Exclusiv
Publicat in: Stiri
Solul serveste in acelasi timp ca suport dar si ca furnizor de nutrienti pentru planta. Radacinile schimba elementele solului in faza lichida si intr-o mai mica masura in faza solida. Aceste doua faze sunt alimentate de ingrasaminte organice sau minerale aduse sau cultivate pe parcela cat si de roca mama si elemente retrogradate care reprezinta o cantitate importanta de elemente a caror disponibilitate nu este posibila decat datorita alterarii solului.

Reaprovizionarea cu elemente nutritive in urma alterarii solului este in realitate mica in raport cu elementele nutritive mineralizate sau aduse. Elementele nutritive nu sunt eliberate incepand cu ingrasamintele organice sau minerale decat de indata ce o activitate microbiana intensa garanteaza mineralizarea acestor elemente sub forme disponibile pentru plante.

Pe da alta parte, microfauna solului are nevoie de suficienta energie sub forma de carbon organic. Ea are nevoie si de un sistem de pori continuu pana la suprafata solului pentru a asigura schimbul de gaz necesar respiratiei. Humusul face parte din materia organica si contribuie la stabilitatea si calitatea biologica a solului. Solurile profunde, bogate in humus, granuloase, solurile silvestre care prezinta un puternic continut in materie organica, reprezinta solurile ideale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Solurile care contin suficiente particule minerale, acoperite de humus se caracterizeaza printr-o importanta suprafata interna. Aceasta proprietate ofera nu doar numeroase puncte de mentinere pentru elementele fertilizante, dar creste si capacitatea de retinere a apei. De altfel, un bilant higrometric echilibrat este si benefic pentru metabolizarea microbiana a elementelor fertilizante si pentru aprovizionarea arborilor cu apa. In acest tip de sol elementele fertilizante nu sunt disponibile doar in cantitati suficiente, dar umiditatea si schimbul de gaz sunt de asemenea perfecte si totul este bine stabilizat (efectul
tampon) datorita numeroaselor interactiuni.

Conditii constante ale acestui tip evita sa puna radacinile in situatie de stres si permit arborelui sa fie aprovizionat cu apa si cu elemente conform nevoilor psihologice. In acest moment nu mai este necesar aproape deloc sau chiar deloc sa se corecteze amendamentul prin aporturi de elemente fertilizante.

Suporturi nutritionale importante
Viermii aduc un ajutor de neinlocuit penrtu formarea porilor grosieri si penrtu legatura humusului si a particulelor minerale ale solului. Radacinile arborilor care prefera in mod normal sa se dezvolte la suprafata, profita de culoarele reacoperite cu humus create de viermi si penetreaza astfel in locuri mai dense ale subsolului, mai putin bogate in elemente fertilizante. Ele largesc astfel spatiul radacinar util arborilor.

Printre numeroasele bacterii din sol, stabilizatorii de azot liberi sau asociati la leguminoase sunt importanti pentru culturile de fructe durabile. In popularile de leguminoase pure, bacteriile nodozitatilor pot imbogati 200-400 kg de azot provenit din atmosfera pe ha si pe an. Micorizele sunt si ele foarte importante in
nutritia arborilor. Ele sunt strans legate de radacini si alimenteaza copacul cu fosfor.

Intretinerea materiei organice
Materia organica se compune din organisme care traiesc in sol, resturi vegetale si humus. Elementele minerale continute in materia organica reprezinta o cantitate neneglijabila care trebuie sa fie compatibila in planul ingrasamantului. Valoarea fertilizanta a tuturor aporturilor de materie organica trebuie sa fie luata in calcul in planul si bilantul ingrasamantului.

Un continut suficient in humus si un sol biologic activ prezinta diferite avantaje. Intretinerea benzii ierboase permite in general prezervarea proprietatilor sale. Atunci cand continutul in humus este insuficient, este recomandat a se raspandi materie organica in mai multe reprize cu caracter de material de acoperire, de ingrasamant organic astfel incat sa se intrtina banda ierboasa.

Efectul amendamentelor organice
Efectul ingrasamantului organic asupra nutritiei azotate depinde de natura amendamentului adus. Substantele sarace in azot in raport C/N ridicat consuma de la inceput o parte din azotul mineral al solului chiar daca materiile organice in raport C/N scazut ca si ingrasamintele tinere si gunoaiele foarte descompuse produc imediat azot mineral. Pentru amendamente in raport C/N intermediar, precum gunoiul descompus sau ingrasamantul verde lignificat, se constata o crestere lenta a continutului in azot mineral al solului. Acest azot nu reprezinta decat o parte din azotul total al amendamentului organic. Acest azot poate fi compatibilizat in trei ani in momentul stabilirii bilantului ingrasamantului exploatarii. Atunci cand amendamentul nu este infundat decat la suprafata, efectul azotului dureaza mai putin timp.

Efectul inierbarii si intretinerii solului
Intr-o livada cu un sol gol sau lucrat, deseurile organice provenite din livada nu ajung sa acopere nevoile in materie organica. Ingazonarea interliniei ajunge sa intretina procentul materiei organice. Ingazonarea interliniei aduce si alte avantaje: protectia impotriva eroziunii, prevenirea compactarii solului si ameliorarea rezistentei solului la trecerea repetata a masinilor.

Mentinerea unei benzi libere de buruieni pe linia arborilor este o masura pentru a evita concurenta prea puternica in apa si in azot pentru tinerele culturi. In culturile de meri ajunge sa se conserve linia arborilor fara inierbarea intr-o anumita perioada, in asa fel incat sa se diminueze concurenta exersata de buruieni
si sa se utilizeze la maxim avantajele ecologice ale ingazonarii. Toate semintele ingrasamantului verde contribuie la ameliorarea activitatii biologice.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR prioritizeaza competitivitatea in strategie pentru agricultura ecologica
MADR prioritizeaza competitivitatea in strategie pentru agricultura ecologica
Romania are un potential urias in materie de agricultura ecologica, dar strategia pentru...
MADR: Agricultura ecologica, din ce in ce mai preferata de fermierii romani
MADR: Agricultura ecologica, din ce in ce mai preferata de fermierii romani
Suprafata totala pe care se practica agricultura ecologica a crescut cu 19,4%, in 2020 fata de...
Conditii necesare obtinerii subventiei pentru agricultura ecologica
Conditii necesare obtinerii subventiei pentru agricultura ecologica
Schema de plata cuptinde doua submasuri fiecare cu conditiile sal specifice, dupa cum...
Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica
Cursuri acreditate pentru meseria de operator in agricultura ecologica
Pentru a putea practica aceasta meserie cu acte in regula este necesara urmarea unui curs de...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton