Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pretul carnii creste, consumul scade


Deprecierea leului coincide cu debutul unei perioade de scădere a consumului în industria cărnii şi va fi direct resimţită în preţul produselor din carne, întrucât aproximativ 70% din materia primă folosită este importată şi plătită, în general, în euro, potrivit producătorilor din domeniu.
"În primul rând, industria românească a preparatelor din carne este deficitară la capitolul materie primă cu aproximativ 70%. Asta înseamnă că acest procent trebuie acoperit din achiziţii extra şi intracomunitare, care se plătesc, în general, în euro. Mai grav este, însă, că aprovizionările cu materie primă din luna decembrie a anului trecut se vor achita în luna ianuarie a acestui an, iar diferenţele de curs valutar vor mări semnificativ pierderile financiare pe care le vor înregistra agenţii economici din industria alimentară", a declarat pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele grupului Angst, Ştefan Pădure.

Grupul Angst, cu capital privat româno-elveţian, deţine două fabrici de produse fierte, o fabrică de produse crud-uscate, o fermă de vaci, o fabrică de lactate şi o reţea de magazine, în Bucureşti, Buftea, Otopeni, Oradea, Cluj şi Sinaia.

Vicepreşedintele producătorului de mezeluri Cris-Tim, Gabriel Alexandru, arată că scăderea cotaţiei leului se suprapune cu o perioadă în care consumul de carne este în scădere.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Dacă în anii anteriori producătorii din domeniu suportau scăderea consumului şi a sezonalităţii, acceptând o profitabilitate mai slabă în primele luni ale anului şi mizând pe o revenire în lunile următoare, în 2009 aceştia nu se mai pot baza pe o astfel de strategie. În condiţiile unei deprecieri accelerate a leului şi fără a şti unde se opreşte această depreciere, aplicarea unei astfel de strategii va fi echivalentă cu jocul la «ruleta rusească»", a spus Alexandru.

Deprecierea leului corelată cu celelalte efecte ale contextului actual va duce, pe lângă scăderea consumului, la o creştere mai lentă a cererii pentru produsele premium în raport cu cea pentru produsele destinate segmentului low-cost şi mediu, afirmă Radu Dumitrescu, brand managerul producătorului de mezeluri Principal Company.

Principal Company, controlată în proporţie de 86% de firma Signus Establishment din Liechtenstein, deţine o unitate de producţie a mezelurilor fiert-afumate Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, şi o fabrică de mezeluri crud-uscate, la Salonta, în judeţul Bihor.

Potrivit reprezentanţilor celor trei producători de mezeluri, evoluţia cursului valutar va avea un impact imediat asupra costurilor atât în ceea ce priveşte cheltuielile cu materia primă şi utilităţile, cât şi a celor cu dobânzile la creditele în euro şi leasinguri, ceea ce poate duce la stoparea investiţiilor şi la neutilizarea fondurilor europene.

"În condiţiile actuale nu cred că mai putem vorbi de planuri investiţionale bine fundamentate, ci numai de folosirea oportunităţilor apărute. Analizele de management vor avea o frecvenţă mult mai mare, iar deciziile se vor lua punctual în funcţie de evoluţia pieţei", spune vicepreşedintele grupului Angst, Ştefan Pădure.

El afirmă că o încurajare a consumului concomitent cu diminuarea pieţei negre prin reducerea TVA ar fi "o gură de aer pentru producătorii din industria cărnii", în condiţiile creşterii cursului leu/euro.

"Prin aceste măsuri nu vizăm creşterea cantităţilor vândute, ci, poate, o menţinere a acestora, optimist vorbind", a adăugat Pădure.

Pentru diminuarea efectelor deprecierii leului în raport cu euro, Cris-Tim şi Principal Company vor reduce costurile în paralel cu majorarea preţurilor.

"Având în vedere dificultatea previzionării pe lunile următoare legată de curs şi de consum, noi vom lua măsuri de reducere a costurilor şi în paralel vom da drumul la majorări de preţ, chiar dacă o creştere de preţ în luna ianuarie este total atipică pentru industria noastră", a spus Gabriel Alexandru, vicepreşedintele Cris-Tim.

Compania Cris-Tim este deţinută de către omul de afaceri Radu Timiş. Potrivit propriilor estimări, Cris-Tim are o cotă de piaţă de circa 17%.

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a atins vineri maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, leul înregistrând a cincea şedinţă de depreciere semnificativă de la începutul anului.

Analiştii cred că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată, atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016