Exclusiv
Publicat in: Stiri
Sprijinul financiar deja existent pentru producătorii de lactate va fi extins până cel puţin în februarie 2010, au decis deputaţii europeni. Aceştia au avertizat însă că iniţiativele întreprinse de Comisia Europeană până acum au fost insuficiente.

Deputaţii au aprobat cu 447 voturi pentru, 70 împotrivă şi 16 abţineri o propunere legislativă prin care se extinde ajutorul pentru achiziţionarea de unt şi lapte praf degresat până în februarie 2010, ajutoare care au fost prevăzute iniţial a se încheia la 31 august. Acest sprijin se va extinde şi asupra brânzeturilor. În rezoluţia Parlamentului European referitoare la criza din sectorul produselor lactate, deputaţii europeni au solicitat mai multe acţiuni menite să rezolve problemele pe termen mediu şi lung din sectorul lactatelor. În acest sens, Parlamentul a solicitat Comisiei în repetate rânduri să întreprindă mai mult pentru rezolvarea acestei crize.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Potrivit europarlamentarilor, Comisia va trebui să introducă măsuri imediate de stimulare a cererii de produse lactate, precum finanţarea programului „lapte în şcoli.” În plus, ei solicită crearea unui fond european pentru produsele lactate în valoare de 600 de milioane de euro prin care să se acorde ajutor organizaţiilor şi cooperativelor de producători şi să fie sprijinite investiţiile în domeniul agricol.

"Măsurile adoptate până în prezent nu sunt suficiente pentru a ajuta fermierii", a declarat Paolo De Castro (S&D, IT), deputatul responsabil pentru raportul legislativ şi preşedintele Comisiei pentru Agricultură. "În rezoluţia adoptată azi, noi solicităm mai multe iniţiative (...) şi sperăm ca propunerile noastre să fie luate în considerare", a mai adăugat deputatul.

Comisia ar trebui să îmbunătăţească transparenţa preţurilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente. De fapt, în multe state membre rămân în mod vizibil mari, în ciuda unei scăderi dramatice a preţurilor de producător.

În final, Parlamentul invită Comisia să examineze felul în care pot fi menţinute pe termen lung, după eliminarea restituirilor la export, creditele corespunzătoare în cadrul sectorului produselor lactate şi să autorizeze asigurarea creditului la export în domeniul agriculturii, după modelul practicat în SUA.

Comisarul pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel, a anunţat noi măsuri de sprijin pentru sectorul lactatelor. Acestea includ posibilitatea ca statele membre să ofere temporar ajutoare de stat până la 15.000 de euro/fermier şi să achiziţioneze cote de producţie de la fermieri pentru rezervele naţionale. Aceste cote adiţionale nu vor fi luate în considerare atunci când se va calcula nivelul naţional de producţie. Astfel nu va exista pentru statele membre riscul să suporte prelevări agricole pentru depăşirea pragului naţional.

"Criza se ameliorează", a declarat dna Fischer Boel, răspunzând la întrebările din plen ale deputaţilor. Ea a explicat că preţurile la unt, lapte şi brânzeturi sunt în creştere. "Nu ne aflăm unde am dori, dar ne îndreptăm în direcţia bună."

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Tranzactie majora pe piata laptelui. Cooperativa Somes-Aries ar urma sa preia fabrica Napolact de la Taga
Tranzactie majora pe piata laptelui. Cooperativa Somes-Aries ar urma sa preia fabrica Napolact de la Taga
Organizatia clujeana isi propune sa inchirieze fabrica pentru urmatorii trei ani, urmand sa reia...
Piata lactatelor a crescut cu 33% - 2009
Piata romaneasca a produselor lactate a crescut anul trecut cu 33% ajungand la doua miliarde de lei...
Statisticile pe piata laptelui indica scadere pentru luna octombrie
Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de...
Piata laptelui: Buget de 300.000 euro pentru campania de promovare a produselor Dar Lactate
Compania Master House Grup are un buget de 300.000 euro pentru campania de promovare a produselor...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton