Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Razboiul vinului intre Rusia si R. Moldova continua
Şeful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Onişcenko, a anunţat că suspendă vizitele la producătorii moldoveni de vin, motivând că a fost deranjat de "comportamentul autorităţilor moldovene", pe care le jigneşte sugerând că au mintea tulburată de substanţele dăunătoare din vinurile autohtone, informeaza Newsin.
"Comportamentul autorităţilor moldovene, în special la sfârşitul săptămânii trecute, a dezechilibrat balanţa, în direcţia abţinerii de la alte acţiuni - ţinând cont de faptul că declaraţiile lor nu sunt de natură constructivă - şi ar face ca eforturile experţilor noştri să însemne pierdere de timp", a spus Onişcenko, duminică seara, citat de RIA Novosti.
"Singurul lucru care ar putea justifica o asemenea logică a comportamentului ar putea fi o dovadă indirectă a impactului pe care îl are cumulul de acele substanţe dăunătoare, pe care noi le-am găsit constant în loturile de vin moldovenesc, asupra sănătăţii autorităţilor moldovene şi, deci, şi asupra procesului lor mental", a declarat ironic oficialul rus.
El a mai spus că aceste vizite ale experţilor ruşi - pe care le anulează - ar fi putut deveni "un pas înainte către rezolvarea problemei importurilor de vinuri moldoveneşti în Rusia".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Şeful Rospotrebnadzor nu a precizat ce acţiuni ale autorităţilor moldovene l-au deranjat, dar fără îndoială este vorba despre preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care vineri a vizitat vinăria Purcari, din raionul Ştefan Vodă, şi a declarat că problema livrării vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă a apărut din cauza alegerilor care urmează să aibă loc în Republica Moldova în toamnă.
În plus, preşedintele interimar al Moldovei a anunţat că are de gând să semneze un nou decret cu potenţial mare de a deranja Moscova - este vorba despre un decret de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov.
Problemele cu Rusia întâmpinate de exportatorii moldoveni de vinuri au apărut după ce preşedintele interimar a semnat un alt decret, la 24 iunie, prin care declara 28 iunie "zi a ocupaţiei sovietice" şi cerea retragerea trupelor şi armamentului rus din Transnistria. Decretul a nemulţumit profund Moscova, iar experţii Rospotrebnadzor au descoperit între 30 iunie şi 2 iulie ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc importat.
De altfel, ştirea RIA Novosti pune anunţul lui Onişcenko în contextul decretului semnat de Mihai Ghimpu la 24 iunie, deşi autorităţile ruse au negat întotdeauna că între cele două aspecte există vreo legătură. Ca şi în cazul Ucrainei în timpul războiului gazelor, Moscova respinge acuzaţiile că ar folosi arma economică în războiul politic, dar exportatorii moldoveni, ca şi importatorii ruşi de vinuri spun că în spatele acestor interdicţii sunt motivaţii mai degrabă politice decât îngrijorări legate de sănătatea consumatorilor ruşi.
RIA Novosti aminteşte că decretul lui Ghimpu referitor la ocupaţia sovietică a fost declarat neconstituţional la 12 iulie.
Cu toate acestea, Ghennadi Onişcenko a ameninţat la 17 iulie că Rusia va introduce un embargo total pentru vinurile moldoveneşti, dacă în două săptămâni nu vor fi întreprinse măsuri urgente pentru îmbunătăţirea calităţii acestora. La 28 iulie, Rusia a iniţiat procedura de returnare a aproximativ un milion de litri de vin moldovenesc, pe motiv că în conţinutul acestora a fost depistat un nivel înalt de dibutilftalat, o substanţă toxică.
În urmă cu zece zile, presa a relatat despre un document cu semnătura lui Onişcenko, transmis punctelor vamale ruse, cărora li se spunea să respingă loturile de vin moldovenesc. Informaţia privind instituirea embargoului a fost infirmată ulterior de autorităţile ruse şi moldovene, care au subliniat că discuţiile continuă. Onişcenko s-a arătat însă nemulţumit de planurile prezentate de Chişinău pentru a asigura calitatea vinurilor moldoveneşti şi a spus că preferă să discute direct cu producătorii.
Rusia, care importa la un moment dat 80% din vinul produs în R. Moldova, a impus un embargo asupra importurilor de vin moldovenesc şi în martie 2006. Embargoul a dat o lovitură severă economiei moldovene, aducând mulţi producători de vinuri în pragul falimentului, precizează RIA Novosti. Atunci, embargoul a fost introdus pe motiv că testele au relevat prezenţa de pesticide şi metale grele în vinurile moldoveneşti. Rusia a reluat importurile de vin moldovenesc, carne, mere, struguri, tutun şi seminţe de floarea-soarelui în 2007, dar a impus standarde stricte de control al calităţii. Abia în iulie 2009 Rusia a ridicat toate restricţiile asupra importurilor de vin moldovenesc şi s-a pregătit chiar de deschiderea unor puncte vamale suplimentare.
Vineri, preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a vizitat vinăria Purcari pentru a se familiariza cu situaţia întreprinderii în contextul embargoului parţial asupra exportului de vinuri pe piaţa rusă. Preşedintele a spus că va mai face astfel de vizite şi la alte companii din sectorul vinicol pentru a afla direct de la vinificatori cu ce probleme se confruntă ei. "Aceasta este prima mea vizită, urmează să am altele, după care îmi voi expune punctul de vedere asupra problemei", a spus Mihai Ghimpu.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News