Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mihail Dumitru: "Nu voi incuraja culturile cu organisme modificate genetic"


Mihail Dumitru, ministrul agriculturiiMinistrul Agriculturii Mihai Dumitru este adeptul unei politici prudentiale vizavi de organismele modificate genetic. Experienta acumulta la Bruxelles , precum si practica europeana il determina sa adopte o pozitie echilibrata pe aceasta tema. Despre ideile noului ministru al agriculturii cu privire la organismele modificate genetic, precum si despre banii pregatiti pentru proiectele de infrastructura rurala, aflati in a doua parte a interviului acordat de Mihai Dumitru ziarului „Curentul”.

In Romania se discuta foarte mult despre plantele modificate genetic. Nu stiu daca stiti, e o decizie a Curtii de Apel din Cluj de acum doua zile prin care se spune ca semintele de cultura nu mai pot fi contaminate cu organisme modificate gentic. Care este strategia dvs.ca ministru al agriculturii in legatura cu organismele modificate genetic?


Strategia noastra, a ministerului este sa respectam legea si reglementarile ei europene Atat timp cat un hibrid sau un soi de porumb sau de planta este autorizata pentru punerea in cultura sau punerea pe piata in baza unui aviz stiintific emis de catre Agentia Europeana de Siguranta a Alimentului (EFSA) si Comisia Europeana sau Consiliul European a autorizat acest produs sa fie pus in cultura, noi, ca minister, vom analiza daca este oportun din punct de vedere economic si agronomic sa folosim produsul respectiv. Deocamdata exista o singura situatie, porumb MON 810 care este autoziat si se cultiva la noi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Dar cele mai multe tari europene au renuntat la aceste culturi.

Exista state europene care cultiva, exista state europene care, daca vreti au interdictie totala si exista state europene care sunt prudente, iar eu as califica Romania, din acest punct de vedere , in categoria statelor prudente.

Veti incuraja sau veti descuraja aceste culturi?

Nu voi incuraja, voi fi foarte prudent. Atat timp cat situatia este echilibrata nu se creeaza probleme pentru populatie si pentru mediu si atat timp cat exista si avantaje evidente ale cultivarii acestui produs , probabil ca vom fi de acord . Atat timp cat balanta inclina inspre partea de a nu cultiva, voi spune nu. Dar daca este in avantajul sectorului agricol din Romania si nu am o dovada stiintifica clara ca este daunator pentru sanatate sau mediu voi da intaietate sectorului agricol ca suntem Ministerul Agriculturii. Dar avut si o discutie in Guvern, pentru a ne stabili o pozitie coerenta, propunerea mea personala fiind de a fi prudenti, de a fi un stat prudent pe acest subiect.

Vorbeati recent despre proiectele integrate la sate: canal, apa, gradinite .Sunt pregatite, credeti, comunitatile rurale romanesti sa accesezeaceste proiecte ?

Sunt peste asteptarile noastre. Avem masura 322, masura de infrastructura investitii, in infrastructura rurala si renovarea satelor si dezvoltarea serviciilor. Este o masura integrata. Romania a optat pentru a integra intr-o singura masura toate aceste investitii la sate.Si va spun de ce s-a optat pentru aceasta optiune. In perioada programului SAPARD s-a mers pe proiecte individuale : se facea apa, se facea canal, se facea drum dar se faceau separat. Si atunci a fost o situatie in care am facut drumul anul asta si peste doi ani s-a venit sa se bage apa. Si s-a spart drumul. Sau canal. Sau au facut apa si n-aveam canal. Si atunci am creat niste probleme de mediu. Atunci am considerat ca este oportun sa facem o posibilitate de a integra aceste proiecte. Astfel incat o primarie care vrea sa faca apa, canal, drum, renovarea caminului cultural, s-o faca odata.

Sunt bani?

Sunt. Noi avem o alocatie financiara foarte importanta pentru aceasta:1,7 miliarde de Euro pe 6 ani. Este daca vreti o suma care nu stiu daca a mai fost vreodata investita in astfel de infrastructura in Romania. Dar noi avem 2860 de comune. Am putea sa avem de 10 ori suma asta si n-am rezolva toate problemele din comunele Romaniei. Acum avem o situatie in care avem de 7 ori mai multe proiecte decat bani. Si cand ai de 7 ori mai multe proiecte decat bani, la sfarsitul fiecarui proces vei avea 6 nemultumiti si un fericit. Si cei nemultumiti vor spune intotdeauna ca selectia nu s-a facut correct.

Pe criterii politice?

Nu. Deci rolul nostrum, rolul ministrului pe care-l conduc este ca aceasta selectie sa se faca corect.Deci noi avem un set de criterii de selectie si punctaje. Si important este ca aceste criterii de selectie si punctaje sa se aplice corect tuturor celor care depun proiecte si asta este exercitiul pe care-l facem noi acum la APIA. Si daca mai suna deputatul X din colegiu sau presedintele Consiliului Judetean Y? Nu cred ca deputatul X poate schimba punctajul acesta. Noi am incercat chiar sa schimbam, sa luam evaluatorii dintr-un judet si-am facut asta si i-am pus in alt judet pentru a limita cat putem de mult aceste influente.

Cum comunicati cu domnul Ciolos?

Noi, foarte bine cu dumnealui, de fiecare data cand am ocazia, discutam.

Citeste mai mult in Curentul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016