Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Statul nu susţine niciunul dintre tipurile de asociere a fermierilor, dar se laudă în schimb că salvează economia cu o agricultură în perfuzii
Tot mai mulţi ţărani plâng după vremurile apuse ale CAP-urilor, în condiţiile în care aceştia nu-şi mai pot lucra terenurile reprimite de la cooperativă după 1989. În prezent, potrivit estimărilor făcute de sindicaliştii din agricultură, în România se află peste 3,5 milioane de hectare de pământ nelucrat din cele 15 milioane. „Era mult mai bine când erau CAP-urile, era mult mai organizat, toată lumea îşi muncea pământul şi nu mai rămânea ca acum, pârloage întregi nearate. Plus aveai o recoltă asigurată”, ne spune Ion Marin, ţăran din obligaţie (după cum se recomandă).
De aceeaşi părere sunt şi marii fermieri, care consideră că acum ar trebui reînfiinţate cooperativele de altădată, dar cu capital privat. „Cooperativele dinainte de 1989 nici nu trebuiau desfiinţate, acelea erau cooperative de tip privat, dar le făcuse Ceauşescu să fie sub control”, ne-a declarat Ştefan Nicolae, preşedintele federaţiei Agrostar.
Potrivit acestuia, Ministerul Agriculturii ar trebui să debirocratizeze toate procedurile să nu-i mai ceară omului mii de hârtii, mii de taxe şi de procese până iese asociaţia. „Respectiva asociaţie ar trebui susţinută cu facilităţi fiscale, şi dau câteva exemple - un TVA redus, impozitul pe teren să nu fie plătit timp de 3 ani”, ne-a mai spus acesta.
Un reprezentant al Ministerului Agriculturii ne-a declarat că, în problema cooperativelor de altădată, ministerul nu mai poate face nimic. „Nu-i putem pune ţăranului mitraliera la cap şi să-i spunem să bage pământul într-o asociaţie. Ministerul nu-i mai poate ajuta cu nimic acum. Ei trebuie să se ajute singuri”, ne-a spus reprezentantul ministerului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În prezent, guvernul, condus de premierul Emil Boc, pregăteşte o strategie pentru scoaterea economiei din groapă, cu ajutorul agriculturii, care este şi ea la pământ. Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, ne spune că numai o formă asociativă poate scoate fermierii din impasul subexistenţei. „Cât despre pământul care nu este lucrat, administraţiile locale ar trebui să atragă arendaşi care să lucreze pământul. Ar trebui luate măsuri pentru a ajuta aceste asociaţii prin încheierea de acorduri de creditare cu bonificaţii şi multe alte stimulente pentru ţărani”, ne-a mai spus fostul secretar de stat.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News