Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tabara: Nu am reţineri faţă de agricultura ecologică sau de cea intensivă
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, va susţine formele de sprijin pentru agricultura ecologică, dar nu va renunţa nici la cele pentru agricultura intensivă, dacă sunt competitive şi nepoluante.
“Am de gând să asigur orice forme de sprijin oricărui tip de agricultură din această ţară care are tendinţă de performanţă sau are piaţă. Nu am reţineri faţă de agricultura ecologică sau de cea intensivă. Ele trebuie să îndeplinească însă nişte reguli, respectiv să dea producţie de calitate, să nu polueze şi să fie competitive”, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Acesta a precizat că ar dori să vadă o analiză comparativă a unor producţii agricole obţinute în sistem ecologic şi în sistem convenţional pentru a decide ce tip de agricultură oferă produse mai bune din punct de vedere calitativ dar şi competitive. “Nu am văzut niciodată astfel de date. Vreau să văd bobul de grâu fertilizat şi cel nefertilizat, să văd compoziţia lui chimică, respectiv care este mai bun”, a spus Tabără.
În privinţa agriculturii ecologice, şeful MADR a spus că în acest sector trebuie pusă la punct certificarea. “Aş vrea ca în România certificarea şi organizarea pe segmentul agriculturii ecologice să fie făcute foarte bine. În aceste zile mă voi vedea cu organizaţiile din agricultura ecologică pentru a discuta probleme din sector. Am avut multe întâlniri cu aceştea şi pot spune că multe lucruri mi le însuşesc, dar şi că în multe altele greşesc din punct de vedere tehnic. Dacă dau numai un exemplu, Poiana Narciselor, am fi avut-o oare dacă acolo nu ar fi fost o tradiţie de lucrare a acelui loc? Dacă acolo nu mai las să se facă anumite lucrări este clar că în lupta dintre biotipuri câştigă cel mai puternic, nu cel mai slab care trebuie să fie protejat. E uşor să spui că îngrădesc un parc şi nu mai fac nimic acolo, dar în acest fel factorul antropic dispare”, a explicat Tabără.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Agricultorii care vor să treacă la cultive sau să crească animale în sistem ecologic beneficiază de fonduri europene de 3,098 milioane de euro în 2010 pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole din sectorul de agricultură ecologică. Termenul limită pentru depunerea cererilor în vederea acordării acestui a expirat la finele lunii august 2010. Potrivit HG nr. 759/2010, ajutorul specific se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, respectiv în perioada de conversie.
Potrivit APIA, producătorii agricoli pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură. Pentru a beneficia de ajutorul specific, producătorii agricoli trebuie să fie înregistraţi, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, ca producători în agricultura ecologică şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, organism aprobat de MADR.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News