Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Prof. dr. Vasile Puscas: Problemă agricolă sau politică agricolă?
Agricultura nu trebuie să fie neapărat o „problemă“ pentru România. Ea poate fi o soluţie pentru dezvoltare socio-economică. Comisarul european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a propus deja o reformă a Politicii Agricole Comune pe plan european. Politica agricolă din ţară nu îi dă încă şansa să pledeze mai mult pentru agricultorii români.
Într-una din zilele săptămânii trecute am discutat cu fermieri şi administratori ai politicii agricole dintr-un judeţ ardelean cu potenţial agricol deosebit. Invitat să dezbatem despre finanţarea europeană a agriculturii, dezvoltării rurale, pescuitului, am constatat că în mintea partenerilor de dialog era înstăpânită opinia că, în România, „agricultura este o problemă". Or, agricultura nu este o problemă, ci poate fi o soluţie a dezvoltării economico-sociale a României. Problema cred că este lipsa unei politici agricole serioase şi netranspunerea în practica economică şi de piaţă a potenţialului agriculturii şi zonelor rurale.
Am comunicat interlocutorilor că la Bruxelles este în curs de dezbatere o propunere nouă de Politică Agricolă Comună care prospectează şi finanţarea pentru viitorul buget european (2014-2020). Concluzia fermierilor din zonă a fost: „Noi nu ştim ce să facem acum şi nimeni nu ne spune ce va fi mâine". Am fost atent la mesajele în mass-media ale diriguitorilor agriculturii din România, în ultimele zile: interesul pentru agricultura bazată pe organisme modificate genetic şi reţeta implicării în evaziunea fiscală, în domeniul vinului.
Când a fost propus Dacian Cioloş pentru postul de comisar european (agricultură), politicienii şi arendaşii autohtoni au fost încântaţi, crezând că au găsit rezolvarea la situaţia agriculturii locale. Am spus, atunci, că ar fi mai bine să-l sprijinim pe Dacian Cioloş prin aplicarea în ţară a unei politici agricole sănătoase. Recent, Comisia Europeană a comunicat o viziune despre reforma Politicii Agricole Comune (PAC), iar comisarul Cioloş ar trebui să fie principalul vehicul al promovării ei şi găsirii sprijinului necesar pentru o schimbare care să înceapă peste doar trei ani. Desigur, dl. Ciolos nu reprezintă România în Colegiul comisarilor, dar, dacă ar avea şi o susţinere convingătoare din ţara lui, în fapte, nu în vorbe, ar avea un plus de valoare argumentativă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura