Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce stadiu sunt lucrarile de recoltare la culturile de toamna

in-ce-stadiu-sunt-lucrarile-de-recoltare-la-culturile-de-toamna

Oficialii din MADR spun ca inca este prematur sa se faca prognoze privind productia pentru acest an, datele exacte urmand a fi centralizate atunci cand lucrarile de recoltare vor fi finalizate pe cea mai mare parte a suprafetelor cultivate.


Campania de recoltare pentru culturile insamantate in toamna este in plina desfasurare la nivel national, lucrarile la orz fiind realizate pe aproape 80% din suprafata, orzoaica de toamna pe mai mult de jumatate, in timp ce rapita se apropie de 40% din suprafata, iar graul este abia la debut.
 
Rapita este recoltata pe aproape jumatate din suprafata la nivel national, iar productiile variaza de la 2.000 la 4.500 de kilograme la hectar, in functie de zona, insa recolta este in limite normale. Orzul in schimb este aproape finalizat. 
 
„A inceput si recoltatul graului, dar ritmul depinde mult de conditiile meteo. Daca mai sunt ploi si baltiri se intarzie putin cu recoltatul, iar calitatea graului se poate deprecia. Ingrijorarile noastre sunt legate de temperaturile ridicate care afecteaza atat cultura graului, cat si celelalte culturi aflate pe rod, floarea soarelui, porumbul, pentru ca duc la scoaterea rapida a apei din planta, impiedica polenizarea si fac polenul steril. Prognoza meteo spune ca vor fi calduri foarte mari in perioada urmatoare, in lunile iulie si august”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Oficialul MADR sustine ca la ora actuala este prematur sa se faca prognoze pe productiile vegetale din acest an, iar cel mai bine ar fi „sa discutam cand avem recolta in hambar”. 
 
„E nevoie clar de irigatii, dar si acestea rezolva doar o parte din problema. Nu este o situatie in care sa fim extrem de incantati, dar nicio o situatie dramatica. A fost si este un an dificil pentru ca in toamna s-a semanat mai tarziu, in primavara la fel, pentru ca au fost ploi si temperaturi scazute, iar perioada de inflorit a venit pe seceta si pe temperaturi ridicate. In aceste conditii, trebuie sa ai tehnologii foarte bine adaptate cu hibrizi scurti. Deocamdata nu avem o situatie exacta a suprafetelor calamitate de ploi in exces si de grindina, pentru ca tot ceea ce inseamna calamitati se contabilizeaza prin ordin al prefectului prin dosare de calamitati si vom sti exact abia cand se inchide capitolul recoltat. E prematur sa facem prognoze pe productii. Este bine sa discutam cand avem recolta in hambar”, a explicat Botanoiu. 
 
La ora actuala exista in jur de 300.000 de hectare contractate pentru irigat, iar in aceste zone unde exista solicitari si contracte de irigat, ANIF a dus apa pe canale, in timp ce energia electrica utilizata are pret reglementat. 
 
Botanoiu afirma ca legea imbunatatirilor funciare care se afla la presedinte pentru promulgare va ajuta foarte mult la repunerea in functiune a infrastructurii principale de irigatii. 
 
„In legea imbunatatirilor funciare am trecut ca de la anul toate asociatiile profesionale sa poata veni in parteneriat cu ANIF sa cumpere energie la pret reglementat. ANIF are energie cumparata la un pret reglementat de 146 de lei MWh, in timp ce pretul pe bursa era de 170 lei MWh. Asteptam sa vina promulgata legea de la presedinte cu tot ceea ce inseamna abonamente, cotizatii, si cred ca va ajuta enorm pentru ca ne va permite sa reparam infrastructura principala, dar si sa facem interventiile la timp”, a adaugat Daniel Botanoiu. 
 
Potrivit datelor centralizate de MADR pana la data de 28 iunie 2016, orzul a fost recoltat de pe 79,4% din suprafata, respectiv de pe 238.112 hectare, iar productia obtinuta se cifreaza la 1,055 milioane tone. Suprafata aflata in cultura este de 299.787 ha. 
 
Lucrarile la orzoaica de toamna au fost realizate pe 45.625 ha (61,5%) din cele 74.165 ha aflate in cultura, iar productia obtinuta pana in prezent este de 228.290 tone, in timp ce la rapita pentru ulei s-a recoltat 39,8% din suprafata, respectiv 185.479 ha, iar cantitatea se ridica la 498.970 tone. 
 
Recoltatul graului si al secarei este doar la inceput, lucrarile fiind realizate pe 7,7% din suprafata, adica 162.253 ha dintr-un total de 2,095 milioane ha insamantate in toamna. Cantitatea obtinuta de pe aceste suprafete este de 613.670 tone. 

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016