu de pus in aplicare. Pana la urma ar fi in avantajul agriculturii ecologice pentru ca, intr-un fel, consumatorii ar fi ghidati catre acest gen de produse si ar fi in avantajul mediului si al tuturor sa avem aceste produse cu un TVA redus, produse sustenabile si ecologice, fie ca vorbim de alimente sau de orice alte servicii si produse. Dar stim cu totii cat de refractara este piata si cat de greu se pun astfel de proiecte in aplicare” a precizat europarlamentarul in alocutiunea rostita in cadrul dezbaterii.
 
De asemeni, Daciana Sarbu a mai precizat ca o initiativa care are sanse de punere in aplicare inainte de TVA Verde, este reducerea TVA pentru produsele bio, lucru care ar putea sa se intample de la 1 ianuarie, dupa cum a precizat zilele trecute premierul Victor Ponta.
 
„Sunt convinsa ca in noul mandat se va discuta si in Parlament si la Comisie despre TVA Verde si vom fi sustinatorii acestui proiect. Se va gasi cumva sa se amortizeze costurile, dar pana una alta, la anul as vrea totusi sa vedem acel TVA redus la produsele bio, incepand cu 1 ianuarie. E un pas important si pentru consumatori si pentru producatori. Ar fi o gura de oxigen intr-un moment in care, repet, lucrurile merg bine, in care e nevoie de sustinere si pentru noi toti ar fi minunat sa avem aceasta masura pusa in aplicare, asa cum s-a intamplat si cu TVA la paine si inteleg ca se va intampla si cu cel la legume si fructe. Ministerul Agriculturii trebuie sa ne spuna mai mult si Ministerul Finantelor, pentru ca de acolo practic porneste. Oamenii sunt dornici si deschisi sa dezvolte acest domeniu. Cred ca trendul este inspre produse mai sanatoase si inspre un mediu mai sanatos”, a mai declarat Daciana Sarbu cu aceeasi ocazie.
 
 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016