Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mihail Dumitru: Nu cred ca vom avea cresteri substantiale de preturi la produsele alimentare


Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a declarat la postul de radio Antena Satelor ca nu crede ca in perioada urmatoare vom asista la o crestere substantiala a preturilor la produsele alimentare, reiterand ca vrea sa obtina o suplimentare a resurselor pentru MADR.
"Din punctul meu de vedere, nu ne putem astepta la o crestere a preturilor produselor alimentare, o crestere asa cum se vehiculeaza, din urmatorul motiv - argumentul forte folosit este ca vor disparea subventiile. As vrea aici sa fiu foarte clar, daca vreti. Vor disparea niste subventii, pe care incercam sa le inlocuim cu altceva. Nu trebuie sa uitam faptul ca fermierii primesc cea mai mare parte a subventiilor in sistemul european, iar aceste subventii in sistem european, aceste plati financiare la hectar, ele cresc an de an pana la nivelul anului 2015, cand vom atinge nivelul mediu din UE. Deci, pe de o parte, noi avem o crestere a subventiilor acordate fermierilor, a subventiilor generale de care beneficiaza toti fermierii, iar argumentul ca dispare un mic procentaj in niste subventii pe sectoare, pe care noi le dam, nu cred ca este un argument suficient de solid pentru a justifica o ipoteza a cresterii preturilor", a spus ministrul agriculturii.

Mihail Dumitru a precizat ca, probabil, va exista undeva o influenta legata de cresterea pretului la energie, insa aceasta influenta poate fi foarte mica. "Nu trebuie sa uitati faptul ca la produsele la care se vehiculeaza o crestere mare de preturi, si ma refer aici in special la produsele de origine animala, la foarte multe dintre aceste produse, ele sunt furnizate din importuri sau din comert intracomunitar, or a folosi argumente interne. Romania, pentru a justifica o asemenea crestere, nu mi se pare un argument foarte bine fundamentat. De aceea, eu cred ca nu vom avea cresteri substantiale de preturi", a precizat Dumitru.

Marii producatori estimau la sfarsitul anului 2009 ca pretul carnii de pui va creste incepand cu 2010 cu pana la 20%, ca efect al neacordarii subventiilor, iar unii producatori ar putea chiar sa renunte la aceasta activitate. De asemenea, acestia spuneau ca si pretul carnii de porc se va majora cu pana la 25%, inca din primele luni din anul 2010, daca Romania nu va obtine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei in care se pot acorda ajutoarele de stat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In ceea ce priveste valoarea actuala a bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Mihail Dumitru a declarat ca se asteapta ca, la dezbaterea legii bugetului in Parlament, sa existe niste interventii, astfel incat sa obtina o suplimentare a resurselor, nespecificand suma exacta solicitata, reiterand astfel ceea ce a declarat si in 24 decembrie.

"Ceea ce este foarte important este ca resursele care le avem pana acum bugetate, propuse in proiectul de buget, ne asigura noua sa platim obligatii, angajamente pe care le avem deja, ne asigura partea de cofinantare europeana. Stam prost, insa, pe partea de introducere de noi ajutoare, acestea pe care noi vrem sa le reformulam si sa le punem intr-o formula acceptabila la nivel european. Iar pentru a ma putea duce la Bruxelles si a negocia aceste noi forme de sprijin, voi avea nevoie de aceasta crestere a resurselor in bugetul Ministerului Agriculturii", a spus ministrul.

Mihail Dumitru a specificat in emisiunea de la postul de radio Antena Satelor ca are o lista de cinci prioritati pe termen scurt pe care va incerca sa le rezolve odata cu preluarea portofoliului, reiterand astfel o parte dintre acestea.

Printre prioritati se numara inlocuirea subventiilor care au disparut de la 1 ianuarie 2010 (pentru porc, pasare si legume - n.r.), acordarea la timp a subventiilor din agricultura, precum si asigurarea capitalului, finantarii sectorului agricol.

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale a declarat ca, in ultima sedinta de Guvern, au fost adoptate noile conditii de garantare a creditelor de lucru. "Aceste conditii sunt mult mai favorabile, in sensul ca noi putem garanta din resurse bugetare, prin fonduri de garantare, pana la 80% din valoarea creditului si putem acorda o valoare maxima a garantiei de pana 2,5% - asta pe partea de capital, deci credit capital de lucru. Pe partea de investitii, deja avem in pregatire si vom lansa, luni, licitatia pentru a selecta fondurile care vor gestiona acesti bani, pentru doua noi scheme de garantare in domeniul investitiilor: una care se adreseaza fermierilor si industriei alimentare, si alta care se adreseaza IMM-urilor care functioneaza in economia rurala. Si aici suntem avansati, unul, cel pe capital de lucru este deja operational, iar celalalt speram ca in luna aprilie cel mai tarziu sa-l avem pe deplin operational", a spus Dumitru.

A patra prioritate este legata de descentralizarea si de modernizarea aparatului agricol al Romaniei, si anume de apropierea serviciile agricole de fermieri, de omul care lucreaza pamantul. Dumitru a specificat ca acesta este un proiect care vizeaza dezvoltarea unor camere agricole la nivel local, serviciu care il va ajuta pe fermier in demersurile de finantare, de obtinerea de ajutoare financiare, cat si in pregatirea de proiecte.

Ministrul agriculturii a spus ca cea de-a cincea prioritate o reprezinta dezvoltarea, sau lucrul cu fermierii, pentru a determina asocierea lor in grupuri de producatori si a creste forta lor de negociere pe lantul agro-alimentar.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016