Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gerul din aceasta primavara a afectat aproximativ 15% dintre stupine
Totodata, din cauza afectarii pe unele suprafete a culturilor de rapita, si productia de miere de rapita va avea de suferit anul acesta.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Ioan Fetea, sustine ca 80% - 85% dintre stupine nu au fost afectate de gerul din aceasta primavara, insa sunt si zone unde puietul a fost compromis, respectiv in judetele Harghita, Covasna, Mures si Suceava.
„Din pacate, schimbarile climatice ne creeaza mari probleme, pentru ca albina este foarte sensibila la aceste modificari. Iarna aceasta a fost deosebit de ciudata pentru apicultura. Albina este obisnuita, daca are populatie suficienta si mancare de calitate, si rezista la minus 30-35 de grade si in scorbura, in padure, nu neaparat in stup. Dar acest frig care a venit recent, bine ca nu a durat decat 3-4 nopti, putea crea probeleme pentru ca la minus 15 grade, cand este frig, albina se retrage in ghem ramanand descoperit puietul, care era destul de mult. Oricum in unele zone, o generatie de puiet a fost compromisa, dar in general 80 - 85% dintre stupine nu au fost afectate. Probleme sunt mai ales in zonele mai inalte din Harghita, Covasna, o parte din Mures si Suceava”, a declarat Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
Acesta a precizat ca rapita este compromisa partial, probabil nu pe suprafete prea mari, dar acest lucru va afecta in mod categoric si producţia de miere de rapita din acest an.
In context, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a precizat ca suprafeţele cultivate cu rapita au crescut in ultima perioada, iar frigul a afectat aceasta cultura doar pe anumite suprafete.
„Cert este ca asteptam şi valul care vine, vedem ce se intampla si vom lua deciziile. De fiecare data, anual, aveam pierderi pe 100.000 hectare, dar pe toate culturile, si in prezent nu cred ca am atins asa ceva. Pe de o parte, nu sunt evaluate, iar pe de alta parte sunt intr-adevar chestiuni legate de densitate, dar astazi culturile nu arata rau. Sunt anumite zone care au anumite probleme, dar nu putem spune acum ca exista un risc si pierderi sau influente”, a subliniat Botanoiu.
In privinţa anului apicol 2017, seful ACA a mentionat ca a fost unul modest din punct de vedere al productiei de miere, iar datele statistice arata ca s-a situat intre 60% si 65% dintr-un an bun, in care se poate ajunge si la 30.000 de tone de miere.
„Din pacate, schimbarile climatice ne creeaza mari probleme, pentru ca albina este foarte sensibila la aceste modificari. Iarna aceasta a fost deosebit de ciudata pentru apicultura. Albina este obisnuita, daca are populatie suficienta si mancare de calitate, si rezista la minus 30-35 de grade si in scorbura, in padure, nu neaparat in stup. Dar acest frig care a venit recent, bine ca nu a durat decat 3-4 nopti, putea crea probeleme pentru ca la minus 15 grade, cand este frig, albina se retrage in ghem ramanand descoperit puietul, care era destul de mult. Oricum in unele zone, o generatie de puiet a fost compromisa, dar in general 80 - 85% dintre stupine nu au fost afectate. Probleme sunt mai ales in zonele mai inalte din Harghita, Covasna, o parte din Mures si Suceava”, a declarat Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
Acesta a precizat ca rapita este compromisa partial, probabil nu pe suprafete prea mari, dar acest lucru va afecta in mod categoric si producţia de miere de rapita din acest an.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In context, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a precizat ca suprafeţele cultivate cu rapita au crescut in ultima perioada, iar frigul a afectat aceasta cultura doar pe anumite suprafete.
„Cert este ca asteptam şi valul care vine, vedem ce se intampla si vom lua deciziile. De fiecare data, anual, aveam pierderi pe 100.000 hectare, dar pe toate culturile, si in prezent nu cred ca am atins asa ceva. Pe de o parte, nu sunt evaluate, iar pe de alta parte sunt intr-adevar chestiuni legate de densitate, dar astazi culturile nu arata rau. Sunt anumite zone care au anumite probleme, dar nu putem spune acum ca exista un risc si pierderi sau influente”, a subliniat Botanoiu.
In privinţa anului apicol 2017, seful ACA a mentionat ca a fost unul modest din punct de vedere al productiei de miere, iar datele statistice arata ca s-a situat intre 60% si 65% dintr-un an bun, in care se poate ajunge si la 30.000 de tone de miere.
Autor:
Panait Elena
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura