Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Fermierii din sectorul vegetal nu sunt de acord cu reducerile bugetului PAC 2021-2027
Acestia au cerut oficial ministrului Petre Daea sa sustina in sedintele Consiliului de Ministri, Parlamentul European si Consiliul European adoptarea acestui buget fara reducerile propuse.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) este ingrijorata de anuntul Comisiei Europene potrivit caruia bugetul Politicii Agricole Comune va scadea cu 4% pentru platile directe si cu minimum 5% pentru dezvoltare rurala si solicita ministrului Agriculturii, Petre Daea, sa sustina in sedintele Consiliului de Ministri, ale Parlamentul European si ale Consiliului European, programate pana la aprobarea bugetului UE 2021 - 2027, un buget al PAC fara reduceri, care sa se ridice la inaltimea provocarilor cu care se confrunta agricultura romaneasca si europeana.
„Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV - isi manifesta profunda ingrijorare privind comunicatul Comisiei Europene prin care ne anunta ca bugetul Politicii Agricole Comune va scadea cu 4% pentru platile directe si minim 5% pentru dezvoltare rurala. Reamintim ca fermierii din Romania primesc o plata directa pe hectar cu mult sub media europeana. Satele romanesti inca mai au nevoie de investitii mult mai mari decat pana in prezent pentru a permite un trai decent si sa se stopeze riscul de parasire. Inflatia este unul din factori care nu sunt luati in calcul la aceasta reducere propusa si va adanci scaderea la cel putin dublul cifrelor vehiculate in media”, afirma fermierii membri in cooperativele agricole din UNCSV, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Agriculturii.
Potrivit sursei citate, prin realocari exista riscul ca Romania sa aiba pe Pilonul II Dezvoltare Rurala 2021 - 2027 o reducere de 30%, care va crea un decalaj si o discrepanta si mai mare intre aceasta si celelalte state membre.
UNCSV atrage atentia asupra faptului ca agricultura romaneasca se axeaza inca majoritar pe comercializarea materiei prime si are nevoie de investitii enorme pentru a obtine produse finite si adauga valoare adaugata productiei primare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
„Politica Agricola Comuna contine mai mult masuri pentru mediu decat pentru alimente. Romania are nevoie de investitii semnificative pentru zootehnizare si industrializare care sa permita hranirea populatiei la preturi rezonabile din produse autohtone si locuri de munca in zonele rurale. PAC trebuie sa fie cea mai importanta prioritate a Uniunii Europene. Prin reducerea semnificativa a bugetului pe dezvoltare rurala si obligarea statelor membre sa vina cu cofinantare in loc sa avem un program european comun vom ajunge la 27 de Politici Agricole Comune distincte, diferite si limitate in functie de posibilitatea de cofinantare a statului respectiv. Este nevoie de simplificare, debirocratizare, o mai mare flexibilitate, dar este nevoie ca bugetul PAC sa ramana cel putin la nivelul din prezent pentru ca fermierii sa isi poata continua activitatea si sa faca ce stiu ei mai bine, sa produca alimente pentru populatia din tara noastra si a UE”, se spune in scrisoare.
Fermierii membri in cooperativele agricole din UNCSV considera ca, pentru Romania, PAC este o politica de sustinere a securitatii si suveranitatii alimentare a Uniunii Europene si trebuie tratata ca prioritate zero in detrimentul altor prioritati propuse, precum migratia.
„Bugetele europene pentru chestiuni agricole si alimentare sunt cruciale, asa cum a declarat si ministrul francez al Agriculturii si pentru a avea sisteme mai durabile, rezistente si eficiente care sa satisfaca asteptarile consumatorilor atunci trebuie sa pastram veniturile agricultorilor si sa mentinem bugetul PAC la inaltimea acestei ambitii. Este nevoie ca toate formele de asociere din sectorul agroalimentar si autoritatile din Romania sa facem front comun si sa ne atingem obiectivul de tara. Va solicitam, domnule ministru Petre Daea, sa dispuneti masurile necesare si sa sustineti atat public, cat si prin documente oficiale ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Guvernului Romaniei apararea ferma si neincetata a bugetului PAC (fara reduceri) care sa se ridice la inaltimea provocarilor cu care se confrunta agricultura romaneasca si europeana in sedintele Consiliului de Ministri, Parlamentul European si Consiliul European ce vor avea loc pana la aprobarea bugetului UE 2021 – 2027”, se mai arata in documentul citat.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi