Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ingrasaminte pe suport de lignit - praful de carbune transformat in fertilizator


Nicolae M atrage atentia, printr-un comentariu publicat la articolul generalitati in cultivarea graului de toamna, asupra slabei informari in privinta ingrasamintelor pe suport de lignit.


Lucrez la o firma unde producem aceste ingrasaminte pe suport de lignit. Deocamdata sunt la stadiu de experimente,dar o parte din cei care le-au folosit, au spus ca dau randament foarte bun. De ce aceste produs nu sunt mediatizate? deoarece costul lor este mai mic decat celelalte ingrasaminte,eficienta este mai mare si sunt si mai ecologice

Recolta.eu va provoaca la dezbateri pe marginea acestui subiect: cat de informati sunt fermierii romani in privinta ingrasamintelor pe suport de lignit?
Am pregatit si o serie de articole informative in acest sens, ce vor fi publicate pana la sfarsitul acestui an. Debutam astazi cu un material semnat Ana Ionescu, publicat in vara lui 2006 in Gazeta De Sud. Il reproducem partial, invitandu-va sa il parcurgeti in varianta originala, pe gds.ro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

O echipa de specialisti români a realizat la Târgu Jiu o instalatie unica in lume pentru producerea unui ingrasamânt agricol special, care are la baza praful de carbune rezultat in urma exploatarii miniere. Ingrasamântul a fost folosit, in premiera mondiala, in Oltenia si a avut rezultate exceptionale, recolta practic dublându-se.
Instalatia de producere a ingrasamântului agricol pe baza de praf de carbune este, deocamdata, in faza de prototip, care urmeaza sa fie omologat. Ingrasamântul produs de acest utilaj a fost omologat, calitatile deosebite ale acestuia fiind recunoscute. Atât instalatia, cât si produsul organic obtinut sunt unice in lume. "Nu avem cunostinte ca, la nivel mondial, sa mai exista o instalatie de genul acesta si nici un ingrasamânt pe baza de praf de carbune", a spus Vasile Oprea Scortariu, seful Biroului Geologie si Topografie din cadrul Societatii Nationale a Lignitului din Oltenia (SNLO), care a avut un rol important in proiectarea si executarea instalatiei.

Specialistii Statiunii de Cercetare Pomicola din Târgu Jiu spun ca ingrasamântul este foarte bun, ajungându-se chiar pâna la dublarea recoltei: "Ingrasamintele obtinute au fost testate in câmpurile de cercetare ale Statiunii Pomicole din Târgu Jiu la cultura de pomi fructiferi, vita-de-vie, cartofi si grâu, rezultatele concretizându-se in cresteri foarte mari ale productiei, ajungându-se pâna la dublarea recoltei fata de culturile nefertilizate. E un ingrasamânt foarte bun. Praful de carbune, datorita continutului in materie organica (acizi humici), este un inlocuitor ideal al gunoiului de grajd, care este insuficient pentru ameliorarea solurilor foarte sarace din Gorj sau pentru solurile nisipoase din sudul tarii", a precizat Ion Calinoiu, directorul Statiunii de Cercetare Pomicola din Târgu Jiu.

Conceperea si executarea instalatiei a inceput in urma unor laborioase cercetari de laborator. "Primele ingrasaminte s-au realizat in laborator si au fost experimentate pe diferite culturi agricole inca din 1997", a spus Ion Calinoiu. Potrivit acestuia, ingrasamântul pe baza de praf carbune s-a dovedit deosebit de eficient pentru ameliorarea haldelor de steril, rezultate in urma exploatarilor miniere. Conform datelor furnizate de Agentia de Protectie a Mediului Gorj, poluarea cu steril este, in judetul Gorj, la cel mai ridicat nivel din tara, fiind inregistrate cele mai mari cantitati de pamânt rezultat din carierele miniere.

Prin instalatia conceputa si realizata de specialistii români, praful de carbune, care este considerat un poluant pentru mediu, se transforma in ingrasamânt chimic de mai multe tipuri, deosebit de eficient, in urma imbogatirii cu diferite substante chimice: azot, fosfor, potasiu si alte microelemente. Proiectarea si executia instalatiei a inceput in anul 2003, iar in vara anului 2004 a fost pusa in functiune. Lucrarile de proiectare si montare au fost suportate de catre SNLO si Institutul de Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului Bucuresti, prin Programul de cercetare RELANSIN. Utilajul este conceput sa lucreze in sistem semiautomat cu comanda electronica. Instalatia a functionat si a produs ingrasamânt in toamna anului trecut, in prezent fiind executate lucrari de imbunatatire a sistemului de omogenizare a ingrasamântului, in vederea certificarii acestuia la standardele de calitate internationale.

Citeste mai mult in Gazeta de Sud
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016