Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O treime din fabricile de lapte romanesti si-au inchis portile in 2014

o-treime-din-fabricile-de-lapte-romanesti-si-au-inchis-portile-in-2014

Este vorba de peste 50 de fabrici care si-au incetat activitatea din cauza cererii tot mai scazute de pe piata si a costurilor mari de productie.


Conform datelor furnizate de Dorin Cojocaru, presedintele patronatului din industria laptelui, la inceputul anului trecut in Romania functionau 183 de fabrici de lapte autorizate santitar-veterinar, iar la 1 aprilie 2014, numarul fabricilor scazuse la 152, iar la finele anului la 130.
 
„S-au inchis pentru ca nu le mai merg afacerile. Costurile de productie sunt din an in an mai mari, iar hypermarketurile au inceput sa renunte la productia interna de lapte, pentru ca marcile proprii se produc in tari precum Polonia, Ungaria, Germania, Austria sau Slovacia. Din aceste tari vine lapte mai ieftin, pentru ca au ramas cu stocuri mari din cauza embargoului impus de Rusia”, a precizat Dorin Cojocaru,
 Hypermarketurile au marit taxele de raft pentru producatorii romani si incearca sa sustina firmele din tarile in care iti au originile, a mai precizat Dorin Cojocaru.
 
„INS spune ca a crescut cu 6% consumul de lactate. Nimeni nu spune insa cu cat au crescut importurile in acest an. Multe ferme medii si mari din Romania s-au inchis, pentru ca, din cauza importurilor masive, nu mai au cui livra laptele. Exista astfel riscul de a ne decima efectivele de vaci”, a afirmat oficialul patronatului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Dorin Cojocaru a amintit ca la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte in Uniunea Europeana, si fiecare tara va avea voie sa produca oricat va dori.
 
„Din aprilie vor veni pe piata cantitati si mai mari de lactate. Estimam ca pana la finalul anului din cele 130 de fabrici de lactate la nivel national vor mai ramane in jur de 70”, a mai spus el.
 
Piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco şi Hochland.
 
Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca productia de lapte colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare de catre unitatile procesatoare a scazut in anul 2013 fata de anul 2012, in vreme ce cantitatea de lapte brut importat a crescut in anul 2013 faţa de anul 2012 cu 36.838 de tone, respectiv 62,2%.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton