Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Peste 13.500 de proiecte vor primi finanţare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a încheiat contracte de finanţare pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de peste 3,16 miliarde de euro, a comunicat ieri instituţia.
Potrivit APDRP, de la demararea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în martie 2008, prin intermediul căruia se acordă fondurile europene nerambursabile pentru investiţii şi plăţi directe, au fost semnate 13.614 contracte de finanţare.
De asemenea, au fost efectuate plăţi în valoare totală de 1,43 miliarde de euro, din care 613,72 de milioane euro pentru contractele încheiate de APDRP, la care se adaugă şi aproximativ 825,92 de milioane de euro, plăţile efectuate pentru Măsurile de sprijin pe suprafaţă implementate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA)
Măsura 121 - „Modernizarea exploataţiilor agricole”, lansată în luna martie 2008, a suscitat un viu interes încă de la început datorită tipologiei investiţiilor finanţate. Este vorba despre sprijinul dezvoltării exploataţiilor agricole vegetale şi de creştere a animalelor prin achiziţionarea de tractoare noi, combine de recoltat, mijloace de transport specializate şi prin construirea sau modernizarea clădirilor utilizate pentru producţia agricolă, a infrastructurii rutiere interne, a serelor, inclusiv a centralelor termice şi instalaţiilor de irigat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Suma maximă nerambursabilă în cadrul Măsurii poate ajunge până la 2 milioane de euro.
Până în prezent, APDRP a primit 5.220 de cereri de finanţare, din care au fost contractate 1.514 de proiecte cu valoare nerambursabilă de 526,90 de milioane de euro. Totodată, au fost efectuate plăţi totale în valoare de peste 182 de milioane de euro.
Prin contractele de finanţare încheiate pentru proiectele încadrate la Măsura 123 - „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, se realizează investiţii pentru înfiinţarea şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agricole şi silvice prin construirea sau modernizarea clădirilor de producţie şi a depozitelor, inclusiv depozite frigorifice en-gros.
De asemenea, sunt avute în vedere şi: achiziţionarea de utilaje, instalaţii, echipamente, aparate şi costuri de instalare, mijloace de transport specializate, necesare activităţii de producţie;
cumpărarea de tehnologii (know-how), achiziţionarea de patente şi licenţe pentru pregătirea implementării proiectului;
producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile;
investiţii necesare îmbunătăţirii controlului intern al calităţii materiei prime, semifabricatelor, produselor şi subproduselor;
Suma maximă nerambursabilă pentru un proiect poate ajunge până la 2 milioane de euro, respectiv 3 milioane de euro pentru proiectele depuse de formele asociative.
Această Măsură a fost accesată de 913 beneficiari, fiind semnate până în prezent 376 contracte de finanţare în valoare publică de peste 365 milioane de euro. Pentru „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” au fost efectuate plăţi în valoare de peste 48 milioane euro.
Împreună cu Măsura 123, doar pentru anul 2008, au fost disponibile două Scheme de ajutor de stat, XS13/2008 şi XS28/2008 având ca domeniu de activitate industria alimentară şi, respectiv, industria forestieră.
Pentru aceste Scheme de Ajutor de Stat, au fost contractate 325 de proiecte, astfel: 185 de proiecte în valoare publică de 80,64 milioane de euro pentru Schema XS13/ 2008 şi 140 de proiecte în valoare publică de 60,23 de milioane de euro pentru Schema XS28/ 2008.
Începând cu iulie 2010 a fost lansată o nouă Schemă de ajutor de Stat, N578/2009, pentru care au fost depuse 167 de proiecte, în valoarea de aproximativ 125,8 milioane de euro.
Proiectele din cadrul Măsurii 322 - „Renovarea şi dezvoltarea satelor” primesc fonduri europene 100% nerambursabile pentru investiţii care se realizează în spaţiul rural al României, reprezentat de comune, ca unităţi administrativ-teritoriale, împreună cu satele componente.
Tipurile de servicii sau acţiuni sprijinite prin această măsură de finanţare sunt: crearea şi modernizarea infrastructurii fizice de bază prin dezvoltarea:
reţelei de drumuri de interes local;
reţelei publice de apă / apă uzată;
reţelei publice de joasă tensiune şi a reţelei publice de iluminat;
a reţelei publice locale de alimentare cu gaz;
staţii de transfer pentru deşeuri şi dotarea cu echipamente de gestionare.
crearea şi dezvoltarea serviciilor de bază pentru populaţia rurală:
dezvoltarea spaţiilor publice (pentru recreere, parcări, pieţe, organizări de târguri) şi a serviciilor sociale (centre de îngrijire copii, bătrâni şi persoane cu nevoi speciale);
renovarea clădirilor publice;
construirea şi dotarea grădiniţelor;
achiziţionarea de utilaje şi echipamente pentru serviciile publice (de deszăpezire, întreţinere spaţii verzi, etc.).
protejarea patrimoniului cultural de interes local şi natural din spaţiul rural:
renovarea, modernizarea şi dotarea aferentă a aşezămintelor culturale;
restaurarea, consolidarea şi conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural şi natural.
Suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 6 milioane de euro, proiectele fiind în mod obligatoriu de interes public.
În urma depunerii a peste 3.039 de cereri de finanţare, suma alocată prin PNDR acestei Măsuri, până în anul 2013, respectiv 1,57 miliarde de euro, a fost depăşită de aproape cinci ori.
Au fost contractate până în prezent 585 de proiecte cu o valoare de 1,51 miliarde de euro, etapa de contractare fiind încă în desfăşurare.
Din datele existente la finalul anului 2009, pentru proiectele deja contractate, reiese faptul că finanţările au fost obţinute în principal pentru:
1.reţeaua de drumuri de interes local, fiind construiţi sau modernizaţi 1.228 km;
2.reţeaua publică de alimentare cu apă, fiind realizate investiţii pe 2.114 km;
3.reţeaua publică de canalizare, fiind realizate investiţii pentru 3.022 km.
Plăţile efectuate beneficiarilor Măsurii 322 sunt de peste 74 milioane de euro, majoritatea proiectelor fiind însă în etapa de licitaţii publice.
Investiţiile pentru care s-au contractat proiecte în cadrul Măsurii 312 - „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” vizează activităţile non-agricole productive, respectiv: industria uşoară (articole de pielărie, încălţăminte, lână, blană, tricotaje, produse de uz gospodăresc, produse odorizante, etc.);
procesarea industrială a produselor lemnoase;
mecanică fină, asamblare maşini, unelte şi obiecte casnice;
producerea de ambalaje, etc.
De asemenea, proiectele pot prevedea investiţii pentru: dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non-agricole cu specific local (prelucrarea fierului, lânii, olăritul, brodatul, confecţionare instrumente muzicale tradiţionale, etc.);
înfiinţarea de mici magazine de desfacere a propriilor produse obţinute din aceste activităţi.
servicii, pentru populaţia rurală, de croitorie, frizerie, cizmărie, de conectare şi difuzare internet, de mecanizare, protecţie fitosanitară, însămânţare artificială a animalelor, de reparaţii maşini, unelte şi obiecte casnice;
achiziţionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decât biocombustibilii (ca parte componentă a proiectelor).
Suma maximă nerambursabilă poate ajunge până la 200 de mii de euro. Pentru această Măsură, lansată în septembrie 2008, au fost depuse 3.980 cereri de finanţare, fiind contractate până acum 1.261 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproape 183 de milioane de euro, procesul de contractare fiind în desfăşurare.
Prin Măsura 313 - „Încurajarea activităţilor turistice” au fost contractate proiecte pentru: construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistice (structuri agro-turistice şi alte tipuri de structuri de primire turistice realizate de o micro-întreprindere);
investiţii private în infrastructura turistică de agrement:
spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine;
achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări;
trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic.
construirea, modernizarea şi dotarea centrelor locale de informare în scopul promovării turistice, pentru dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare şi pentru amenajarea de marcaje turistice;
investiţii legate de refacerea în scop turistic a vechilor trasee de cale ferată cu ecartament îngust precum şi pentru recondiţionarea echipamentelor şi utilajelor;
investiţii legate de înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice (ex: “drumul vinului”, „drumul olăritului”, „drumul cioplitorilor în lemn”, etc.);
elaborarea de materiale promoţionale (prima editare a materialelor în scopul promovării acţiunilor turistice: broşuri de prezentare, panouri de informare, etc.)
Suma maximă nerambursabilă, pentru încurajarea activităţilor turistice, poate ajunge până la 200 de mii de euro.
Din septembrie 2008, când a fost lansată prima sesiune pentru depunerea de proiecte şi până în prezent, în cadrul acestei Măsuri, au fost depuse 1.401 cereri de finanţare şi au fost contractate 595 de proiecte, în valoare de 105,12 milioane de euro.
Interesul major l-a constituit, ca şi în cazul Programului SAPARD, componenta de finanţare a structurilor de cazare. Astfel, 500 de beneficiari, care au semnat contractul de finanţare, au solicitat sprijin pentru construirea sau modernizarea de pensiuni, cabane, etc.
Contractele încheiate prin Măsura 112 - „Instalarea tinerilor fermieri” are ca beneficiari fermierii în vârstă de până la 40 de ani, persoane fizice sau juridice, care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică între 6 şi 40 UDE. Aceste exploataţii sunt situate pe teritoriul ţării şi sunt înregistrate în Registrul Fermelor/ Registrul Agricol.
Sprijinul financiar acordat este de 10.000 euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 2.000 euro/1 UDE, însă nu va putea depăşi 25.000 euro pentru o exploataţie agricolă.
Măsura de instalare a tinerilor fermieri s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, în decembrie 2008, de un interes foarte mare. Astfel, până în acest moment, au fost depuse 5.261 de cereri de finanţare, dintre care au fost contractate până acum 2.671 de proiecte. Valoarea proiectelor contractate depăşeşte 56 milioane euro. Cu alte cuvinte, până în acest moment au fost instalaţi în mediul rural 2.671 de tineri fermieri.
Prin Măsura 431 - „Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competente şi animarea teritoriului”, submăsura 431.1- Construcţii parteneriate public-private - se acordă fonduri pentru activităţi care asigură stimularea formării de parteneriate, pregătirea şi asigurarea implementării strategiilor de dezvoltare locală.
Prin implementarea acţiunilor specifice ale LEADER, Grupurile de Acţiune Locală1 – beneficiarii Axei IV – trebuie să asigure îmbunătăţirea guvernanţei locale. De asemenea, implementarea acţiunilor presupune consolidarea coerenţei teritoriale şi implementarea de acţiuni integrate, ce pot conduce la diversificarea şi dezvoltarea economiei rurale, în folosul comunităţilor.
În sesiunea septembrie – octombrie 2009 au fost depuse 112 proiecte în valoare publică de aproximativ 5 milioane de euro, lucru deosebit de îmbucurător ţinând cont de noutatea absolută pe care o presupun aceste tipuri de finanţări.
În afară de implementarea Măsurilor mai sus menţionate, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai efectuează şi plăţile aferente Măsurilor de sprijin pe suprafaţă, implementate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Este vorba despre: Măsura 211 – „Sprijin pentru zona montana defavorizată”;
Măsura 212 – „Sprijin pentru zone defavorizate - altele decât zona montană”;
Măsura 214 – „Plăţi de agro-mediu”;
Măsura 611 – „Plăţi complementare directe”.
Pentru aceste Măsuri, până în acest moment, au fost efectuate plăţi de peste 825,92 de milioane de euro.
Rezumând activitatea APDRP în implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013, putem afirma că absorbţia fondurilor se desfăşoară în ritm accelerat şi eficient.
Acest număr impresionant de cereri de finanţare arată interesul deosebit manifestat de beneficiari, dar şi efortul major pe care Agenţia a trebuit să îl facă pentru a se asigura de implementarea eficientă şi corectă a proiectelor finanţate cu fonduri europene nerambursabile.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013 (PNDR) este instrumentul prin care se acordă fonduri europene nerambursabile pentru investiţiile private şi publice care vor asigura dezvoltarea satelor din România.
Banii disponibili, respectiv fondurile nerambursabile, pentru realizarea acestui program sunt de peste 10 miliarde de euro. Din aceştia, peste 8 miliarde euro fiind bani alocaţi României de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), restul provenind de la bugetul naţional.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News