
In expunerea de motive a initiatorilor proiectului se arata faptul ca mierea este considerata un produs natural sanatos. Din acest motiv, daca mierea poate fi etichetata drept continand polen MG ca ingredient, acest fapt afecteaza in mod clar reputatia de produs natural al mierii. Daca polenul este considerat drept ingredient, consumatorii pot crede ca polenul este un produs separat, care se adauga mierii, ceea ce nu este cazul.
Clasificarea polenului ca ingredient ar mari considerabil costurile testelor realizate pentru a obtine informatiile necesare pentru etichetare. Impactul asupra costurilor ar putea fi semnificativ si ar putea depasi costurile de productie actuale per stup, fiind resimtit mai pregnant de catre apicultorii amatori, care produc la scara mica, decat de apicultorii profesionisti, care produc cantitati mari de miere si care, datorita efectelor de scara, pot suporta costurile cu usurinta. In consecinta, este posibil ca unii apicultori amatori sa isi inceteze activitatea ca urmare a acestui fapt.
Pe de alta parte, costurile de productie mai mari din cauza cerintelor de realizare a unor teste suplimentare ar conduce la preturi mai mari de vanzare cu amanuntul.
Cantitatea de polen MG autorizata pentru aplicarea pragului de etichetare de 0,9 % urmeaza sa fie calculata ca procentaj din cantitatea totala a produsului alcatuit dintr-un singur ingredient „miere".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
valabila 48h
Parlamentarii europeni care au conceput proiecul de lege sunt de parere ca este putin probabil ca prezenta polenului MG sa depaseasca pragul admisibil pentru miere. Practic, valorile care se inregistreaza in miere se situeaza intre 0,005 si 0,05 % (toate ingredientele in bloc, inclusiv polenul). In cazul extrem in care cantitatea totala de materie insolubila in apa este polen, iar polenul ar fi exclusiv de origine MG, acesta ar reprezenta intre 0,005 si 0,05 % din greutatea totala a mierii. La sfarsitul lunii mai 2013, nu a existat nici o metoda de cuantificare a polenului MG prezent in cantitatea totala de polen.
Pragul de 0,9 % se aplica pentru alimente si producatorii de produse ecologice. In acest sens, apicultorii si producatorii de produse ecologice nu vor mai fi tratati la fel, ceea ce ar putea da nastere unor tensiuni intre cele doua sectoare.