Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele-fantomă au omorât industria zahărului


Evaziunea fiscală din industria zahărului afectează atât procesatorii, cât şi bugetul de stat care este prejudiciat prin neplata TVA. Dacă până la jumătatea anului trecut România avea o piaţă aşezată, cu potenţiali producători autohtoni de zahăr din sfeclă-de-zahăr şi din rafinarea materiei prime, în a doua parte din 2009 piaţa a fost invadată de importuri de zahăr la preţuri sub cele practicate în Uniunea Europeană, a declarat pentru Curierul Naţional Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România.
Preţurile practicate de firmele-fantomă care dispar după ce activează un an "se situează la 1,9-2,1 leu/kg, în condiţiile în care un kg. de zahăr vrac la poarta fabricii costă 2,35 lei", spune Bejan. "Este foarte clar că acest zahăr este introdus în România prin evaziune fiscală, iar cel mai uzitat caz este neplata TVA către stat. Această schemă frauduloasă a devenit un soi de afacere standard. Micii importatori/ambalatori care se ocupau până nu demult de cu totul alte afaceri au devenit peste noapte proprietari de mari cantităţi de zahăr alb achiziţionat la preţuri suspect de mici. În aceste condiţii, evaziunea fiscală din industria zahărului ca volum de vânzări se ridică undeva la 150.000 tone/an, la 500 euro/tonă fără TVA, ajunge la circa 75 de milioane de euro pe an", a adăugat directorul executiv al Patronatului Zahărului. Conform aceleiaşi surse, originea zahărului cu care se dezvoltă afaceri frauduloase sunt ţări ca Bulgaria, Grecia, Ungaria, Serbia şi Croaţia.

Importurile ieftine omoară industria autohtonă

În cadrul UE, în interiorul sistemului taxei pe valoarea adăugată, livrările intracomunitare de bunuri sunt scutite de TVA în statul membru de expediere, atunci când acestea sunt efectuate de o persoană impozabilă în alt stat membru, care va ţine cont de TVA la sosire. Acest sistem, care permite o autofacturare întârziată a TVA, oferă loc pentru fraude: bunurile importate sunt vândute fără TVA şi odată ce a primit banii firma importatoare dispare sau intră în insolvenţă. "Şi cum controalele de verificare sunt rare, această afacere oneroasă poate dura luni sau chiar ani", susţine Gheorghe Bejan.
Ca urmare, "impozitele şi taxele locale nu sunt colectate, producătorii cinstiţi sunt afectaţi, locurile de muncă sunt desfiinţate". Cele două patronate - Patronatul Zahărului din România şi Asociaţia Producătorilor de sfeclă - au informat (fără rezultat) instituţiile în drept din ţară şi de la Bruxelles. În plus, au propus şi soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii. Una dintre variante se referă la plata TVA de către importator/cumpărător în momentul sosirii zahărului la punctul de frontieră. O altă variantă propune ca TVA să fie garantat printr-o scrisoare de garanţie bancară pe care importatorul/cumpărătorul să o prezinte la vamă la nivelul calculat în funcţie de valoarea zahărului. Iar a treia variantă, şi după părerea specialiştilor, cea mai bună pentru a salva industria zahărului, ar fi reducerea TVA pentru produsele alimentare la 5%. În acest fel, evaziunea fiscală nu mai e aşa atrăgătoare, cum este la o TVA de 24%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016