Exclusiv
Publicat in: Stiri
Mistretilor le place si porumbul si rapita care sunt cultivate acum in cantitati mari pentru biocombustibili
Europa declanseaza razboiul impotriva mistretului, numarul acestor animale crescand exploziv ca rezultat al incalzirii globale si al cultivarii pe scara larga a porumbului si rapitei pentru biocombustibili, scrie revista Der Spiegel, citata de Agerpres.

In Germania, vanatorii au impuscat un numar record de 450.000 de mistreti in sezonul 2008/2009, care incepe la 1 aprilie, potrivit datelor furnizate de Federatia Germana a Vanatorilor /DJV/. Este o crestere cu o treime mai mare comparativ cu sezonul anterior. Numarul total al mistretilor care traiesc in paduri, suburbii si pe campurile de porumb din Germania este estimat in prezent la o cifra intre 2-2,5 milioane.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Acelasi lucru este valabil si pentru Franta, unde au fost impuscati anul trecut 500.000 de mistreti, iar in Polonia, 200.000. Numarul lor a crescut si in Austria, Elvetia, Olanda si in intreaga Europa de Est, asa cum a declarat pentru Der Spiegel biologul si expertul in mistreti de la DJV, Torsten Reinwald. Animalele prospera totdata si in Asia si Americi.

''Mistretii sunt invingatorii clari ai schimbarii climatice si ai schimbarii din natura provocate de oameni'', a declarat Reinwald, precizand insa ca este eronat sa se afirme ca sunt o calamitate.

Iernile calde din ultimii ani au redus rata mortalitatii mistretilor batrani si a puilor iar cresterea nivelului de dioxid de carbon a intensificat lumina solara si a facut ca arborii sa produca mai multe ghinde si castane - o delicatesa foarte energizanta pentru mistreti, a caror reproducere a crescut odata cu cresterea cantitatii de hrana.

''O scroafa poate naste opt purcei pe an. Pentru ca reproducerea lor depinde de greutate mai degraba decat de varsta exista mistreti de numai noua luni care deja procreeaza'', spune Reinwald.

Mistretilor le place si porumbul si rapita care sunt cultivate acum in cantitati mari pentru biocombustibili. In Germania, mistretii dispun acum de adevarate ''hipermarketuri'' de astfel de culturi, cu care se pot ghiftui dupa iarna, potrivit expertului, avand in vedere ca 27% din suprafata cultivabila a tarii este destinata unui numar de trei cereale: grau, rapita si porumb. Daca la aceasta se adauga suprafetele impadurite care acopera peste o cincime din teritoriu, atunci exista o zona vasta pe care mistretii pot prospera.

Mistretii cresc in turme inchegate si bine organizate de circa 20 de exemplare si sunt condusi de scroafe. Ei ajung la o greutate de 200 kg desi greutatea medie este intre 50-90 kg. Mananca orice de la pizza la kebab pana la porumb si ghinda si se adapteaza rapid. In pofida greutatii sunt agili si pot atinge viteze de pana la 50 de km pe ora pe distante scurte. Sunt de asemenea inotatori excelenti si renumiti in randul vinatorilor pentru inteligenta lor. O dovada este tactica pe care o adopta atunci cand devoreaza porumb. Cand intra pe teren lasa marginile exterioare ale campului intacte, probabil pentru a ascunde ce fac, spun vanatorii.

''Au o structura sociala bine organizata si daca scroafa conducatoare simte pericolul toti o urmeaza. Stiu rutele folosite de vanatori si atunci cand aud sunetul portierelor masinilor imediat se retrag la marginea zonelor de vanatoare si se ascund pana cand trece pericolul'', spune Reinwald.

Mistretii provoaca circa 25.000 de accidente rutiere pe an in Germania, dar este numai o fractiune din cele 200.000 de ciocniri provocate de caprioare. Prejudicierea recoltelor si pericolul pe care il pot reprezenta pentru porcii domestici, precum transmiterea gripei porcine, constituie problemele cele mai mari, potrivit lui Reinwald.

Ingrijoreaza si invazia lor in orase. Berlinul are o populatie de mistreti estimata la intre 8.000-10.000. Sunt adesea vazuti ramand gradinile, de-a lungul cailor ferate si pe strazi linistite. ''Oamenii fac rau ca ii hranesc. La Berlin autobuzele evita unele statii din cauza lor, pentru ca unii au decis sa cultive acolo porumb pentru ei'', spune Reinwald. Cand sunt incoltiti dovedesc un mare curaj, mai ales daca isi protejeaza puii.

In Texas, care se confrunta cu probleme similare, oficialitatile intentioneaza sa foloseasca otravuri si substante chimice impotriva lor. Potrivit lui Reinwald insa, vanatoarea ramane singura cale eficienta de a reduce numarul lor. Germania are 350.000 de vanatori inregistrati, care incearca sa reduca populatia de mistreti. Ei folosesc haitasi si caini, grupurile de 30-40 de vanatori fiind cele mai eficiente. Cele mai propice momente sunt noptile cu luna si cele in care ninge, cand animalele sunt vizibile.

Germanii insa tin la mistreti, deoarece fac asocierea cu padurile, atat de inradacinate in psihicul teuton. Mistretii sunt un animal simbolic pentru aceasta tara, precizeaza Reinwald. Cu siguranta dau si carnatii foarte buni, un alt lucru apreciat de germani. ''Carnea lor este considerata o delicatesa, dar odata cu cresterea vanarilor, pretul ei a scazut. In Germania de Est 1 kg de carne se vinde cu mai putin de 1 euro.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Noi focare de pesta porcina africana
Noi focare de pesta porcina africana
In Judetul Bihor sunt active doar cele patru focare de PPA, anunta DSVSA. In localitatile...
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
DSVSA: Trei noi focare de pesta porcina africana
Un focar a fost descoperit intr-o exploatatie nonprofesionala dintr-o zona izolata de munte, 16...
Vietnam, aproape de vaccinul impotriva pestei porcine africane
Vietnam, aproape de vaccinul impotriva pestei porcine africane
Acest vaccin ar reprezenta un progres major pentru combaterea bolii mortale care devasteaza in...
MADR: Modificari pentru crescatorii de porci
MADR: Modificari pentru crescatorii de porci
Proiectul de Ordin privind modificarea si completarea normelor metodologice pentru aplicarea...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton