Exclusiv
Publicat in: Stiri
Deprecierea leului coincide cu debutul unei perioade de scădere a consumului în industria cărnii şi va fi direct resimţită în preţul produselor din carne, întrucât aproximativ 70% din materia primă folosită este importată şi plătită, în general, în euro, potrivit producătorilor din domeniu.
"În primul rând, industria românească a preparatelor din carne este deficitară la capitolul materie primă cu aproximativ 70%. Asta înseamnă că acest procent trebuie acoperit din achiziţii extra şi intracomunitare, care se plătesc, în general, în euro. Mai grav este, însă, că aprovizionările cu materie primă din luna decembrie a anului trecut se vor achita în luna ianuarie a acestui an, iar diferenţele de curs valutar vor mări semnificativ pierderile financiare pe care le vor înregistra agenţii economici din industria alimentară", a declarat pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele grupului Angst, Ştefan Pădure.

Grupul Angst, cu capital privat româno-elveţian, deţine două fabrici de produse fierte, o fabrică de produse crud-uscate, o fermă de vaci, o fabrică de lactate şi o reţea de magazine, în Bucureşti, Buftea, Otopeni, Oradea, Cluj şi Sinaia.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Vicepreşedintele producătorului de mezeluri Cris-Tim, Gabriel Alexandru, arată că scăderea cotaţiei leului se suprapune cu o perioadă în care consumul de carne este în scădere.

"Dacă în anii anteriori producătorii din domeniu suportau scăderea consumului şi a sezonalităţii, acceptând o profitabilitate mai slabă în primele luni ale anului şi mizând pe o revenire în lunile următoare, în 2009 aceştia nu se mai pot baza pe o astfel de strategie. În condiţiile unei deprecieri accelerate a leului şi fără a şti unde se opreşte această depreciere, aplicarea unei astfel de strategii va fi echivalentă cu jocul la «ruleta rusească»", a spus Alexandru.

Deprecierea leului corelată cu celelalte efecte ale contextului actual va duce, pe lângă scăderea consumului, la o creştere mai lentă a cererii pentru produsele premium în raport cu cea pentru produsele destinate segmentului low-cost şi mediu, afirmă Radu Dumitrescu, brand managerul producătorului de mezeluri Principal Company.

Principal Company, controlată în proporţie de 86% de firma Signus Establishment din Liechtenstein, deţine o unitate de producţie a mezelurilor fiert-afumate Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, şi o fabrică de mezeluri crud-uscate, la Salonta, în judeţul Bihor.

Potrivit reprezentanţilor celor trei producători de mezeluri, evoluţia cursului valutar va avea un impact imediat asupra costurilor atât în ceea ce priveşte cheltuielile cu materia primă şi utilităţile, cât şi a celor cu dobânzile la creditele în euro şi leasinguri, ceea ce poate duce la stoparea investiţiilor şi la neutilizarea fondurilor europene.

"În condiţiile actuale nu cred că mai putem vorbi de planuri investiţionale bine fundamentate, ci numai de folosirea oportunităţilor apărute. Analizele de management vor avea o frecvenţă mult mai mare, iar deciziile se vor lua punctual în funcţie de evoluţia pieţei", spune vicepreşedintele grupului Angst, Ştefan Pădure.

El afirmă că o încurajare a consumului concomitent cu diminuarea pieţei negre prin reducerea TVA ar fi "o gură de aer pentru producătorii din industria cărnii", în condiţiile creşterii cursului leu/euro.

"Prin aceste măsuri nu vizăm creşterea cantităţilor vândute, ci, poate, o menţinere a acestora, optimist vorbind", a adăugat Pădure.

Pentru diminuarea efectelor deprecierii leului în raport cu euro, Cris-Tim şi Principal Company vor reduce costurile în paralel cu majorarea preţurilor.

"Având în vedere dificultatea previzionării pe lunile următoare legată de curs şi de consum, noi vom lua măsuri de reducere a costurilor şi în paralel vom da drumul la majorări de preţ, chiar dacă o creştere de preţ în luna ianuarie este total atipică pentru industria noastră", a spus Gabriel Alexandru, vicepreşedintele Cris-Tim.

Compania Cris-Tim este deţinută de către omul de afaceri Radu Timiş. Potrivit propriilor estimări, Cris-Tim are o cotă de piaţă de circa 17%.

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a atins vineri maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, leul înregistrând a cincea şedinţă de depreciere semnificativă de la începutul anului.

Analiştii cred că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată, atât timp cât se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent în perioada imediat următoare.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Pretul carnii de miel nu se modifica in 2021
Pretul carnii de miel nu se modifica in 2021
“In acest moment pretul mielului in viu la poarta fermei este de 14-15 lei pe kilogram,...
Crescatorii avertizeaza ca va creste pretul carnii de pasare si de porc
Crescatorii avertizeaza ca va creste pretul carnii de pasare si de porc
Pretul la carnea de porc si de pasare va creste cu inca 30-40%, dupa scumpirile inregistrate in...
Seful MADR sustine ca a scazut pretul carnii de porc
Seful MADR sustine ca a scazut pretul carnii de porc
Intrebat daca pretul carnii de porc va creste, in urmatoarea perioada, ministrul Agriculturii a...
Pretul carnii de porc a crescut cu peste 50 la suta de la inceputul anului
Pretul carnii de porc a crescut cu peste 50 la suta de la inceputul anului
Pretul carnii de porc a crescut cu o medie de 54% de la inceputul acestui an dupa ce excedentul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate imbunatati considerabil eficienta reproducerii.... citeste mai mult
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016