Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pregătirea patului germinativ în agricultura ecologică


Asigurarea condiţiilor de germinaţie corespunzătoare a culturii ce urmează a fi semănate reprezintă condiţia de bază pentru germinaţia seminţelor, răsărirea uniformă şi dezvoltarea normală a plantelor, într–un teren curat de buruieni.
Lucrările de bază şi cele de pregătire a patului germinativ, au ca scop realizarea unui pat germinativ perfect în care seminţele să aibă o plapumă curată de resturi vegetale, buruieni, mărunţit şi afânat pe toată suprafaţa, şi un pat mai aşezat, aerat şi umed.
Acest lucru asigură o germinare optimă şi o desime corespunzătoare la răsărire. Lucrările de pregătire a patului germinativ sunt condiţionate de cerinţele plantei cultivate şi de condiţiile din teren. Patul germinativ trebuie să aibă o adâncime adecvată în raport cu planta care urmează a fi semănată.

Stratul de sol ce acoperă seminţele trbuie să fie mai afânat, pentru a asigura aerul şi căldura nacesară germinării seminţelor. Astfel se întrerupe curentul capilar de apă către suprafaţa de evaporare şi se micşorează pierderile de apă. Stratul de sol afânat se uscă mai repede pentru că aici aerul circulă mai uşor, dar la nivelul seminţelor rămâne destul de umed.

Sub adâncimea de încorporare a seminţelor solul trebuie să fie aşezat şi umed astfel încât primele rădăcini ale seminţei să găsească apa şi elementele nutritive necesare dezvoltării în primele faze de viaţă.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Brăzdarele semănătorilor trebuie să aşeze seminţele în stratul aşezat la partea superioară a acestuia. Astfel se asigură contactul intim al seminţelor cu solul. Apa se urcă prin capilare până la la seminţe şi determină germinare acestora. Aceste cerinţe sunt pentru majoritatea plantelor de cultură.

Culturile care se seamănă în prima urgenţă: grâul de primăvară, mazărea, secara, triticalele, orzoaica de primăvară, ovăzul, borceagul de primăvară, lucerna. trifoiul, şi diverse legume (spanac, morcov, pătrunjel, ceapă) care au temperatura de germinaţie cuprinsă între 1-4 grade Celsius, prezintă unele particularităţi în ceea ce priveste pregătirea patului germinativ.

La cerealele de primăvară semănatul foarte timpuriu este recomandat datorită cantităţilor mari de apă necesare germinării şi de temperaturile scăzute necesare pentru declanşarea fenofazelor de fructificare.

Pregătirea patului germinativ pentru culturile din prima urgenţă este necesar să fie realizat în două etape. Printr-o trecere cu discul în toamnă şi apoi lucrările necesare în primăvară. Acest sistem este necesar deoarece primăvara arătura denivelată (nelucrată din toamnă) se zvântă neuniform, motiv pentru care nu se poate trece repede la pregătirea terenului şi se întârzie semănatul.

Suprafaţa de evaporare şi pierdere a apei din sol este mai mare în cazul arăturii negrăpate. În schimb pe terenurile de pe versanţi, arătura este recomandată să rămână sub forma brazdelor denivelate, perpendiculare pe linia de cea mai mare pantă, în scopul evitării eroziunii solului pe perioada iarnă-primăvară.

Numărul de lucrări ale solului ce se fac primăvara este necesar să fie cât mai mici pentru a evita tasarea solului şi pierderea apei din sol. De regulă se reduce numărul de lucrări cu grapa cu discuri, aceasta fiind înlocuită cu lucrarea executată cu combinatorul, grapa rotativă sau utilizând agregate complexe de pregătirea terenului şi semănat printr-o singură trecere.

Lucrările de pregătire a patului germinativ reprezintă prin epoca de execuţie şi realizarea indicilor de calitate metoda agrotehnică cea mai eficientă pentru combaterea buruienilor ce apar primăvara devreme: cănepioara, turiţa, hrişca urcătoare, ridichea sălbatică, muştarul sălbatic, susaiul etc. În acest scop este obligatorie executarea ultimei lucrări de pregătire a patului germinativ în ziua sau preziua semănatului, pentru a combate toate buruienile cu germinaţie şi răsărire identică cu biologia plantei semănate.

La lucrarea de pregătire a patului germinativ se urmăreşte ca suprafaţa solului să fie bine nivelată fără şanţuri, coamele să aibă un aspect uniform fără a se putea evidenţia trecerile alăturate ale plugului. Direcţia de deplasare va fi pe diagonală sau perpendicular pe direcţia arăturii sau a lucrării solului executată anterior. Pe terenurile în pantă pregătirea pregătirea patului germinativ se face numai pe direcţia genarală a curbelor de nivel, adică în lungul arăturii sau sub un unghi de maxim de 30 de grade faţă de acesta.

Momentul optim pentru excutarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ este ales în funcţie de umiditatea solului, iar această umiditate este optimă atunci când solul nu aderă de unelte, efectul de tăiere şi tasare a solului este diminuat. Nerespectarea momentului şi a perioadei optime de executare a lucrărilor de pregătire a terenului duce la scăderea calităţii lucrării. Întârierea pregătirii patului germinativ, produce uscarea solului iar întârzierea semănatului la cerealele de primăvară cu 10 – 15 zile determină reducerea producţiei cu 10 – 25 % însă lucrarea solului prea umed nu produce afânarea necesară şi va duce la degradarea solului.

Pentru realizarea adâncimii nacesare trebuie să alegem unealta potrivită în funcţie de starea arăturii (resturi vegetale, mersul vremi, particularităţile seminţelor care se seamănă etc.), dar şi reglarea şi viteza de deplasare a acestora.
În arăturile unde s-au instalat deja buruienile acestea trebuie tăiate şi desprinse de sol în totalitate. Nu se admite acoperirea buruienilor cu un strat subţire de sol pentru că ele în scurt timp vor ajunge la suprafaţă. Ultima lucrare de pregătire a patului germinativ trebuie efectuată perpendicular pe viitoarea direcţie a rândurilor de plante pentru a asigura condiţiile de calitate a lucrării de semănat.

Autor: ing. Constantin Cristea
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016