Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Revista presei: Criza graului, reflectata in presa de astazi


Producţia mondială de grâu va scădea la nivelul minim al ultimilor trei ani, potrivit datelor USDA consultate de ziarul Bursa. Producţia mondială de grâu va scădea până la nivelul minim al ultimilor trei ani, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA). Conform acestuia, producţia de grâu va fi de 645,7 milioane de tone metrice în anul agricol 2010-2011, în timp ce estimarea anterioară a USDA, lansată în iulie, prevedea o producţie de 661 milioane de tone. În ce priveşte Rusia, al treilea cul-tivator mondial de grâu, USDA şi-a redus cu 15% estimarea pentru anul agricol 2009-2010, la 45 milioane de tone, de la 53 de milioane tone.
Optimism de ministru: Pâinea se va scumpi, dar cu mai puţin de 30%, scrie ziarul Gandul. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, admite că este posibilă scumpirea pâinii dacă preţul grâului nu va scădea, dar cu mai puţin de 30%, nivel anticipat de sindicatele din agricultură, dar şi de procesatorii din panificaţie. Recent, preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat că preţul pâinii va creşte cu 30%, ca urmare a scăderii producţiei de grâu. Ştefan Nicolae a apreciat că majorarea va avea loc din toamnă, spunând că asemenea previziuni au fost făcute şi de procesatorii şi marii producători de grâu.

Într-o declaraţie făcută Mediafax, Dumitru nu s-a hazardat să dea o valoare cu care ar urma să crească preţul pâinii, însă a spus că majorarea va fi mai mică decât estimările de 30% ale patronatelor din panificaţie. Ministrul Agriculturii a mai arătat că producţia de grâu din acest an, de circa 5,7 milioane de tone, este cu 10% mai mare decât anul trecut şi suficientă din punct de vedere cantitativ pentru a acoperi necesarul de consum alimentar, furajer, şi chiar şi pentru exporturi. "Pentru consumul uman, respectiv panificaţie, este nevoie de 3,5 milioane de tone de grâu. Noi avem acest necesar, din punct de vedere cantitativ, dar nu ştim încă dacă din punct de vedere calitativ putem acoperi cererea. Lucrăm acum la stabilirea indicilor de calitate, dar părerea mea este că necesarul va fi acoperit", a spus Dumitru.

Rusia a oprit, oficial, exportul de grâu şi cereale, scrie si Adevarul. Din iunie, preţul grâului s-a majorat cu 50% din cauza secetei din ţări precum Rusia, care a interzis exporturile de cereale. Guvernul rus a oprit, de ieri, exportul de cereale la nivel mondial în efortul de a-şi asigura consumul intern, iar Ucraina plănuieşte măsuri similare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Rusia, al treilea mare exportator de grâu la nivel mondial, a aruncat în aer, la propriu, piaţa internaţională când a anunţat că va restricţiona în perioada 15 august - 31 decembrie exportul de cereale.

Motivul? Teama generală că piaţa s-ar putea confrunta cu un deficit de grâu, ceea ce va scumpi preţul pâinii. Şi asta pentru că Rusia asigură 8% din producţia mondială de grâu. Iar cotaţiile au urcat dramatic: vineri, o tonă de grâu pentru panificaţie, cu livrare în noiembrie, costa 216 euro, la bursa Euronext.

În ceea ce priveşte producţia de cereale, în Rusia, estimările arată o recoltă de 60 de milioane de tone, cu 38% sub nivelul din 2009, potrivit Reuters. Iar producţia de grâu va scădea cu 8,3%, la 20,8 milioane de tone, faţă de anul trecut. Autorităţile ruse ar putea reanaliza perioada embargoului în octombrie, când vor cunoaşte exact amploarea dezastrului.

Analiştii au estimat că, până acum, pagubele produse de secetă şi de incendii s-ar putea ridica în acest an la 1% din PIB, adică la aproape 15 miliarde de dolari. Cu toate acestea, Rusia nu este la prima măsură de acest fel. În timpul crizei alimentare din 2007-2008, Federaţia a mai restricţionat exporturile, afectând importatorii din Orientul Mijlociu. Şi Guvernul de la Kiev este aproape de a lua o măsură similară.

Efect de domino

„Financial Times" notează faptul că Ucraina ar putea anunţa, săptămâna aceasta, limitarea exportului de cereale, în special a grâului, din cauza secetei puternice. Anul acesta, fermierii vor recolta doar 40 de milioane de tone de cereale, comparativ cu cele 48 de milioane de tone produse, aici, anul trecut. După anunţul Rusiei şi al Ucrainei, analiştii se tem că şi Kazah­stanul, un alt mare producător european de grâu, ar putea lua măsuri similare. Ce efect au aceste restricţii asupra importatorilor? În primul rând, Rusia este cel mai mare exportator de grâu către Orientul Mijlociu. Egiptul este cea mai mare piaţă de desfacere a sa, urmat de Turcia, Siria, Iran şi Libia, potrivit „Financial Times".

Limitarea exporturilor şi creşterea puternică a preţurilor au pus presiune pe importatori. Un exemplu este Egiptul, cel mai mare importator de grâu din lume, care cumpără anual 6-7 milioane de tone de pe pieţele internaţionale, din care jumătate vin din Rusia. Autorităţile de aici spun că această criză a grâului va costa ţara aproape 705 milioane de dolari, potrivit Reuters. În plus, pentru a-şi asigura consumul intern, autorităţile au cumpărat, în urmă cu o săptămână, 240.000 de tone din Franţa.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016