Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fermierii din Satu Mare, "inecati" de laptele unguresc. Putinii fermieri care mai au unde sa-si predea laptele primesc 40 de bani pe litru
Crescatorii de animale din judetul Satu Mare declara ca au fost adusi la sapa de lemn din cauza fermierilor din Ungaria si Polonia, care practica preturi de dumping. Fermierii se plang si de lipsa de reactie a autoritatilor, care stau si privesc linistite cum producatorii autohtoni ajung pe butuci. Concurentii lor din Ungaria isi permit aceste preturi de dumping intrucat subventia acordata de statul ungar pentru un litru de lapte este mai mare de patru ori decat cea acordata de statul roman.
Mai mult, procesatorii autohtoni au renuntat la piata interna si se aprovizioneaza din Ungaria. Acest lucru a dus la scaderea pretului pentru un litru de lapte de la 1 iunie cu 40 de bani, astfel incat de la 80 de bani, un litru de lapte se preia la doar 40 de bani. Totusi, procesatorii autohtoni nu vor sa revina pe piata interna, fiindca preturile ar reveni la acelasi nivel pe care ei il considera mult prea mare.
Pe fondul crizei economice, unul dintre cei doi mari procesatori de lapte din zona Careiului, Schwaben Molkerei, a renuntat din luna februarie la contractarea laptelui din zona comunei Craidorolt, cel mai mare centru de productie din zona Carei-Tasnad, orientandu-se spre Ungaria. Asta pe fondul scaderii semnificative a pretului pentru un litru de lapte in Ungaria, in speta 46 de forinti de la 87 de forinti, adica de la aproximativ 1,2 lei la 70 de bani.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
“Nu avem nimic cu partenerii nostri din tara. Nu de aceea am renuntat la piata interna, ci din considerente pur economice. Ma refer aici la criza economica. Acum, fiecare leu in plus conteaza in aceste vremuri de criza. De aceea ne-am orientat spre Ungaria, unde laptele are un pret mult mai mic. Totusi, in semn de respect pentru fostii nostri clienti, am vorbit cu alti procesatori pentru a-si putea semna noi angajamente si pentru a nu ramane cu laptele pe stoc. Chiar am decis sa le lasam o vreme si racitoarele, in semn de respect pentru relatia contractuala pe care am avut-o pana acum. Nu inteleg, totusi, de ce am fost acuzati de unii producatori de rea credinta. Este vorba despre o economie de piata. Noua nu ni se renteaza sa cumparam laptele din Romania care este la un pret mai mare”, a declarat directorul Schwaben Molkerei, Stefan Keseru.
Totusi, dupa ce s-a renuntat la piata interna, de la 1 iunie in Satu Mare pretul unui litru de lapte preluat de la micii producatori a ajuns la doar 40 de bani, cu 30 de bani mai scazut decat in Ungaria. Procesatorii nu vor sa revina pe piata interna fiindca pretul ar ajunge astfel din nou la 80 de bani pentru un litru de lapte.
Citeste mai mult in Gazeta de Nord Vest
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura