Exclusiv
Publicat in: Stiri
Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) va publica săptămânal preţul orientativ al seminţelor ce vor putea fi stocate de fermieri pentru obţinerea certificatelor de depozit, în vederea garantării creditelor din programul „Primul Siloz“. „Administratorul (Fondul de Garantare a Creditului Rural - n.r.) este obligat să publice pe site şi în medie preţul orientativ al produselor. Astfel, banca are posibilitatea să cuantifice valoarea garanţiei“, a declarat ieri preşedinta FGCR, Veronica Toncea, citata de recolta.eu

Aceasta a explicat că stabilirea preţului de referinţă al seminţelor de consum va fi realizată de o comisie coordonată de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), care va cuprinde reprezentanţi ai producătorilor, depozitarilor şi ai Bursei Române de Mărfuri.

Întrebată de ce a apărut târziu programul „Primul siloz“, Toncea a precizat că, până în prezent, certificatele nu erau securizate sau garantate în sistem.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Referitor la dobânzile practicate de bănci în acordarea creditelor garantate cu ajutorul certificatului de depozit, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, a explicat că nu vor fi schimbate procedurile interne ale băncilor. „Lucrăm la formalizarea certificatelor. Băncile nu îşi vor schimba procedurile interne întrucât certificatul de depozit va veni doar ca o garanaţie suplimentară în acordarea creditului“, a declarat Sârbu.

Acesta a mai menţionat că instituirea sistemului de depozitare a seminţelor de consum nu ar trebui să ducă la modificarea preţului la produse, prin urmare, acestea nu vor scădea sub cel de intervenţie stabilit de Uniunea Europeană, adăugând că preţul ar trebui să fie chiar mai mare.

În plus, ministrul Ilie Sârbu a spus că, până în prezent, sunt semnale că, din capacitatea totală de depozitare a României, de 14,4 milioane de tone, circa 6,6 milioane ar putea fi licenţiate, putând fi puse la dispoziţia programului „Primul siloz“. Sârbu a mai precizat că licenţierea depozitelor se face la solicitarea scrisă a depozitarului adresată MAPDR.

Preşedinta FGCR, Veronica Toncea, a adăugat că acest certificat de depozit poate fi utilizat şi pentru a vinde cantitatea de produse înscrisă în el. „Certificatul de depozit poate fi negociat între două părţi, fermierul având posibilitatea să-l vândă unui potenţial cumpărător“, a spus Toncea. Ea a subliniat că unul dintre cele mai importante avantaje ale schemei de garantare pentru certificatele de depozit este că oferă posibilitatea ultimului deţinător al acestuia să încaseze valoarea certificatului de depozit în situaţia în care seminţele nu vor mai fi disponibile din diverse motive.

Certificatele de depozit sunt documente cu regim special tipărite de imprimeria naţională şi sunt puse la dispoziţia depozitarilor licenţiaţi. Tipărirea şi responsabilitatea evidenţei certificatelor de depozit revin Fondului de Garantare a Creditului Rural.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat la începutul lunii iulie, după o discuţie cu ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, că guvernul intenţionează să modifice o ordonanţă de urgenţă, care va permite agricultorillor să garanteze creditele cu certificate de depozit.

Ministrul finanţelor a precizat atunci că Ministerul Agriculturii urmează să întocmească o bază de date cu toate silozurile care există în România şi va face licenţierea lor. Acest produs va veni, în primul rând, în sprijinul fermierilor, al bancherilor, al contabilizării producţiei agricole, al fiscalizării şi al eliminării concurenţei neloiale.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pretul cerealelor inregistreaza cresteri pe bursele europene
Pretul cerealelor inregistreaza cresteri pe bursele europene
In acest sens, cel mai tranzactionat contract la grau la bursa Chicago Board of Trade a afisat o...
Pretul cerealelor creste pe fondul crizei din Ucraina
Pretul cerealelor creste pe fondul crizei din Ucraina
Presedintele Pro Agro, Alex Jurconi, este de parere ca situatia din Ucraina nu are cum sa genereze...
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
Pretul cerealelor 2013: Daniel Botanoiu arata cu degetul spre piata cerealelor din Ucraina
"Tot ceea ce noi construim cu greu la nivelul fermelor poate fi sters cu buretele daca piata...
Studiu de piata: Fermierii, interesati de pretul cerealelor si de pretul inputurilor - seminte, ingrasaminte, pesticide
Studiu de piata: Fermierii, interesati de pretul cerealelor si de pretul inputurilor - seminte, ingrasaminte, pesticide
Efectuat de compania de cercetare de piata MRI Research & Consulting, studiul Nevoi si atitudini...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton