Manastireanu, ANSVSA: Trebuie sa existe reguli de crestere a porcului
Publicat la data de 11 Mar. 2020 in:
Stiri In urma raspandirii informatiilor false de catre marile publicatii de presa de saptamana trecuta, fostul sef al ANSVSA spune ca "asa cum exista reguli de circulatie, asa trebuie sa exsite si reguli de crestere a porcului in Romania".
"Cinci porci este, din punctul nostru de vedere, si al ANSVSA si al MADR - prin ordinul de dimensionare - un numar suficient pentru o gospodarie de subzistenta. Daca noi sustinem cresterea porcului in IGP-uri asa cum este acum, fara niciun ordin de biosecuritate, fara nicio regula care trebuie respectata, cei care sunt responsabili fata de comunitate vor respecta anumite reguli, dar ce se intampla daca maine toata industria de porc din Romania moare? De unde isi mai cumpara taranul roman porc de subzistenta? De nicaieri din Romania. Din import. De unde mai avem pe piata din Romania carne de porc? In niciun caz din Romania si in niciun caz din IGP-uri, ci din import. Or, daca noi ne dorim ca Romania sa devina un stat consumator de carne de porc, desi se stie ca industria prelucratoare importa si acum foarte multa carne, materie prima pentru preparate, atunci acea coexistenta intre industrial si IGP trebuie sa fie de bun simt, dar reglementata pentru toata lumea. Acesta este sensul ordinului de biosecuritate pe care industria si l-a dorit in parteneriat cu autoritatile. Trebuie sa inteleaga toata lumea ca, asa cum exista reguli de circulatie, reguli de convietuire intr-o comunitate, exista si reguli de cresterea porcului care nu vin decat sa se sustina reciproc, industrie cu IGP -uri", a declarat, marti, Vladimir Manastireanu, la un eveniment organizat de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, avand ca tema proiectul de ordin care vizeaza conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine.
El a precizat ca factorul principal de diseminare a pestei porcine africane in Romania l-a reprezentat si il reprezinta omul, desi in foarte multe judete se inregistreaza multe focare de pesta, dar si cazuri la porcul mistret.
"Omul este cel care aduce porcul mistret in cotet cu porcul domestic. Au fost cazuri in judete din tara unde, din dorinta de a obtine acei purcei mici vargati, s-a bagat mistretul vier in cotet cu scroafa domestica si astfel a aparut pesta porcina africana in acea zona", a spus Manastireanu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Un alt aspect legat de miscarea omului este comertul ilegal cu porci, acei samsari. Se stie foarte bine de cazul samsarului care a imprastiat pesta din Bihor pana in Caras-Severin, colectand porci de la gospodaria populatiei fara control si actiuni sanitar-veterinare si ducand boala in Arad, Timis si Caras-Severin. De ce se insista pe acest ordin de biosecuritate? Pentru ca increderea Comisiei Europene si a statelor membre in capacitatea de a reduce extinderea PPA in Romania este destul de scazuta la acest moment, tocmai datorita existentei in gospodariile populatiei. Nimeni nu spune, cum probabil gresit s-a inteles, ca Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si tot ce inseamna industrie mare este impotriva traditionalului la noi in tara. Sub nicio forma. Insa trebuie sa se inteleaga ca acest traditional trebuie sa respecte anumite reguli care sunt obligatorii si care exista in orice stat care mai are aceasta traditie - ma refer la Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia - insa 75% din porcii crescuti in IGP-uri se afla in Romania. Ceea ce a facut ANSVSA, impreuna cu industria, prin acest proces de transparenta decizionala este din punctul nostru de vedere un lucru care nu poate fi decat salutat", a explicat fostul sef al ANSVSA.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.