Exista prea mult grau? Explicatiile Bloomberg
Publicat la data de 19 Mai. 2020 in:
Stiri Publicatia de specialitate Bloomberg sustine ca in lume exista prea mult grau, desi in ultimele doua luni tranzactiile s-au mentinut pe un trend ascendent. Iata explicatiile si observatiile specialistilor consultati de publicatie.
Desi o serie de mari furnizori precum Rusia si Romania au limitat exporturile pentru a-si proteja livrarile interne, iar unele masuri sunt in continuare in vigoare, acestea nu au avut un impact major asupra comertului iar livrarile ar urma sa continue sa creasca. In conditiile in care multe tari se asteapta la recolte mari, stocurile mondiale de grau ar urma sa ajunga la un nivel record in acest an si vor urca si mai mult in 2021.
"Nu au fost foarte multe intreruperi pe partea de oferta. Ceea ce am vazut pe piata de grau a fost foarte similar cu ceea ce am vazut la nivel de retail. A fost un element clar de panica", dupa care a devenit evident ca va fi 'business as usual', spune James Bolesworth, director la CRM AgriCommodities.
Dupa ce preturile au crescut in luna martie, dupa ce consumatorii au facut stocuri de produse de grau iar tari precum Rusia, Romania si Kazahstan au decis sa limiteze exporturile, piata a depasit ingrijorarile cu privire la problemele cu aprovizionarea. In consecinta, cotatiile futures au coborat la cel mai scazut nivel de dupa luna octombrie. Motivul este acela ca atentia investitorilor s-a indreptat spre marile recolte preconizate in tari precum Rusia si Canada. Datele guvernului american arata ca productia mondiala de grau ar urma sa creasca cu 0,5% in sezonul urmator astfel ca stocurile mondiale se vor majora cu 5% pana la 310,1 milioane de tone, echivalente cu aproximativ cinci luni de cerere globala.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Se pare ca vom avea un nou sezon consistent in ceea ce priveste aprovizionarea cu grau. Nu trebuie sa fim ingrijorati", sustine Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.
Cotatia graului este influentat[ si de faptul ca pandemia de coronavirus a dus la diminuarea consumului de cereale. Pe langa afacerile pierdute odata cu inchiderea restaurantelor, oprirea fabricilor care produc etanol a redus cererea pentru cereale din care se produc biocombustibili iar inchiderea abatoarelor inseamna ca este nevoie de mai putine nutreturi pentru hrana animalelor. Aceasta inseamna stocuri mai mari de porumb, ceea ce pune presiuni suplimentare asupra graului.
Cu toate acestea, exista in continuare un risc pe care guvernele nu il pot controla: vremea. De exemplu, seceta recenta a pus in pericol randamentele in zona Marii Negre si Europa Occidentala in timp ce seceta din Nordul Africii va duce la cresterea necesarului de importuri in regiune. Orice impact major al vremii asupra recoltelor ar putea determina unii furnizori importanti sa prelungeasca sau chiar sa reintroduca restrictiile la export, in special daca criza coronavirusului va persista.
Chiar si asa, limitarea vanzarilor dintr-o regiune ar putea determina alti furnizori sa intervina pentru a acoperi golul. In pofida unei recolte mai mici preconizate pentru acest an, ploile care au cazut recent in Franta, cel mai mare exportator de grau din UE, au ajutat la imbunatatirea situatiei in teren. "Am spus intotdeauna ca luna iunie este cruciala pentru recolta de grau" a subliniat Philippe Heusele, presedintele grupului de lobby France Export Cereales. Potrivit acestuia, restrictiile introduse in alte parti ale lumii au aratat clientilor ca pot avea incredere in livrarile de grau francez.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>