Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obtinerea unor productii ridicate la rapita au ca baza si fertilizarea din toamna

obtinerea-unor-productii-ridicate-la-rapita-au-ca-baza-si-fertilizarea-din-toamna

Ca si in cazul altor culturilor, cea mai buna baza pentru conceperea planului de fertilizare este analiza continutului solului si necesarul de elemente nutritive ale culturii.


Rapita utilizeaza eficient azotul
 
O cultura de rapita preia din sol in toamna pana la intrarea in iarna in jur de 40 - 80 kg N la hectar. Daca insamantarea a fost timpurie, toamna calduroasa si debutul iernii a fost intarziata si solul are un continut ridicat de N, rapita poate prelua pana la 130 kg N / ha. Este important ca la intrarea in iarna  diametrul radacinii la nivelul solului sa fie mai mare de 1 cm.
 
La scurt timp dupa rasarire, rapita incepe sa-si formeze organele de productie. Din stadiul de 3 - 10 frunze se creeaza mugurii lastarilor laterali, din care se dezvolta lastarii laterali cu flori in primavara. Potentialul de productie este determinat de rapita inca din toamna - de aceea este important sa evitam crearea unei deficiente de elemente nutritive printr-o fertilizare corecta in toamna.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
Fertilizarea inainte de semanat cu ingrasamintelor minerale care contin elemente nutritive usor solubile in apa este recomandata pentru evitarea deficientelor nutritive si asigurarea necesarului de elemente pana la intrarea in iarna.
 
Nu uitati de fertilizarea cu P si K
 
O buna aprovizionare cu fosfor si potasiu creste rezistenta culturii de rapita la inghet.
 
Pe parcelele pe care este necesar sa folosim  ingrasaminte cu fosfor si potasiu, o administrare a N,P,K in toamna s-a dovedit a fi mai eficienta decat o administrare a N,P,K in primavara.
 
Daca in urma analizelor de sol rezulta un nivel ridicat de fosfor si potasiu, este suficienta fertilizarea cu azot sau cu ingrasaminte tip NPK cu continut mai mare de azot si mai mic de fosfor si potasiu.
 
De ce elemente nutritive mai are nevoie cultura de rapita?

Trebuie luat in considerare ca rapita necesita pe langa N,P,K si  de aproximativ 125 kg SO3. Necesarul de sulf ar trebui asigurata partial odata cu fertilizarea de toamna folosind ingrasaminte tip NPK+S iar diferenta ramasa va fi asigurata odata cu fertilizarea din primavara.
 
Tabelul 1: Necesarul de elemente nutritive la cultura de rapita
 
 
In cazul in care nu se indeparteaza toata planta de pe parcela diferenta dintre cantitatea absorbita/t de productie boabe +masa verde si ceea indepartata/t prin recoltarea boabelor de pe parcela reprezinta elementele nutritive care vor ramane pentru cultura ulterioara prin descompunerea resturilor vegetale si radacinilor de rapita ramase in urma recoltatului.
 
Recomandari pentru fertilizarea de toamna a rapitei
 
Testele din ultimii ani arata un randament semnificativ mai mare la fertilizarea cu ingrasaminte tip NPK din toamna in comparatie cu fertilizarea cu azot simplu.
 
Prin urmare, recomandarea noastra este aplicarea de:
 
 
Pentru mai multe informatii accesati site-ul www.borealis-lat.com/ro/ro

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016