Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pretul painii ar putea creste cu 10 la suta
Estimarea a fost facuta de Aurel Popescu, presedintele Rompan, care se bazeaza pe patru argumente principale.
Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan, aurel Popescu, este de parere ca painea s-ar putea scumpi cu pana la 10% in aceasta perioada, din cauza cresterii preturilor la grau si faina, dar si a costurilor cu forta de munca, odata cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei.
„Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente. In primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorita cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie. In al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa, si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit. De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. In procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine”, a precizat seful ROMPAN.
In prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce tona de faina s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tona in prezent.
„Am observat ca unii operatori au facut deja aceste modificari de pret. Nu sunt mari si nu cred ca este ingrijorator pentru populatie, dar 10 bani la o paine conteaza foarte mult pentru noi, daca ai cantitati mari. Eu cred ca o paine care costa acum 70 de bani si ulterior o sa coste 80 de bani nu este ceva rau, pentru ca este mai bine sa mananc o paine sigura din punct de vedere alimentar, chiar daca este putin mai scumpa, decat o paine nesigura. Fiecare agent economic isi face calculele si atunci cand constata ca pretul la care vinde este mai mic decat costul de productie trebuie sa procedeze in consecinta. Piata regleaza pretul, nu noi. Noi nu ne putem baga, pentru ca preturile se formeaza pe piata libera, intre cerere si oferta. Este posibil, insa, ca nu toti agentii economici sa opereze o majorare a pretului”, a mai declarat Aurel Popescu.
„Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente. In primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente datorita cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie. In al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa, si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit. De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. In procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine”, a precizat seful ROMPAN.
In prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce tona de faina s-a scumpit de la 850 de lei anul trecut, la 1.000 de lei/tona in prezent.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Am observat ca unii operatori au facut deja aceste modificari de pret. Nu sunt mari si nu cred ca este ingrijorator pentru populatie, dar 10 bani la o paine conteaza foarte mult pentru noi, daca ai cantitati mari. Eu cred ca o paine care costa acum 70 de bani si ulterior o sa coste 80 de bani nu este ceva rau, pentru ca este mai bine sa mananc o paine sigura din punct de vedere alimentar, chiar daca este putin mai scumpa, decat o paine nesigura. Fiecare agent economic isi face calculele si atunci cand constata ca pretul la care vinde este mai mic decat costul de productie trebuie sa procedeze in consecinta. Piata regleaza pretul, nu noi. Noi nu ne putem baga, pentru ca preturile se formeaza pe piata libera, intre cerere si oferta. Este posibil, insa, ca nu toti agentii economici sa opereze o majorare a pretului”, a mai declarat Aurel Popescu.
Autor:
Florescu George
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura