Exclusiv
Publicat in: Stiri
Aveţi la dispoziţie o bogăţie de alimente, dar ştiţi cum au fost acestea produse, procesate şi vândute? Deputaţii europeni insistă ca UE să aibă reguli comune privind etichetarea, astfel încât consumatorii să ştie de unde provin alimentele şi în ce condiţii au fost acestea procesate, informeaza Paramentul European. Pentru aceasta institutie, siguranţa alimentară este esenţială. Care sunt standardele pe care trebuie să le aplice fermierii şi companiile alimentare?


Aditivii alimentari trebuie să fie siguri, nano-particulele trebuie testate înainte de folosire în industria alimentară, iar clonarea animalelor pentru hrană trebuie interzisă, spun deputaţii europeni. Parlamentul European este preocupat de standardele de calitate din agricultură şi industria alimentară şi se asigură că aveţi acces la informaţiile necesare în momentul în care vă alegeţi hrana.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pesticidele: bune sau rele?
Pesticidele pot avea un rol vital în agricultura modernă. Acestea ajută creşterea recoltelor şi distrug bolile plantelor. În acelaşi timp, pesticidele pot avea efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului înconjurător.

În ianuarie 2009, deputaţii europeni au încurajat reducerea folosirii pesticidelor în agricultură şi au cerut interzicerea substanţelor care sunt dăunătoare pentru sănătate. În acelaşi timp, Parlamentul a mai cerut interzicerea pulverizării aeriene a pesticidelor, în special în apropierea locuinţelor. O parte din fermieri, însă, s-au plâns că aceste reguli le vor îngreuna activitatea, beneficiile fiind limitate.

Alimentele biologice şi organismele modificate genetic
Organismele modificate genetic (OMG) pot fi o soluţie la criza alimentară, fiind mai rezistente la condiţiile climatice şi oferind recolte bogate. În multe părţi ale lumii, acestea sunt foarte răspândite şi folosite în alimentaţie.

Unii cercetători spun însă că OMG-urile pot fi nocive pentru biodiversitate şi sănătatea umană. După o evaluare strictă, făcută de oameni de ştiinţă independenţi, câteva OMG-uri şi produse derivate din acestea au fost autorizate în Uniunea Europeană.

În martie 2007, deputaţii europeni au cerut ca produsele alimentare etichetate drept organice să nu conţină OMG-uri. În momentul de faţă, alimentele care conţin OMG-uri în proporţie de 0,9%, şi în cazul în care contaminarea s-a făcut accidental, pot fi considerate biologice. Deputaţii europeni au cerut o limită maximă de 0,1% pentru aceste produse.

În plus, deputaţii europeni au sprijinit crearea unui logo comun european, obligatoriu, pentru produsele biologice (care conţin cel puţin 95% ingrediente biologice).

Etichetarea alimentelor
Parlamentul European încurajează etichetarea corectă a produselor alimentare, astfel încât consumatorii să ştie de unde provin alimentele şi în ce condiţii au fost acestea procesate. În martie anul acesta, deputaţii europeni au adoptat reguli care cer specificarea, pe etichetă, a locului unde au fost produse alimentele şi a celui unde acestea au fost procesate.

În iulie 2008, deputaţii europeni au cerut etichetarea mai clară a alimentelor care conţin aditivi alimentari. Etichetele ar trebui să indice E-urile pe care le conţine produsul şi să includă o descriere a efectelor adverse (de exemplu: „poate avea un efect negativ asupra activităţii şi atenţiei copiilor“).

Deşi multe probleme au fost rezolvate, multe trebuie încă abordate. Alte măsuri vor fi luate la nivel european. Alegerile pentru Parlamentul European vă oferă posibilitatea de a influenţa priorităţile politicii europene în domeniul siguranţei alimentare. Ce acţiuni aţi vrea să întreprindă deputaţii aleşi de dumneavoastră? Ce alte activităţi şi legi aţi vrea să fie iniţiate la nivel european? Puteţi influenţa politicile europene votând în alegerile europene din iunie!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Romania are trei reprezentanti in Comisia pentru agricultura din Parlamentul European
Romania are trei reprezentanti in Comisia pentru agricultura din Parlamentul European
Pentru prima data de la aderarea la UE, Romania va avea in acest mandat trei reprezentanti in...
Parlamentul European a stabilit normele de etichetare a mierii cu continut de polen MG
Parlamentul European a stabilit normele de etichetare a mierii cu continut de polen MG
In expunerea de motive a initiatorilor proiectului se arata faptul ca mierea este considerata un...
Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru etichetarea tuturor tipurilor de carne
Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru etichetarea tuturor tipurilor de carne
Membrii Parlamentului European sustin ca normele de etichetare privind provenienta carnii...
Reforma pescuitului a fost adoptata in Parlamentul European
Reforma pescuitului a fost adoptata in Parlamentul European
Datele Comisiei Europene arata ca 80% din resursele de peste din Mediterana si 47% din cele din...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton