Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parlamentul European a stabilit normele de etichetare a mierii cu continut de polen MG

parlamentul-european-a-stabilit-normele-de-etichetare-a-mierii-cu-continut-de-polen-mg

Comitetul pentru Protectia Mediului si Siguranta Alimentara din Parlamentul European a aprobat saptamana aceasta un proiect de rezolutie legislativa potrivit caruia mierea produsa in Uniunea Europeana sa fie etichetata ca produs modificat genetic doar in cazul in care cantitatea de polen modificat genetic depaseste 0,9% din produs.


In expunerea de motive a initiatorilor proiectului se arata faptul ca mierea este considerata un produs natural sanatos. Din acest motiv, daca mierea poate fi etichetata drept continand polen MG ca ingredient, acest fapt afecteaza in mod clar reputatia de produs natural al mierii. Daca polenul este considerat drept ingredient, consumatorii pot crede ca polenul este un produs separat, care se adauga mierii, ceea ce nu este cazul.

Clasificarea polenului ca ingredient ar mari considerabil costurile testelor realizate pentru a obtine informatiile necesare pentru etichetare. Impactul asupra costurilor ar putea fi semnificativ si ar putea depasi costurile de productie actuale per stup, fiind resimtit mai pregnant de catre apicultorii amatori, care produc la scara mica, decat de apicultorii profesionisti, care produc cantitati mari de miere si care, datorita efectelor de scara, pot suporta costurile cu usurinta. In consecinta, este posibil ca unii apicultori amatori sa isi inceteze activitatea ca urmare a acestui fapt.

Pe de alta parte, costurile de productie mai mari din cauza cerintelor de realizare a unor teste suplimentare ar conduce la preturi mai mari de vanzare cu amanuntul.

Cantitatea de polen MG autorizata pentru aplicarea pragului de etichetare de 0,9 % urmeaza sa fie calculata ca procentaj din cantitatea totala a produsului alcatuit dintr-un singur ingredient „miere".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori


Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...

Oferta Speciala
valabila 48h

Parlamentarii europeni care au conceput proiecul de lege sunt de parere ca este putin probabil ca prezenta polenului MG sa depaseasca pragul admisibil pentru miere. Practic, valorile care se inregistreaza in miere se situeaza intre 0,005 si 0,05 % (toate ingredientele in bloc, inclusiv polenul). In cazul extrem in care cantitatea totala de materie insolubila in apa este polen, iar polenul ar fi exclusiv de origine MG, acesta ar reprezenta intre 0,005 si 0,05 % din greutatea totala a mierii. La sfarsitul lunii mai 2013, nu a existat nici o metoda de cuantificare a polenului MG prezent in cantitatea totala de polen.

Pragul de 0,9 % se aplica pentru alimente si producatorii de produse ecologice. In acest sens, apicultorii si producatorii de produse ecologice nu vor mai fi tratati la fel, ceea ce ar putea da nastere unor tensiuni intre cele doua sectoare.


Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016