Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Poate afecta inflaţia productivitatea scăzută la grâu?
Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, producţia de grâu din acest an va scădea cu circa 40%. Per total, rezultatele nu vor fi devastatoare, deoarece producţia de orz va fi aproximativ la nivelul anului trecut. Cel puţin în teorie, însă, inflaţia va fi mai mare, deoarece produsele de panificaţie ocupă un loc însemnat în coşul inflaţiei. Dar consumul va fi mic, iar de aici, ecuaţia se complică.
Potrivit estimărilor, producţia de grâu va fi undeva între 4-4,5 milioane de tone, în timp ce anul trecut a fost de 7,75 milioane tone. Cu toate acestea, producţia de orz înregistrează o cotă similară faţă de cea de anul trecut: aproximativ 570.000 de tone. De asemenea, la porumb va scădea producţia, recolta din acest an fiind estimată la 6-7 milioane de tone, comparativ cu cele 7,9 milioane tone de anul trecut.
Recoltarea orzului s-a încheiat, iar rezultatul a fost de 2,6 tone la hectar. Rezultatele preliminare la grâu, ca urmare a recoltării a 60% din suprafaţa cultivată indică o productivitate scăzută, de doar 2,3 tone la hectar, faţă de 3,5 tone/ha cât se înregistrase anul trecut.
Motivaţii şi efecte
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Principalele cauze ale scăderii producţiei de grâu sunt seceta din acest an şi lipsa îngrăşămintelor. O altă cauză ţine de faptul că, încă din timpul iernii, producătorii de îngrăşăminte au fost puternic loviţi, atât de factori externi (oprirea gazului rusesc), cât şi de factori interni (lipsa banilor corelată cu scăderea cererii).
Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) apreciază că „aşa este în agricultură, niciun an nu semănă cu altul, este normal ca într-un an să ai o producţie mai mare şi în altul mai mică. Sigur, aprecierea unei producţii la 40% am făcut-o în marte, dar acum, pentru a putea da nişte cifre clare, cred că e mai bine să aşteptăm terminarea recoltării”.
Preşedintele Federaţiei Agrostar a declarat pentru capital.ro că „la noi, preţul nu este influenţat în totalitate de factori care să fie în legătură directă cu pieţele, totul fiind la latitudinea marilor speculatori. Mai exact, în loc să îşi vândă grâul cu 0,45-0,50 lei/kg, producătorii îl vând speculanţilor care vin cu geanta de bani la capătul tarlalei şi oferă 0,35-0,38 lei/kg. Astfel, se creează o evaziune fiscală pe care noi am estimat-o la 2 miliarde de euro. Deşi este luat mai ieftin, acest lucru nu influenţează defel preţul pentru panificaţie, deoarece speculantul îl vinde mult mai scump. Astfel, pierde şi statul, şi consumatorul final, şi producătorul, mai ales producătorul, care nu poate să-şi vândă marfa la preţuri reale”.
Citeste mai mult in Capital
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura