Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Informare privind seceta si situatia campaniei de toamna, octombrie 2011
AGROROMANIA.RO va prezinta situatia din agricultura in conditiile secetei care afecteaza majoritatea regiunilor agricole. Statistici pe judete, ce mai putem semana, cand sunt prognozate primele ploi, cum este afectat transportul cerealelor pe Dunare.
Intrebarile tuturor fermierilor sunt legate, in aceasta perioada, de conditiile meteo care influenteaza negativ desfasurarea campaniei de toamna. Deja, pierderi importante s-au inregistrat la rapita, unde suprafata insamantata a fost serios afectata de lipsa apei din sol. Cum influenteaza acest lucru planul de culturi al fermierilor?
Pe forumul CLUBAGRICULTURA, Rares Cristea intreaba ce lucrari se pot face, in conditiile in care seceta se va agrava si culturile vor iesi din perioada optima de semanat.
La aceasta intrebare raspunde consultantul AgroRomania, dr. ing. Laurentiu Rinchita.
"Indata ce au cazut precipitatii minim 15 l/mp trebuie continuate lucrarile de arat 25 - 30 cm sau a lucrarilor cu cizelul 28 - 35 cm adancime pentru culturile de primavara. In primavara care urmeaza, fermierul care nu a putut semana toamna trebuie sa se gandeasca la infiintarea de culturi precum: orzoaica de primavara, grau durum, mustar, rapita de primavara, lucerna, mazare, sfecla de zahar, floarea-soarelui, porumb, soia, sorg. Bineinteles, in functie de posibile contracte care sa ii asigure valorificarea lor. Pentru culturile care au ca epoca de semanat urgenta I, dupa executarea lucrarilor de arat, trebuie sa realizam o lucrare cu grapa cu discuri, ocazie cu care incorporam si ingrasamintele pe baza de fosfor si potasiu", spune specialistul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Perioada pana la care putem semana orzul si graul, in conditiile acestei toamne
In cazul orzului, putem semana orzul soiuri semitimpurii si timpurii pana pe 16 octombrie in sud, in sud-est, sud-vest si Campia de Vest a tarii. In restul zonelor, pana pe 12 octombrie. La grau si triticale, putem semana pana in data de 10 noiembrie, soiuri semitimpurii si timpurii.
Anul acesta nu vom reusi sa semanam grau in nordul Baraganului, spune Costica Macelaru, reprezentantul Asociatiei Producatorilor Agricoli din Braila. Vezi interviu!
Situatia transportului de cereale pe Dunare
Surse din cadrul Administratiei Canalelor Navigabile au declarat pentru AGROROMANIA.RO ca "zilnic avem 2-3 barje incarcate cu cereale, este adevarat, nu la capacitate maxima". Potrivit surselor citate, Dunarea isi revine, probleme mai exista doar in judetele Mehedinti, Dolj si Severin. Informatia ne-a fost confirmata si de reprezentantul silozurilor Cargill din Drobeta. Acesta a precizat ca traficul de cereale nu este perturbat in amonte, existand probleme doar la tranzitarea Dunarii catre portul Constanta.
Marfurile din navele blocate pe Dunare, descarcate in porturi Un numar de 56 dintre cele 80 de barje si slepuri blocate in porturile Drobeta Turnu Severin, Calafat si Bechet au fost descarcate, marfa urmand sa ajunga la destinatie in vagoane CFR. Mai mult despre transportul de cereale in conditiile scaderii apelor Dunarii.
Primele ploi, asteptate pana pe 12 octombrie. Caracteristici agrometeorologice ale inceputului lunii octombrie.
La inceputul si sfarsitul intervalului 06 – 12 octombrie 2011 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, iar in restul zilelor, o vreme normala pentru aceasta perioada, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Potrivit Administratiei nationale de Meteorologie, in acest interval sunt asteptate averse de ploaie, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii. Citeste prognoza agrometeorologica pentru aceasta perioada a lunii octombrie.
In Tulcea au fost semanate 10.000 de hectare cu rapita, din 50.000 prognozate
Agricultorii tulceni au reusit sa insamanteze cu rapita doar 10.000 din cele 51.000 de hectare propuse pentru acest an, conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) sustinand ca nu se mai continua campania de insamantat rapita. Mai mult despre situatia campaniei de toamna in judetul Tulcea.
Doar 2000 de hectare lucrate la Botosani
Potrivit acestuia, mai putin de 10% din suprafata agricola pregatita pentru insamantarile de toamna a fost lucrata pana in prezent. La nivelul judetului Botosani erau programate pentru insamantarea de toamna 34.000 de hectare de teren (din care peste 24.000 de hectare cu grau), insa oficialii DADR sustin ca, pana in acest moment, au fost lucrate doar 2.000 de hectare. Mai mult despre lucrarile de toamna in Botosani.
In Prahova, rapita insamantata pe 5000 de hectare nu a rasarit pana in prezent
Prahova se confrunta cu un deficit de apa la nivelul solului de 800-1.200 de metri cubi la hectar, zonele cele mai afectate de seceta fiind cele din estul, sudul, sud-estul, si sud-vestul judetului. Cultura de rapita e infiintata pe o suprafata de peste 5.000 de hectare, din cele 6.000 de hectare prognozate, deoarece cultura a fost insamantata, dar nu a rasarit din cauza deficitului de apa din sol. Mai mult despre situatia in Prahova.
stirea se actualizeaza
AI INFORMATII DIN JUDETUL TAU? TRIMITE-NE UN EMAIL PE ADRESA AGRICULTURA@RS.RO SAU FOLOSESTE FORMULARUL DE MAI JOS
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi