Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recolta mică la grâu creşte preţul pâinii


Dezinteresul unui guvern incompetent îi aruncă în faliment pe agricultorii vrânceni. Sute de agricultori vrânceni vor protesta, săptămâna viitoare, faţă de lipsa subvenţiilor din agricultura românească. Din cauza producţiei mici şi a lipsei subvenţiilor din agricultură se estimează o creştere cu circa 30% a preţului pâinii.
Lipsiţi de viziune şi preocupaţi mai mult de interesele unei camarile de partid, guvernanţii pedelişti i-au lăsat pe agricultori nu doar fără subvenţii ci şi fără un cadru le-gislativ coerent, care să le permită ţăranilor să acceseze credite pentru lucrările agricole, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări ale Uniunii Europene. Dacă în Franţa, Germania sau chiar Ungaria, subvenţiile pentru agricultori se ridică până la 900 euro pe hectar, un ţăran român abia primeşte puţin mai mult de 80 de euro. Aceasta deşi statul român trebuia să asigure din bugetul statului o sumă care să acopere diferenţa până la 176 euro/hectar. „În aceste condiţii fermierul român nu poate concura cu cel din Franţa unde subvenţia este de 430 euro, cu cel din Ungaria unde se acordă 360 de euro sau cu cel din Germania unde se ajunge la circa 900 de euro la hectar. Aceasta înseamnă că preţurile produselor din România vor fi mai mari faţă de cele aduse din aceste ţări“, a afirmat Constantin Bazon, preşedintele filialei judeţene a Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Atitudinea guvernanţilor este cu atât mai surprinzătoare cu cât au existat pro-puneri concrete din partea fermierilor pentru scăderea fiscalităţii. Fermierii au propus taxarea inversă la alimente, ceea ce ar fi însemnat că TVA-ul urma să fie plătit abia după ce era vândut produsul în magazin. Însă această propunere, chipurile nu ar fi fost acceptată de către Comisia Europeană, deşi agricultorii bănuiesc amestecul unor grupuri de interese care ar avea de pierdut prin introducerea acestei metode. „Dacă ar fi fost acceptată această propunere s-ar fi eliminat din această evaziune fiscală care ajunge până la 4 miliarde de euro. Însă nu se vrea acest lucru. Este cea mai mare evaziune fiscală. Fermierii sunt obligaţi să vândă cu factură iar evazioniştii cumpără grâu fără nicio factură iar TVA-ul îl bagă în buzunar“, a afirmat Constantin Bazon.

Preţul pâinii ar putea creşte cu 30%

Agricultorii avertizează că preţul pâinii ar putea creşte cu 30 la sută în toamna acestui an, pe fondul majorării preţului la grâu. Din cauza producţiei mici şi a condiţiilor de pe pieţele externe, se va ajunge la o majorare a preţului grâului care ar putea însemna şi o creştere a preţului pâinii. „Preţul pâinii va creşte în toamnă pe fondul creşterii preţului la grâu“, a declarat Niculae Ştefan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


La nivelul judeţului Vrancea s-a obţinut o recoltă la grâu mai mică faţă de prognoza iniţială. Situaţia lucrărilor agricole realizată de Direcţia Agricolă arată că a fost încheiat recoltatul grâului pe toate cele 29.881 hectare, fiind obţinută o cantitate totală de 75.181 tone. Producţia totală este mai mică cu aproape 15 mii tone faţă de prognoză, respectiv 83%. Producţia medie de grâu obţinută de fermierii vrânceni este mai mică cu 500 de kilograme/hectar faţă de programul iniţial. „Recolta la rapiţă a fost bună dar preţul a fost mic. Rapiţa s-a vândut la un preţ mic deoarece fermierii aveau nevoie de bani să îşi plătească furnizorii iar grâul se vinde şi el la un preţ mai mic deoarece fermieri nu au bani, nu mai pot să îl păstreze şi să îl vândă la un preţ mai bun“, a precizat Constantin Bazon pentru Monitorul de Vrancea.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016