Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noile fonduri PNDR pentru tinerii fermieri, aproape inaccesibile pentru apicultori
Plafonul impus in cazul acestora este considerat mult prea mare pentru a putea fi atins de majoritatea crescatorilor de albine, dupa cum a declarat Iona Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.
La sfarsitul saptamanii trecute, Platforma Apicola Baneasa a gazduit o noua editie a Targului National al Mierii, ocazie cu care apicultori din toata tara si-au prezentat oferta variata la Bucuresti, alaturi de ei fiind prezenti la targ si producatorii de stupi, componente, utilaje si alte echipamente apicole, precum si cei a caror oferta a inclus produse pentru sanatatea albinelor, produse pentru nutritie, carti de specialitate si alte accesorii utile.
De la standuri nu a putut lipsi in aceasta perioada Ion Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, organizatorul principal al evenimentului. Cu aceasta ocazie, presedintele apicultorilor si-a exprimat opinia in legatura cu noul Program National de Dezvoltare Rurala, aflat in dezbatere, sustinand ca fondurile destinate tinerilor fermieri prin intermediul acestuia sunt imposibil de accesat pentru cei mai multi dintre apicultori, cu atat mai putin de catre cei tineri, aflati la inceput de drum. Motivul, in opinia sa, il constituie plafonul prea mare impus apicultorilor, ceare trebuie sa detina cel putin 220 de familii de albine pantru a spera la obtinerea sumei minime de 12.000 de euro.
„Prin proiectul care circula in dezbatere, in momentul de fata, se cere un punctaj pentru apicultura pe care foarte greu il vom putea realiza. Familia de albine este inregistrata cu o valoare de productie de numai 52,26 euro. La un calcul simplu, ca sa primesti nivelul minim de 12.000 de euro trebuie sa ai cel putin 220 de familii de albine, la valoarea de productie anuntata”, a mentionat Ion Fetea, precizand ca vechiul program PNDR era mult mai accesibil din acest punct de vedere. Acesta impunea detinerea unui numar de 87 de familii de albine, pentru o finantare minima de 10.000 de euro si a mai putin de 200 de familii pentru suma maxima de 40.000 de euro. Prin comparatie, programul aflat acum in dezbatere impune apicultorilor detinerea a 220 de familii de albine pentru o finantare minima de 12.000 de euro, iar cei care isi doresc finantarea maxima de 50.000 de euro, trebuie sa detina peste 1.000 de familii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Presedintele ACA mai este de parere ca programul in cauza este accesibil doar apicultorilor din tarile dezvoltate ale UE, care beneficiaza de astfel de subventii de aproape 30 de ani si au avut posibilitatea sa se dezvolte la standardele impuse, pe cand apicultorii romani au acces la astfel de finantari de doar sase ani. Acesta a mai precizat ca vor fi facute demersuri atat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cat si la APDRP, pentru ca acest program sa fie regandit in ceea ce-i priveste pe apicultori, intrucat, in forma actuala, foarte putini dintre ei vor putea spera la o finantare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi