
Si pe piata internationala cursurile au fluctuat. Dolarul a înregistrat cel mai mare câştig într-o singură săptămână, în ultimii 16 ani. Totodată, a fost cea mai cerută monedă. În schimb, euro s-a depreciat în faţa dolarului pâna la cel mai mic nivel din ultimul an.
Ce implicatii va avea deprecierea leului asupra economiei?
Rate mai mari la credite, scumpiri care ameninta cu reaprinderea inflatiei, dar si deficit comercial in scadere si diminuarea consumului - acestea sunt principalele consecinte ale deprecierii leului, remarca DailyBusiness.ro
Leul s-a depreciat cu 6% in septembrie fata de euro, insa procentul a urcat la 10% in primele zile din octombrie (raportat tot la 1 septembrie - n.r.), luand in calcul cursul oficial prezentat de banca centrala vineri, 3,87 lei/euro.
Ce efecte va avea deprecierea asupra pietei? Cel mai acut este de asteptat sa resimta scaderea debitorii in euro, in special cei care au de platit rate in aceasta moneda. Ratele platite de cei care efectueaza venituri in lei si s-au imprumutat in euro s-au scumpit cu 10% in ultima luna.
In aceste conditii, exista riscul cresterii creditelor nerambursate. "Anul trecut in iulie, cand cursul a fost la nivelul de 3,11 lei/euro, daca ne uitam pe statisticile bancii centrale observam ca s-a acordat un volum foarte mare de credite", a spus pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, seful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank. Cei care au contractat imprumuturi in euro anul trecut in acea perioada au de achitat acum un nivel al ratelor cu 24% mai mare.
Totodata, remarca Ionut Dumitru, romanii ar putea recurge la transformarea economiilor in lei in economii in euro, generand presiuni inflationiste.
Citeste toata analiza pe dailybusiness.ro
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News