Exclusiv
Publicat in: Stiri
Vineri, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice ICSI Râmnicu Vâlcea a fost prezentă o delegaţie de profesori universitari, reprezentanţi ai celor mai importanţi producători de vin din ţară prezenţi la Vâlcea pentru a participa la conferinţa internaţională 'Euro-Wine', organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, care au vizitat laboratorul de analiză izotopică a vinului.
Vizitatorii au fost impresionaţi de instalaţia de analiză, care a costat în jur de două milioane de euro, iar degustătorii de vin prezenţi la eveniment au apreciat că un astfel de laborator nu poate decât să îi ajute, deoarece analizeze făcute aici ar putea ridica în timp calitatea vinurilor comercializate în România.

Este posibil ca de anul viitor normele Uniunii Europene să îi oblige pe toţi producătorii de vin să aibă un astfel de buletin de analiză pentru produsele pe care le comercializează. Acum, în acest laborator pot fi depistate prin analize izotopice nu doar falsurile din vin, ci şi cele din miere şi se poate stabili de asemenea şi nivelul de pesticide din fructe şi legume.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Analiza la laborator se efectuează în două etape. Prima este cea de preparare a probelor, iar în a doua fază de face amprentarea izotopică, pentru a vedea ce componente sunt urmărite. Buletinul emis după această analiză îi dau dovada producătorului că vinde un produs original.

'Acum am introdus şi mierea de albine pe lista produselor alimentare care urmează să fie autentificate şi lucrăm mai ales pentru depistarea pesticidelor, chiar şi cu producătorii locali. Lucrăm cu cei care vând pe piaţă astfel de produse şi care vor să verifice, prin sondaj, dacă produsele lor conţin ce trebuie. Din păcate, se importă destul de mult vin care nu trece printr-un laborator de specialitate, importatorii mergând pe ideea că cel care produce are o licenţă autentificată, dar, de multe ori nu se întâmplă aşa. Acum trei ani, în Italia, un producător de vin a introdus pe piaţă un vin adulterat şi i s-a interzis trei ani să vândă. Şi la mierea de albine, este greu să-ţi dai seama dacă are zahăr din altă parte decât cel din polen. Lucrăm acum mai ales cu instituţiile care urmăresc să depisteze fraudele, printre care şi cu poliţia', a mai spus directorul general al ICSI Râmnicu Vâlcea.

'Noi cei care consumăm ar trebui să fim mai atenţi la ceea ce consumăm, să ne punem întrebări dacă ni se pare ceva dubios, gustul de exemplu, sau dacă vinul lăsat de pe o zi pe alta îşi schimbă culoarea sau are o decantare... Sunt câteva reguli foarte simple, pe care ar trebui să le cunoască lumea şi să îşi dea seama că, dacă tot ai dat un ban, trebuie să consumi ceva sănătos. Dreptul legal al oricărui consumator este să ceară şi noi avem obligaţia să comunicăm rezultatele la sesizarea care a fost depusă, atât de persoanele fizice, cât şi cele juridice', a precizat prof. univ. dr. Ioan Ştefănescu, directorul ICSI Râmnicu Vâlcea.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

4 sfaturi profitabile pentru afacerea ta cu vita de vie - de infiintare si intretinere pana la vinificatie si promovarea vinului
Este adevarat ca, in general, dureaza cel putin 6 ani pana cand poti vorbi despre profit in...
Omul de afaceri Ioan Niculae intră pe piaţa vinurilor din România
Societatea Intervitt SRL, deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, inaugurează luni Centrul de...
Vase de lemn folosite în vinificaţie şi pregătirea lor pentru campanie
Vasele de lemn utilizate în industria vinicolă pot fi: butoaie, budane, baricuri, căzi, deje,...
Noile tehnologii de vinificaţie înlocuiesc munca omului din podgorie
Vă amintiţi vremurile în care familii întregi roboteau prin vie de dimineaţa până seara...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton