Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Producatorii anunta un nou val de scumpiri la alimente


Produsele alimentare se vor scumpi in continuare cu pana la 10%, in conditiile in care deprecierea leului se mentine, iar preturile la utilitati cresc, sustin sindicatele si patronatele din industria alimentara, informeaza Gardianul.
Revoltati, acestia l-au acuzat, ieri, pe primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu ca „este depasit de situatie si nu stie ce vorbeste”. Replica sindicatelor vine dupa ce premierul a declarat, recent, ca majorarea preturilor la alimente nu are o motivatie reala, оn conditiile оn care Romвnia a оntregistrat anul acesta o productie agricola importanta, iar preturile la energie si benzina nu au crescut оn aceasta toamna.

„In primul rand, aceasta majorare de preturi urmeaza un trend care, la ora actuala, se manifesta in toata Europa. Preturile la produsele alimentare au crescut cu peste 5% in ultima perioada. Si in Romania, in luna august, fata de luna iulie, preturile la produsele din carne au crescut cu 5,4%, iar la conservele din carne, cu 10%”, a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara, Romalimenta.

„Importurile la materia prima in industria carnii au crescut cu peste 100%, la carnea de vaca depasind 200%, in primele 6 luni ale anului. In acelasi timp, productia nationala a scazut cu 9%. In conditiile in care importam 60-70% din necesarul de carne pentru consum si preparate, si in contextul in care leul se depreciaza, nu inteleg cum Tariceanu ne poate acuza tot pe noi ca vrem sa sabotam piata produselor alimentare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Fiecare procent din deprecierea leului se simte in pretul alimentelor, plus ca piata neagra nu mai este 40%, ci 80%, ceea ce ne obliga sa asistam la o sarabanda a preturilor in piata. Scumpirile cu 30% nu sunt facute de producatori, ci de intermediari si comercianti”, spune Minea. Acesta mai sustine ca producatorii din industria carnii au un profit anual de 2%, maximum de 4-5%.

Bani mai putini la agricultura cu 20%
„Surse din Ministerul Agriculturii ne-au confirmat nu numai ca nu s-au platit in ultimul timp banii pentru culturile de toamna, ci si ca bugetul ministerului pentru 2009 va fi cu 10-20% mai mic fata de cel din acest an”, sustine Minea.

Totodata, Stefan Niculae, presedintele Sindicatelor din Agricultura - Agrostar, spune ca agricultura se afla pe ultimul loc оn clasamentul acordarii banilor de la bugetul de stat. Plafonul acordat de Ministerul Finantelor pentru luna octombrie 2008, оn raport cu media lunara, este de 350 milioane de lei, reprezentвnd numai 43,5% din necesar. Din aceste plafoane rezulta ca la, sfвrsitul anului, va fi un deficit de 1.359,2 milioane de lei.

Suma reprezinta aproximativ 78,81% din prevederile anuale aprobate. Astfel, circa 270.000 de fermieri nu vor primi platile nationale directe complementare оn sectorul zootehnic pentru 2008, potrivit lui Niculae. Totodata, 435.000 de fermieri nu vor beneficia de ajutorul de minimis pentru оnfiintarea culturilor agricole de toamna, оn cuantum de 200 de lei pe hectar, iar 1.240.000 de fermieri nu vor beneficia de platile nationale complementare оn sectorul vegetal, aferente anului 2008.

Agrostar cere premierului sa-l demita pe ministrul de finante, Varujan Vosganian, pentru sabotarea agriculturii romвnesti prin mentinerea TVA la 19% si blocarea co-finantarii nerambursabile aferente programului SAPARD, prin imposibilitatea accesarii fondurilor europene.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016